Από το ελληνικό «παραλάβαμε χάος», στο βρετανικό «κληρονομήσαμε μαύρη τρύπα»

Ταλανίζουν τον νέο πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας όλα όσα άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και 0 Μπόρις Τζόνσον, αλλά και τα απομεινάρια μιας άστοχης εξόδου από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση (Brexit). Βρήκε, λέει, “μια μαύρη τρύπα”, όπως εκείνες  που εύρισκαν ή άφηναν πίσω τους οι Έλληνες πρωθυπουργοί. Το “παραλάβαμε χάος”, καταγεγραμμένο πια στη νεοελληνική πολιτική ιστορία, έγινε σλόγκαν και υπέκρυπτε την υλοποίηση μιας εμφανώς δυσμενέστερης, σε σχέση με τις προεκλογικές του υποσχέσεις, οικονομικής πολιτικής από το νέο κυβερνών κόμμα, ή τη δημιουργία ενός προστατευτικού διχτυού ασφαλείας, ώστε το εκλογικό σώμα να μειώσει τις προσδοκίες.

Ο νέος Άγγλος πρωθυπουργός εκφώνησε την ομιλία του στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, στον ίδιο όπου ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε κάνει ένα από τα πολλά πάρτυ του στη διάρκεια των λοκντάουν για την Covid-19.

«Κληρονομήσαμε όχι μόνο μια οικονομική μαύρη τρύπα, αλλά και μια μαύρη τρύπα στην κοινωνία και γι’ αυτό πρέπει να αναλάβουμε δράση και να πράξουμε διαφορετικά. Μέρος αυτού είναι να είμαστε τίμιοι με τον κόσμο σχετικά με τις επιλογές που έχουμε και με το πόσο σκληρό θα είναι αυτό», δήλωσε, για να ολοκληρώσει περιλούοντας τους Άγγλους πολίτες με παγωμένο νερό: «Ειλικρινά, τα πράγματα θα πάνε χειρότερα, πριν βελτιωθούν».

Σε αυτή τη λογική θα κινείται ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησής του, τον Οκτώβριο, που θα είναι οδυνηρός, καθώς, όπως υποστηρίζει “δεν έχουμε άλλη επιλογή, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Ο κ. Στάρμερ, ο πρώτος πρωθυπουργός των Εργατικών μετά από πολλά χρόνια (από την εποχή του Γκόρντον Μπράουν), μίλησε για τη σήψη που  επικράτησε υπό την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Μάλιστα, είχε δηλώσει νωρίτερα, πως οι ταραχές κατά των μεταναστών πριν έναν περίπου μήνα, αντανακλούν τις διαιρέσεις που δημιουργήθηκαν τα 14 χρόνια που παρέμεινε στην εξουσία το Συντηρητικό Κόμμα και πως ο ίδιος και το κόμμα του  θα αποκαταστήσει τον ιστό της βρετανικής κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα