Σκούρα τα βρίσκει ο Μακρόν: Απέρριψε την υποψήφια πρωθυπουργό της Αριστεράς

Ο διορισμός της Λουσί Καστέ, ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου, όπως ζητήθηκε από τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία, για το Ελιζέ θα «σήμαινε ότι θα δεχόταν να ανατραπεί»

Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία, ενώ παραμένουν άκαρπες οι διαβουλεύσεις για τον διορισμό πρωθυπουργού.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε την υποψηφιότητα της Λουσί Καστέ, που προτάθηκε από την αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου για ένοικος του Ματινιόν, με το αιτιολογικό της ανάγκης για «θεσμική σταθερότητα», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μακρόν έκλεισε την πόρτα σε μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου (ΝΛΜ) το βράδυ της Δευτέρας. Σε ανακοίνωση που έστειλε το Μέγαρο των Ηλυσίων στον Τύπο λίγο πριν από τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα), ο Γάλλος πρόεδρος απέκλεισε τον διορισμό της Καστέ στο Ματινιόν επισημαίνοντας ότι «η θεσμική σταθερότητα υπαγορεύει να μην υιοθετηθεί αυτή η επιλογή» διότι μια τέτοια κυβέρνηση «που θα βασιζόταν αποκλειστικά στο πρόγραμμα και τα κόμματα που προτείνει η συμμαχία με τους περισσότερους βουλευτές, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, θα αποδοκιμαζόταν αμέσως από όλες τις άλλες ομάδες που εκπροσωπούνται στην Εθνοσυνέλευση».

«Θα είχε αμέσως μια πλειοψηφία περισσότερων από 350 βουλευτών εναντίον της, εμποδίζοντάς την ουσιαστικά να δράσει», συνεχίζει η ανακοίνωση, αθροίζοντας τις ψήφους του προεδρικού συνασπισμού (166), της δεξιάς (47) και της ακροδεξιάς (142), οι οποίοι όλοι ξεκαθάρισαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα αποδοκιμάσουν αμέσως μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου, η οποία θα υποστηρίζεται από μόλις 193 βουλευτές.

Ο διορισμός της Λουσί Καστέ, ανώτερης δημόσιας υπαλλήλου, στη θέση του πρωθυπουργού, όπως ζητήθηκε από τα τέσσερα κόμματα που απαρτίζουν την αριστερή συμμαχία, «σήμαινε ότι θα δεχόταν να ανατραπεί», εξηγεί το περιβάλλον του αρχηγού του κράτους. «Αν ο πρόεδρος διόριζε πρωθυπουργό γνωρίζοντας ότι πρόκειται να πέσει, θα παραβίαζε το Σύνταγμα, το οποίο τον υποχρεώνει να διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ανεξαρτησία της χώρας».

Το Σάββατο 24 Αυγούστου, ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λυκ Μελανσόν, πρόταση του οποίου ήταν η Λουσί Καστέ, προκάλεσε το προεδρικό στρατόπεδο, θέτοντας το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου χωρίς υπουργούς της «Ανυπότακτης Γαλλίας», προκειμένου να καταδείξει ότι αυτός ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων είχε στην πραγματικότητα ως στόχο να παραμερίσει τον αριστερό συνασπισμό, το πρόγραμμα του οποίου απορρίπτεται από το προεδρικό στρατόπεδο.

Ο Μακρόν άφησε τον Γκαμπριέλ Ατάλ να απαντήσει στον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν Λυκ Μελανσόν τη Δευτέρα. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «μονομερής εφαρμογή» του προγράμματος του ΝΛΜ «θα οδηγούσε σε μια πρωτοφανή φορολογική επιδρομή», «στην οικονομική κατάρρευση της χώρας μας» και στην «επικίνδυνη αμφισβήτηση ορισμένων από τις πιο θεμελιώδεις αξίες μας, με πρώτη και καλύτερη την κοσμικότητα».

Ο Ατάλ ωστόσο προσέγγισε την υπόλοιπη αριστερά, διαβεβαιώνοντας ότι είναι «έτοιμος να εξελιχθεί» και ότι υποστηρίζει «τον διορισμό ενός πρωθυπουργού που δεν θα προέρχεται από τις τάξεις μας».

Το περιβάλλον του υπενθύμισε την πρότασή του, που αναφέρθηκε στις 13 Αυγούστου σε επιστολή του προς τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων -πλην της Εθνικής Συσπείρωσης και της Ανυπότακτης Γαλλίας- για τη φορολόγηση των υπερκερδών.

Σε κάθε περίπτωση το στρατόπεδο του Μακρόν δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να αποκτήσει τη στήριξη των αριστερών βουλευτών. Σε δήλωση που απέστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο σχεδόν ταυτόχρονα με το ανακοινωθέν των Ηλυσίων, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μακρόν «Αναγέννηση« Στεφάν Σεζουρνέ κάλεσε «τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των οικολόγων (ΝΛΜ) και των σοσιαλιστών (ΝΛΜ), να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Το δελτίο Τύπου από το Ελιζέ επισημαίνει ότι τα κόμματα του στρατοπέδου του προέδρου «σκιαγράφησαν πιθανές οδούς για συνασπισμό και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων». Αυτό βέβαια, μέχρι στιγμής έρχεται σε αντίθεση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους οικολόγους και τους κομμουνιστές, οι οποίοι «δεν έχουν προτείνει τρόπους συνεργασίας με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Είναι πλέον στο χέρι τους να το πράξουν».

«Δεν υπήρξε μαζική υποστήριξη του γαλλικού λαού στο πρόγραμμα του ΝΛΜ στις ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές», επισήμανε σύμβουλος του επικεφαλής του κράτους, μιλώντας στην Le Monde. «Ο πρόεδρος κάλεσε τις αριστερές δυνάμεις που έχουν ήδη κυβερνήσει να συνεργαστούν με τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», σημείωσε.

Ωστόσο, ο Μακρόν ξεκινά σήμερα, Τρίτη έναν «νέο γύρο διαβουλεύσεων» – στον οποίο δεν έχουν προσκληθεί ούτε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ούτε η Εθνική Συσπείρωση, ούτε ο Ερίκ Σιοτί (πρόεδρος της ομάδας A Droite! στην Εθνοσυνέλευση). Τα μέλη του ΝΛΜ προειδοποίησαν από τη Δευτέρα ότι αποκλείεται να μεταβούν για άλλη μια φορά στο Ελιζέ, εφόσον δεν τίθεται θέμα συζήτησης για τη συγκρότηση κυβέρνησης με την Καστέ.

Ο Μακρόν θα συμβουλευτεί επίσης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «προσωπικότητες που διακρίνονται για την εμπειρία τους στην υπηρεσία του κράτους και της Δημοκρατίας». Σύμφωνα με το Ελιζέ, πρόκειται για «πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει το κράτος σε ανώτατο επίπεδο». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, καθώς και προσωπικότητες που αναφέρονται εδώ και αρκετές εβδομάδες ως πιθανοί υποψήφιοι για τη θέση του πρωθυπουργού, όπως ο Μπερνάρ Καζενέβ, πρώην ένοικος του Ματινιόν, και ο Ντιντιέ Μιγκό, πρόεδρος της Ανώτατης Αρχής για την Διαφάνεια στην Δημόσια Ζωή (HATVP), σύμφωνα με πηγές.

Επίσης αν και δεν προέκυψε τίποτα από τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο της γαλλικής Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέρ (Ρεπουμπλικανικό κόμμα), η οποία πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας, ο αρχηγός του κράτους δεν φαίνεται να έχει αμφιβολίες για την καλή θέληση των εκλεγμένων εκπροσώπων των Ρεπουμπλικανών προς την επόμενη κυβέρνηση, αρκεί αυτή να μην έχει τη σφραγίδα του ΝΛΜ. Την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της Δεξιάς του είπαν ότι δεν θα αντιταχθούν στον προϋπολογισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων ή πάγωμα των συντάξεων. Ούτε θα αντιταχθούν σε έναν πρωθυπουργό από την Αριστερά, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός ή αυτή «έχει αίσθηση του κράτους και του γενικού συμφέροντος και είναι εξοικειωμένος με τον κρατικό μηχανισμό», δήλωσε ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μπρούνο Ρεταγιό.

Όσον αφορά τη Μαρίν Λεπέν, το πρωί της Δευτέρας ξεκαθάρισε στον αρχηγό του κράτους ότι θα αποδοκιμάσει οποιαδήποτε κυβέρνηση του ΝΛΜ και της Αριστεράς.

Σαράντα και πλέον ημέρες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Ατάλ, η Γαλλία δεν έχει ακόμη πρωθυπουργό. «Η ευθύνη μου είναι να διασφαλίσω ότι η χώρα δεν θα μπλοκαριστεί ούτε θα αποδυναμωθεί. Τα κυβερνητικά πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να ξεχνούν τις εξαιρετικές συνθήκες εκλογής των βουλευτών τους στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Η ψήφος αυτή τα υποχρεώνει», έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο τέλος του δελτίου Τύπου του Ελιζέ, απαιτώντας να υπάρξει πολιτική λύση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα