Υγειονομικός εφιάλτης στη Γάζα καθώς τα λύματα μολύνουν καταυλισμούς και ακτές.

Τα νερά σε τμήματα της μεσογειακής ακτογραμμής της Γάζας έχουν αρχίσει να γίνονται καφέ, καθώς οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν για την εξάπλωση ασθενειών σε όλη την επικράτεια

: «Όμηροι» ασθενειών οι άμαχοι
Ασθένειες εξαπλώνονται στη Γάζα και φόβοι για επιδημία χολέρας

Δορυφορικές εικόνες, που αναλύθηκαν από το BBC Arabic, δείχνουν αυτό που φαίνεται να είναι μια μεγάλη απόρριψη λυμάτων που χύθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Deir al-Balah.

Αξιωματούχος δήλωσε στο μέσο ότι οι εκτοπισμένοι σε κοντινούς καταυλισμούς στέλνουν τα λύματά τους κατευθείαν στη θάλασσα.

«Αυτό οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων και πολλοί συνδέουν τους δικούς τους σωλήνες με το σύστημα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων», δήλωσε ο Abu Yazan Ismael Sarsour, επικεφαλής της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της Deir al-Balah.

Ο Wim Zwijnenburg, περιβαλλοντικός εμπειρογνώμονας της οργάνωσης Pax for Peace, επιβεβαίωσε ότι τα λύματα φαίνεται να κατευθύνονται στη θάλασσα από τους κοντινούς πολυσύχναστους καταυλισμούς, αφού εξέτασε τις δορυφορικές εικόνες.

Η απόρριψη λυμάτων στις εικόνες, οι οποίες τραβήχτηκαν στις 2 Αυγούστου, κάλυπτε μια έκταση άνω των 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων (0,8 τετραγωνικά μίλια). Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η απόρριψη άρχισε να εμφανίζεται για πρώτη φορά τον Ιούνιο και ότι αυξήθηκε σταθερά τους επόμενους δύο μήνες.

Δεν είναι σαφές αν η παράκτια ρύπανση εξακολουθεί να αυξάνεται, καθώς δεν υπάρχουν πιο πρόσφατες δορυφορικές εικόνες.

Οι εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση των υποδομών διαχείρισης λυμάτων της Γάζας, κατέληξε τον Ιούνιο περιβαλλοντική έκθεση του ΟΗΕ.

οι ειδικοί σε θέματα υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, αφού ένα μωρό 10 μηνών έμεινε μερικώς παράλυτο μετά από πολιομυελίτιδα – το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα στη Γάζα εδώ και 25 χρόνια.

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας προειδοποιούν επίσης για πιθανή επιδημία χολέρας.

Οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι οι γιατροί στη Γάζα αγωνίζονται επίσης να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο φορτίο δυσεντερίας, πνευμονίας και σοβαρών δερματικών ασθενειών λόγω της κατάρρευσης του τομέα της υγείας.
«Ο λόγος πίσω από την εξάπλωση αυτών των βακτηριακών ασθενειών είναι η παντελής έλλειψη συστήματος υγιεινής», εξηγεί ο σύμβουλος παιδιατρικής Dr Ahmed al-Farra.

Είπε ότι τα προβλήματα περιλαμβάνουν την «ανάμειξη του καθαρού υπόγειου νερού με τα λύματα, τον σοβαρό υπερπληθυσμό, την υπερβολική ζέστη, την έλλειψη εξαερισμού, τις υπερπληθυσμιακές σκηνές, [και] την υπερκάλυψη των τουαλετών».

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων της Γάζας έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά από το περασμένο φθινόπωρο.

Πολλοί άνθρωποι ζουν σε καταφύγια με μόλις μία τουαλέτα για 600 άτομα, δήλωσε αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στους δημοσιογράφους τον Ιούλιο.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και άλλοι 251 οδηγήθηκαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι.

Από την επίθεση αυτή, η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα έχει σκοτώσει περισσότερους από 40.200 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα