Πάβελ Ντουρόφ: Οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν να παρατείνουν την κράτησή του για άλλη μία μέρα

Η παράταση της κράτησης του ρωσικής καταγωγής ιδρυτή της Telegram Πάβελ Ντουρόφ, έχει προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις

Η εφημερίδα Le Monde ανέφερε ότι ο ανακριτής της υπόθεσης αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του Durov πέρα από το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με το γαλλικό νομικό σύστημα, η αρχική αυτή περίοδος ανάκρισης μπορεί να διαρκέσει έως και 96 ώρες, μετά την οποία ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα αφήσει τον Ντουρόφ ελεύθερο ή θα του απαγγείλει κατηγορίες και θα τον κρατήσει υπό κράτηση.

Ο Πάβελ Ντουρόφ ρωσικής καταγωγής ιδρυτή της Telegram -ο οποίος βρίσκεται σε αυστηρή απομόνωση-, η σύλληψη του οποίου στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ του Παρισιού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μεταξύ υπερασπιστών της ελευθερίας του λόγου, όπως ο Elon Musk.

Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι ζήτησε πρόσβαση στον Ντουρόφ, ο οποίος κατέχει τη γαλλική υπηκοότητα και υπηκοότητα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά κατήγγειλε ότι οι γαλλικές αρχές «αρνούνται να συνεργαστούν» με τις διπλωματικές τους προσπάθειες, όπως ανέφεραν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωση της εταιρείας την Κυριακή, η Telegram τόνισε ότι τηρεί όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους και ότι ο ιδρυτής της «δεν έχει τίποτα να κρύψει». Η δήλωση ανέφερε: «Είναι παράλογο να κατηγορείται μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της για την κατάχρηση της από τους χρήστες της».

Εκτός από τις διπλωματικές «επιπλοκές», η σύλληψη του Ντουρόφ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο.

Ο Elon Musk, δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του, X, για να αναδημοσιεύσει αποσπάσματα συνέντευξης με τον Ντουρόφ, εκφράζοντας την υποστήριξή του με το μήνυμα «#FreePavel».

Παράλληλα, ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι δήλωσε στο Facebook: «Στην Ευρώπη ζούμε υπό λογοκρισία… Ζήτω η ελευθερία της σκέψης και του λόγου. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φιμωθεί; Ο Elon Musk;»

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, που πρόσφατα ανέστειλε την προεδρική του εκστρατεία, έγραψε στο Twitter ότι «η ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του λόγου δεν ήταν ποτέ πιο επιτακτική».

Τέλος, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, γνωστός πληροφοριοδότης, καταδίκασε τη σύλληψη του Ντουρόφ ως «επίθεση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του λόγου και του συνεταιρίζεσθαι», εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση του Παρισιού, που κατά την άποψή του «κατέφυγε σε πρακτικές ομηρίας για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές επικοινωνίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα