Χρυσοχοΐδης: Λέμε «μπάτσο» ένα χαμηλόμισθο εργαζόμενο παιδί που δουλεύει σε επικίνδυνες συνθήκες;

Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχουν καταγραφεί 12.459 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο πρώτο επτάμηνο του έτους, ενώ στο «panic button», που έχει ενεργοποιηθεί 290 φορές, έχουν εγκατασταθεί 2.800 εφαρμογές

Για την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, τα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων, την εγκληματικότητα στην Αττική και τη λέξη «μπάτσος» που σήκωσε πολλή κουβέντα τελευταία, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Όπως είπε υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας φέτος σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε 12.459 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 7μηνο Γενάρης – Ιούλιος» δήλωσε, αρχικά ο υπουργός, προσθέτοντας πως «πέρυσι είχαν καταγραφεί τα μισά, 6.797 περιστατικά. Επίσης, φέτος έχουμε 7.467 συλλήψεις, ενώ πέρυσι καταγράφηκαν 3.858 συλλήψεις».

Αναφερόμενος στο «panic button», είπε πως έχουν εγκατασταθεί 2.800 εφαρμογές και έχει ενεργοποιηθεί 290 φορές. Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή καταφύγια περίπου 270 γυναίκες, ενώ κάθε βράδυ συλλαμβάνονται 60 με 70 κακοποιητές.

«Το 2024 έχουν κατασχεθεί 865 όπλα ενώ πέρυσι ήταν μόνο 110» αποκάλυψε ο κ. Χρυσοχοΐδης λέγοντας πως τα στόματα των γυναικών έχουν ανοίξει. «Υπάρχει πια εμπιστοσύνη. Έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα περίπου 55 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Υπάρχουν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί».

Όσον αφορά τη βία ανηλίκων, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «φέτος έχουμε 6.389 υποθέσεις και 7.706 δράστες που κατηγορούνται για κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά, ληστείες κ.α. ενώ πέρυσι είχαμε 4.300 υποθέσεις και 5.425 δράστες». Στο ίδιο ζήτημα, τόνισε πως υπάρχει μια μείωση στα περιστατικά ανήλικης βίας, ωστόσο «έχουμε πολλή δουλειά ακόμη να κάνουμε».

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε για την εγκληματικότητα στην Αττική, πως οι προσαγωγές αυξήθηκαν κατά 692% φέτος. «Πέρυσι είχαμε 1.170 προσαγωγές, φέτος 9.274 προσαγωγές. Και οι συλλήψεις έχουν αυξηθεί 340%».

Σχετικά με τον βιασμό της 16χρονης στον Κολωνό ο υπουργός είπε ότι ερευνάται αν υπάρχει παρελθόν στην υπόθεση. «Είμαι ευτυχής που όλες αυτές οι υποθέσεις βγαίνουν στον αέρα και εξιχνιάζονται από την δικαιοσύνη. Είναι μια πρόοδος για την κοινωνία μας» είπε.

Ερωτηθείς για τις κάμερες είπε ότι πιστεύει πως «την άνοιξη του 2025 θα έχουμε body κάμερες. Τρέχει διαγωνισμός, είναι σε διαβούλευση, θα βγει τις επέμενες εβδομάδες, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου». «Ασχολούμαι και προσωπικά και η κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει γρήγορα διαγωνισμός για να υπάρξουν κάμερες. Αυτή την στιγμή υπάρχουν χιλιάδες κάμερες ιδιωτών. Οι επίσημες κάμερες θα δώσουν την δυνατότητα να έχει ο καθένας το νου του ότι είναι υπό επιτήρηση».

Όσον αφορά το ζήτημα των Ρομά ανέφερε ότι «οι ομάδες αυτές είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν είναι μόνο αστυνομικό πρόβλημα. Θέλει πολλές δράσεις από την ενσωμάτωση, τα επιδόματα, τα σχολεία. Αλλά έχουμε δουλεια να κάνουμε» επισημαίνοντας ότι η Δυτική Αττική έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση.

Τέλος, όσον αφορά το αν πρέπει ένας αστυνομικός να αποκαλείται «μπάτσος», με αφορμή τη συζήτηση που σήκωσαν οι αναφορές του ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, είπε: «Γιατί να πούμε μπάτσο ένα εργαζόμενο παιδί από μια λαϊκή οικογένεια που παίρνει ένα τόσο χαμηλό μισθό και κάνει μια τόσο επικίνδυνη δουλειά και ασκεί τόσο σημαντικό έργο…» ενώ για το επίδομα αδείας στην ΔΙ.ΑΣ που δεν έχει δοθεί ακόμη είπε ότι θα δοθεί τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα