ΔΝΤ: Να καταργηθουν φοροαπαλλαγές και φορο-κίνητρα σε κέντρα δεδομένων και κρυπτονομίσματα

Η μελέτη ερευνητών του ΔΝΤ, αναφέρει χαρακτηριστικά «Τι κοινό έχουν τα κρυπτονομίσματα και η τεχνητή νοημοσύνη; Και τα δύο είναι πεινασμένα για ενέργεια»

Η μελέτη ερευνητών του ΔΝΤ με τίτλο “Carbon Emissions from AI and Crypto Are Surging and Tax Policy Can Help” διαπιστώνει τεράστιο ενεργειακό και περιβαλλοντικό κόστος, ελάχιστα κοινωνικά οφέλη από τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων και των κέντρων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων  και ραγδαία αύξηση των απαιτήσεων τους για ηλεκτρική ενέργεια.

Σε τρία χρόνια, η λειτουργία των κέντρων δεδομένων (data centers) και η “εξόρυξη” κρυπτονομομισμάτων θα απαιτεί κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχη με αυτή που καταναλώνει σήμερα η Ιαπωνία.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Shafik Hebous και Nate Vernon-Lin, μετά από επεξεργασία των στοιχείων της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (International Energy Agency).

«Λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων, μια συναλλαγή bitcoin απαιτεί περίπου την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος στη Γκάνα ή το Πακιστάν σε τρία χρόνια. Τα ερωτήματα στο ChatGPT απαιτούν 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από μια αναζήτηση στο Google, λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από τα κέντρα δεδομένων AI.»

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και η λειτουργία των κέντρων δεδομένων αντιστοιχούσαν μαζί στο 2% της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2022. Το μερίδιο αυτό είναι πιθανό να ανέλθει στο 3,5% το 2027.

Η έκθεση σημειώνει, ότι η αχόρταγη κατανάλωση ενέργειας δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και κοινωνικές, αφού οδηγεί στα ύψη το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα