Καρφιά παντού για τον Τάκη: Έστησε στα τρία μέτρα τον Μπαλτάκο ο Μάκης

Ξήλωσε τους πάντες και τα πάντα από το αποτυχημένο σύστημα του πρώην, από την ΚΕΔ μέχρι τις Εθνικές Ομάδες και ανέδειξε τις αποτυχίες του Αθηναίου δικηγόρου

Του Νίκου Συνοδινού

Με το γάντι έσφαξε τον Τάκη Μπαλτάκο, ο διάδοχός του στην προεδρία της ΕΠΟ Μάκης Γκαγκάτσης. Με το «καλημέρα» ανέδειξε την αποτυχημένη θητεία του στην Ομοσπονδία. Τι είπε ο νέος πρόεδρος; Ο τελικός κυπέλλου θα γίνει στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας στις 17 Μαϊου με κόσμο.

Ο Μάκης αποκατέστησε τη γιορτή του ποδοσφαίρου και το ξέκοψε. Δεν άφησε κανένα περιθώριο να έχουμε παλινωδίες ανάλογες με αυτές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Τελικός κυπέλλου κεκλεισμένων των θυρών, είναι αγώνας ντροπής και δυσφήμισης του αθλήματος. Μια διοργάνωση αξιόλογη έχει η ΕΠΟ. Έναν θεσμό που έφερνε πακτωλό χρημάτων πριν απαξιωθεί. Και κάποιοι φρόντισαν να τον υποβαθμίσουν μέχρι εκεί που δεν πήγαινε άλλο.

Δεν είναι μόνο η τιμωρία του ποδοσφαίρου με την διεκδίκηση τροπαίου σε αγώνα δίχως φιλάθλους. Θα πρέπει να προστεθεί και το αλαλούμ με τον τόπο διεξαγωγής του τελικού. Πριν οδηγηθεί στο Πανθεσσαλικό κάνει βόλτα από τη μισή Ελλάδα και όχι μόνο. Γιατί και Γερμανία έπαιξε και Αγγλία και Κύπρος, μέχρι και…. ΗΠΑ.

Πού πας ρε Καραμήτρο να ορίσεις τον τελικό; Σε ποιον προγραμματισμό να στηριχτούν οι ομάδες και να προετοιμαστούν;  Είχαμε και τον Αχιλλέα Μπέο να κάνει πλάκα στον Μπαλτάκο. Μια να του δίνει το Πανθεσσαλικό και μια να του το παίρνει. Και να βάζει και όρους για να προστατέψει την πόλη του.

Δεν έμεινε στον τελικό όμως ο Μάκης. Ξήλωσε τους πάντες και τα πάντα από την ΕΠΟ του Μπαλτάκου. Την γκρέμισε και την ξαναχτίζει. Δεν παρέλειψε ν’ αναδείξει τα ρεζιλίκια της διαιτησίας. Από την ΚΕΔ της προηγούμενης κατάστασης δεν έμεινε… τίποτα.

Ήταν κατάντια να έχει γίνει γενικός κουμανταδόρος ο Σταύρος Μάνταλος και να είναι τύποις πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας ένας τουρίστας που δεν πάταγε καν στην Ελλάδα και δεν έμαθε ποτέ τους Έλληνες διαιτητές. Ο 59χρονος Σουηδός Πίτερ Φρόιντφελντ πέρασε και δεν ακούμπησε. Ο Μπαλτάκος τον πρότεινε, παρότι γνώριζε πως έχει άλλες υποχρεώσεις στην πατρίδα του. Αλλά είναι προφανές πως με έναν απόντα πρόεδρο στην ΚΕΔ, ο Μάνταλος θα είχε την ευχέρεια ν’ αλωνίζει.

Τους ξήλωσε όλους ο Μάκης. Καθόρισε ξεκάθαρες αρμοδιότητες και δεν αφήνει Έλληνα να πλησιάζει τη Super League 1. Το ποια νοοτροπία υπήρχε κι επικρατούσε, αναδεικνύει ο Μπαλτάκος ακόμη και μετά την απομάκρυνσή του. Βγαίνει και δηλώνει πως ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔ Στέφαν Λανουά θα πρέπει να επαναφέρει τους κομμένους διαιτητές. Από πού και ως πού διοικητικός παράγοντας μπαίνει στα χωράφια της διαιτησίας και ζητά ποιοι διαιτητές θα είναι στον πίνακα της μεγάλης κατηγορίας; Τόσο πολύ τον «καίει» να επιστρέψουν οι εννέα που κόπηκαν; Τι δουλειά έχει ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ; Όταν ρώτησαν τον Μάκη Γκαγκάτση, αυτός ήταν ξεκάθαρος:

«Δεν θα ασχοληθώ με τους ορισμούς, ούτε με τιμωρίες γιατί υπεύθυνη είναι η ΚΕΔ. Ήρθε προετοιμασμένος ο Λανουά».

Η Εθνική ξανά βιτρίνα

Ο Μάκης Γκαγκάτσης γνωρίζει πόσο σημαντικές είναι οι εθνικές ομάδες για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την Ομοσπονδία, και ειδικά το ανδρικό συγκρότημα. Η βιτρίνα του ποδοσφαίρου μας υπό προϋποθέσεις έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πακτωλό εσόδων. Οι αποτυχίες επί ημερών Μπαλτάκου με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό από τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας όπου συμμετείχε η… μισή Ευρώπη και βάλε, οδήγησαν τη νέα τάξη πραγμάτων να πάρει σκούπα και να μην αφήσει τίποτα.
Σε μια περίοδο που σύλλογοι έφθαναν να κατακτούν Ευρωπαϊκά τρόπαια σε επίπεδο ανδρών και νέων, στις εθνικές υπήρχε ταπείνωση και απογοήτευση.

Ποιοι χορηγοί να επενδύσουν στις εθνικές ομάδες και ποια τηλεοπτικά δικαιώματα να πουληθούν;

Ο Μάκης Γκαγκάτσης δε άφησε… τίποτα. Από την Εθνική ανδρών, μέχρι την Εθνική παίδων. Άπαντες νέοι. Από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των μεγάλων, μέχρι τον τελευταίο συνεργάτη που είναι απαραίτητος σε μια ομάδα.
Και δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Ο Μπαλτάκος έφυγε και άφησε πίσω του συντρίμμια με μια εθνική να ψάχνει γήπεδο για προετοιμασία.

Ο νέος πρόεδρος έχει όραμα το οποίο δεσμεύεται να υλοποιήσει:

«Το προπονητικό κέντρο είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να αφήσει αυτή η ΕΠΟ. Έχει γίνει μια συζήτηση με το Ελληνικό και με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη για την Παιανία. Η χρηματοδότηση είναι στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ από τη UEFA και τη FIFA. Αυτά μπορεί να διαθέσει η ΕΠΟ. Έχει επισκεφθεί ήδη μηχανικός για να δούμε τι χρειάζεται να γίνει, αν υπάρξει συμφωνία».

Και βέβαια ο Μάκης «κάρφωσε» τον Τάκη Μπαλτάκο για σπατάλες, εστιάζοντας στην έδρα της Εθνικής που επιστρέφει στο Καραϊσκάκη:

«Τα παιχνίδια θα γίνονται στο Καραϊσκάκης δωρεάν. Στην Opap Arena ήταν 60.000 ευρώ το ματς και 20.000 η κάθε προπόνηση. Η ΕΠΟ θα γλιτώσει 300.000 ευρώ στα δύο επόμενα παιχνίδια. Το ματς με την Αγγλία θα γίνει στο ΟΑΚΑ».

Εδώ λοιπόν δεν υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση της ΕΠΟ. Υπάρχει αλλαγή σελίδας σε νέο βιβλίο όμως, καθώς το παλιό αποδείχτηκε πως ήταν για πέταμα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα