Η πρωταθλήτρια Κύπρου στο ελληνικό πρωτάθλημα

Sports Παρασκήνια

Η Κύπρος δεν ενώθηκε ποτέ με τη μητέρα Ελλάδα, το ποδόσφαιρο όμως έφερε πολύ κοντά Ελλαδίτες και Κύπριους πριν από 57 χρόνια.

Το 1967, με την Ελλάδα να κυβερνάται από τη χούντα των Συνταγματαρχών, ο πανίσχυρος ΓΓ Αθλητισμού, Κ. Ασλανίδης, προώθησε την ιδέα συμμετοχής μίας κυπριακής ομάδας στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής σε συμφωνία με την ΚΟΠ.

Έτσι, η σεζόν 1967-68 ξεκίνησε με τη συμμετοχή της πρωταθλήτριας ομάδας της Κύπρου, τον Ολυμπιακό Λευκωσίας στην Α’ Εθνική. Υπήρχε όμως ο όρος να μην συμμετάσχει και δεύτερη ομάδα από τη Μεγαλόνησο, αν αυτή που μετείχε στην Α’ Εθνική εξασφάλιζε την παραμονή της.

Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε μέχρι και το 1974 με την ΑΕ Λεμεσού, τον Ολυμπιακό, τον Πεζοπορικό, τον Ολυμπιακό και πάλι, την Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ να κερδίζουν διαδοχικά τον τίτλο και το δικαίωμα συμμετοχής στην Α’ Εθνική. Οι κυπριακές ομάδες ήταν πολύ αδύναμες τότε και καμία δεν κατάφερε να ανανεώσει την παραμονή της, εκτός από τον ΑΠΟΕΛ την περίοδο 1973-74 που έμελλε να είναι η τελευταία συμμετοχή κυπριακής ομάδας στην Α’ Εθνική.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα