Το απόλυτο χάος στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι εναντίον όλων στην Κουμουνδούρου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι προ των πυλών της πολυδιάσπασης

Πολλάκις η «Α» στα άρθρα της για τον ΣΥΡΙΖΑ τον χαρακτήριζε ως κόμμα-επιθεώρηση, ενώ τον Στέφανο Κασσελάκη τον αποκαλούσε ως ανταγωνιστή του Μάρκου Σεφερλή. Η συγκεκριμένη αρθογραφία και ενοχλούσε και συγκέντρωσε τη μήνη των κορυφαίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όμως ο χρόνος δικαίωσε την αρθρογραφία της «Α», αλλά και όλων όσοι προέβλεπαν ότι μετά την εκλογή του Κασσελάκη– όπου οι κορυφαίοι του έβαλαν πλάτη- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαϋλωθεί ως κόμμα εξουσίας και θα σπάσει σε κομμάτια. Ο δε Κασσελάκης είναι εν αμφιβόλω εάν θα φτάσει να κλείσει ένα χρόνο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι θεωρείται βέβαιο ότι στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου ο Παύλος Πολάκης θα καταθέσει πρόταση μομφής. Μία πρόταση μομφής, που λογικά θα την ψηφίσουν οι «87» που αναφέρονται ως «Τσιπρικοί» και οι οποίοι ναι μεν δεν επιθυμούν τον Πολάκη στην ηγεσία του κόμματος, αλλά βγάζουν σπυριά με τον Κασσελάκη.

Σε τι ελπίζει ο πρόεδρος του κόμματος; Ότι οι δυνάμεις του Νίκου Παππά θα τον στηρίξουν και θα μπορέσει να βγει τραυματισμένος από την Κεντρική Επιτροπή και με κομμένα τα φτερά, αλλά θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος. Ο Νίκος Παππάς δεν έχει λόγο να πάει κόντρα στον Κασσελάκη, καθώς εάν φύγουν οι «87» και ο Πολάκης, τότε με βάση μία νέα συμφωνία με τον Κασσελάκη θα κάνει επίσημα το κουμάντο. Θα χρησιμοποιεί τον Κασσελάκη όπως οι καραγκιοζοπαίχτες τις φιγούρες στο θέατρο Σκιών. Την ίδια ώρα η Ρένα Δούρου, όπως φάνηκε και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στρέφεται προς τον Παύλο Πολάκη, σκεπτόμενη την επόμενη ημέρα, όπου θα μπορεί να αναδειχθεί επισήμως ως το Νο2 του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία του αψύ Σφακιανού, ο οποίος διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στην βάση του κόμματος. Εξάλλου για να πούμε και του στραβού το δίκιο η πλειοψηφία των αποκαλούμενων Kasselakistas, πρώτα είναι Polakistas και μετά Kasselakistas. Οπότε πολύ λογικά να ακολουθήσουν το ίνδαλμα τους τον Παύλο Πολάκη.

Και όπως έλεγε μία παλιά καραβάνα στο χώρο της αριστεράς «ο Πολάκης έβαλε από το παράθυρο τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τον διώχνει με τις κλωτσιές από την κεντρική πόρτα».

Τα σενάρια

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα είναι πολλά. Αλλά όλα καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το κόμμα που γνωρίζαμε από το 2010 και το οποίο κυβέρνηση τη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2019. Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν πολλοί ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό διότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση κανένας δεν γουστάρει κανέναν. Οι «87», όπως είπαμε βγάζουν σπυράκια με τον Κασσελάκη, αλλά από την άλλη ούτε που θέλουν να ακούν για τον Πολάκη, καθώς θεωρούν ότι με την στάση του πρωτίστως ζημιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης έθεσε θέμα ηγεσίας, καθώς βλέπει ότι έφτασε η ώρα να αναλάβει τα ηνία, σκεπτόμενος πόσο χειρότερα μπορεί να πάει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Κασσελάκη. Όμως ο Πολάκης βγάζει καντήλες και με τους «87» με πολλούς εκ των οποίων έχει έρθει σε απ’ ευθείας σύγκρουση.

Και τέλος ο Κασσελάκης ελπίζει ότι με παρακάλια θα πείσει τον Πολάκη να κάνει πίσω και οι δύο μαζί και σε συνεργασία με τον Παππά να καθαρίσουν το κόμμα από τους «87» να καταγγείλουν και τον Τσίπρα και να προχωρήσουν στο νέο ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα κάνουν κουμάντο ως τριανδρία. Δηλαδή να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς σε ένα τοξικό λαϊκιστικό κίνημα που να θυμίζει κάτι σε κόμμα Μελανσόν με ρητορική Τραμπ. Να σημειωθεί ότι ήδη ο διευθυντής του γραφείου του Κασσελάκη, ο Μανώλης Καπνισάκης προσπαθεί να ηρεμήσει τον Πολάκη, έως τώρα χωρίς επιτυχία. Ο κ. Καπνισάκης είναι δικηγόρος και των δύο.

Εδώ να σημειωθεί ότι ο Κασσελάκης και οι στενοί του συνεργάτες θεωρούν ότι πίσω από τη νέα κρίση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, για τον οποίο λένε ότι κινεί τα νήματα. Πάντως αυτές τις ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός με την σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα και τα παιδιά τους Παύλο και Ορφέα-Ερνέστο απολαμβάνουν τις ομορφιές του Ιονίου.

Περί Συνεδρίου

Όπως γίνεται αντιληπτό η διεξαγωγή του Καταστατικού Συνέδριου του ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερο 4-6 Οκτωβρίου τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς μπορεί από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Σεπτεμβρίου να έχουν σπάσει τα κομμάτια και να ετοιμάζονται για νέες εκλογές, ειδικά εάν περάσει η πρόταση μομφής που ετοιμάζει ο Παύλος Πολάκης.

Πάντως και οι «87» ετοιμάζουν κι αυτοί δικό τους υποψήφιο. Και όλα δείχνουν ότι αυτός θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος έχει μπει κι αυτός στο στόχαστρο του Κασσελάκη, καθώς διαφωνεί με τις τρέλες του προέδρου και πολλές φορές έχει αντιταχθεί. Μάλιστα ο κ. Κασσελάκης ετοιμαζόταν να τον αποκαθηλώσει και να αλλάξει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το Συνέδριο του Οκτωβρίου το πιθανότερο είναι να αναβληθεί. Εξάλλου ήταν το μοναδικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν υπάρχει προσυνεδριακός διάλογος. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία μέχρι τώρα, αλλά είπαμε με τον Κασσελάκη όλα είναι πιθανά.

Η επόμενη ημέρα

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια. Το σίγουρο είναι ότι ημέρα με την ημέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνώνεται. Επίσης δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολλοί ΣΥΡΙΖΑ τους αμέσως προσεχείς μήνες.

Τι εννοούμε; Οι «87» να φύγουν από το μόρφωμα Κασσελάκη και έχοντας τουλάχιστον δέκα βουλευτές να φτιάξουν μία νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό την προεδρία είτε του Σωκράτη Φάμελλου, είτε της Όλγας Γεροβασίλη έχοντας ως σημαία και σύνθημα ότι είναι οι επίγονοι του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Παύλος Πολάκης να πορευθεί μόνος του μαζί με κάποιους βουλευτές που θα τον ακολουθούσουν φτιάχνοντας κι αυτός δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα στην Βουλή.

Και τέλος όσοι μείνουν πίσω υπό τον Κασσελάκη να συνεχίσουν στην Βουλή με επικεφαλής το Νίκο Παππά. Αλλά χωρίς τον πρόεδρο βουλευτή, καθώς τόσο η Πόπη Τσαπανίδου, όσο και η Ζωζέτα Λάλη δεν κάμπτονται από τις πιέσεις που τους ασκούνται από το προεδρικό περιβάλλον για να παραιτηθούν από το Επικρατείας όπως έκανε ο Όθων Ηλιόπουλος για να εισέλθει στην Βουλή ο Κασσελάκης.

Εάν συνυπολογίσουμε και την ύπαρξη της Νέας Αριστεράς, τότε θα μιλάμε για ΣΥΡΙΖΑ 1, ΣΥΡΙΖΑ 2, ΣΥΡΙΖΑ 3 ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 4. Λες και μιλάμε για πλοία του ίδιου πλοιοκτήτη.

Και βέβαια η απορία όλων είναι τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας; Θα λειτουργήσει ως πλοιοκτήτης κάνοντας κουμάντο στα τέσσερα καράβια του, ή ως νέος Νέρων θα απολαμβάνει την φωτιά που έβαλε στην δική του Ρώμη;

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα