Τα παράδοξα του μετώπου στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι επιμένουν να ελέγξουν το Ντόνετσκ στην Ανατολική Ουκρανία και οι Ουκρανοί προελαύνουν στο Κουρσκη

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο εάν δεν επετεύχθη ειρήνη ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει κλείσει τρία χρόνια από την ημέρα της εισβολής του ρωσικού στρατού. Και πλέον έχουμε φτάσει στο εξής παράδοξο. Οι Ρώσοι να κερδίζουν εδάφη εντός της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί να προελαύνουν στην περιοχή του Κουρσκ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν καταλάβει μέσα σε δύο εβδομάδες περισσότερη γη στη Ρωσία από ό,τι η Μόσχα στην Ουκρανία όλο το χρόνο — δημιουργώντας νέα δυναμική στην αναμέτρηση και ενισχύοντας το ηθικό μεταξύ των Ουκρανών. Βέβαια ο στόχος των Ουκρανών είναι διττός. Από την μία να αναγκάσουν τους Ρώσους να αποσύρουν δυνάμεις από την ανατολική Ουκρανία και από την άλλη να καθίσουν από καλύτερη θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρήνη, όταν αυτές ξεκινήσουν.

Όμως το πρώτο μέρος του σχεδίου δεν έχει άμεσα αποτελέσματα. Οι Ρώσοι έχουν αφήσει την περιοχή του Κουρσκ στο έλεος των Ουκρανών και συνεχίζουν τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Οι Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να περνούν τις ουκρανικές άμυνες, καταλαμβάνοντας χωριά και πόλεις και φέρνοντας τη Μόσχα πιο κοντά στον διακηρυγμένο στόχο της για πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία έχει επίσης μετακινήσει πάνω από 10.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις επίλεκτες αερομεταφερόμενες δυνάμεις της και μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Χάρκοβο, όπου διεξάγονται οι πιο σκληρές μάχες, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στην επιχείρηση. Με μεγάλο μέρος των εφεδρειών της να κατευθύνεται στο Κουρσκ, η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να καλύψει τα αμυντικά κενά και να αντιμετωπίσει διάφορες ρωσικές απειλές, δήλωσε ο Κόνραντ Μούζκα, διευθυντής της «Rochan Consulting», μιας Πολωνικής ομάδας που παρακολουθεί τον πόλεμο. «Η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα να κινητοποιήσει στρατεύματα, ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει πρόβλημα να κινητοποιήσει τον αριθμό που χρειάζεται για να κρατήσει και να διεξάγει επιχειρήσεις στο Ντόνετσκ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει πει ότι η επιχείρηση αυτή θα φέρει πιο κοντά την ειρήνη. Ο Πούτιν είναι εμφανώς προβληματισμένος και σχεδιάζει μια βίαιη απάντηση, όπως έκανε τον Σεπτέμβριο του 2022 ύστερα από την τελευταία επιτυχημένη επίθεση της Ουκρανίας. Όμως τώρα η οικονομία του πάσχει από έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Και είναι αναγκασμένος να ξανασκεφτεί τον ισχυρισμό ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη νέα εδαφική πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα