Με το πόδι στο γκάζι μέχρι τη ΔΕΘ

«Άμεση καταβολή της πρώτης αρωγής στους πληγέντες της πυρκαγιάς στην Αττική», η εντολή Μητσοτάκη στους αρμόδιους υπουργούς

Με το πόδι στο γκάζι θα πορευθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση για να ανατρέψει την εικόνα από την καταστροφική πυρκαγιά στην βορειοανατολική Αττική που κόστισε την ζωή σε μία γυναίκα, ενώ προκάλεσε ζημιές που με την μέχρι τώρα αποτύπωση ξεπερνούν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ως γνωστόν το Μαξίμου είθε θέσει το ορόσημο της ΔΕΘ σαν το σημείο επανεκκίνησης και με βάση τις θετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αυξήσεις στις συντάξεις, επιδόματα και άλλες παροχές θα δημιουργούσε τις απαραίτητες συνθήκες για να επιστρέψει η κυβέρνηση στις ράγες της σιγουριάς για το επόμενο διάστημα. Όμως η φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα κι έσβησε στο Χαλάνδρι άφησε αρνητικό πρόσημο στην εικόνα της κυβέρνησης και εν γένει του κρατικού μηχανισμού. Κάτι τα όποια λάθη έγιναν στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, κάτι οι εικόνες από τις διακοπές των υπουργών τις ημέρες εκείνες δημιούργησαν ένα κλίμα που σίγουρα προκαλεί ζημιά στο κυβερνητικό προφίλ.

Πως μπορεί να αλλάξει αυτή η αρνητική επίδραση; Μα με το να δουν στην πράξη οι πληγέντες, αλλά και η κοινωνία συνολικότερα, ότι η κυβέρνηση δρα με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, ώστε να θεραπεύσει τις πληγές. Αυτό εξάλλου ήταν και το μήνυμα από την σύσκεψη της Πεντέλης, αυτό το μίνι Υπουργικό Συμβούλιο με την συμμέτοχη των δημάρχων από τις πληγείσες περιοχές την προηγούμενη Τρίτη. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς: «Μέχρι τα εγκαίνια της ΔΕΘ να έχουν λάβει όλοι οι πληγέντες την πρώτη αρωγή από το κράτος κι εν συνεχεία να τρέξουν με ταχύτητα οι διαδικασίες για όσους έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα με τις κατεστραμμένες οικίες τους ή επιχειρήσεις τους».

Γραφειοκρατικά προβλήματα

Βέβαια οι εντολές του πρωθυπουργού μπορεί να είναι σαφείς, όμως υπάρχουν και προβλήματα γραφειοκρατικής φύσης που αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Για παράδειγμα για όλα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για να λάβουν την αρωγή οι πληγέντες χρειάζονται πιστοποιητικά που αποδεικνύεται η ταυτοπροσωπία. Εάν όμως κάποιος έχει απολέσει στην πυρκαγιά την ταυτότητα του (το βασικό πιστοποιητικό), τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς πρώτα πρέπει να εκδώσει νέο δελτίο ταυτότητας κι εν συνεχεία να υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις. Κι εδώ είναι το βασικό πρόβλημα. Κατά πόσο οι υπηρεσίες έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν με το πόδι στο γκάζι, όπως επιθυμεί ο πρωθυπουργός.

Η πυρκαγιά του Αυγούστου επανέφερε στην πολιτική ατζέντα την επιχειρησιακή ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στον κομβικό τομέα της πολιτικής προστασίας, επικεντρώνοντας εκεί την πολιτική αντιπαράθεση και αφαιρώντας από το κυβερνητικό αφήγημα ένα σημαντικό κομμάτι, όπως είχε παρουσιαστεί, αυτό του καλύτερου δυνατού σχεδιασμού και της επάρκειας των μέσων -ανθρώπινων και τεχνολογικών- που φέτος είχαν τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη. Τα τελευταία γεγονότα διατηρούν ανοιχτό το κεφάλαιο πολιτική προστασία, αλλά και κλιματική κρίση, για την κυβέρνηση. Δεν αλλάζουν, ωστόσο, τον ευρύτερο σχεδιασμό, που ήδη υπάρχει, για το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο η ατζέντα της καθημερινότητας αναμένεται να επανέλθει στην «πρώτη γραμμή».

Νέα αφετηρία

Αφετηρία της κυβέρνησης για τη νέα περίοδο αναμένεται να αποτελέσουν όλα όσα εξαγγέλθηκαν και υλοποιήθηκαν, με τη λίστα να περιλαμβάνει πολιτικές με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη βελτίωση του κράτος δικαίου, την αύξηση της απασχόλησης. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι αυξήσεις στον κατώτατο και μέσο μισθό όπως και στις συντάξεις, η επαναφορά των τριετιών, αλλά και μέτρα με άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα, όπως τα μέτρα για την ενίσχυση των οικογενειών, των νέων ζευγαριών και των φοιτητών, για το στεγαστικό και δημογραφικό ζήτημα, την προτεραιοποίηση 6.500 προσλήψεων στο ΕΣΥ, το νέο ψηφιακό σχολείο.

Δημογραφικό και στεγαστικό, κλιματική κρίση, τα κενά εργαζομένων, που διαπιστώνονται στην αγορά εργασίας, η βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και η περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων είναι τα βασικά θέματα στις κυβερνητικές δράσεις, που απομένουν έως το τέλος του χρόνου και οι οποίες περιλαμβάνουν 881 νέα ορόσημα πολιτικής που αφορούν και τους 5 άξονες του κυβερνητικού προγράμματος «για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, κοινωνική, ψηφιακή και πράσινη, δίκαιη και ισχυρή», όπως περιέγραψε στο τελευταίο-πριν τις διακοπές- Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Το στίγμα αυτών των πολιτικών αναμένεται να δώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της υγείας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βελτίωσης των εισοδημάτων, να συμπληρώσουν το κυβερνητικό παζλ. Στην αιχμή των κυβερνητικών πολιτικών από το φθινόπωρο θα βρεθεί η αντιμετώπιση του κόστους στέγης. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια, ώστε να αφορά και σε πολίτες έως 50 ετών, βρίσκεται ακόμη σε φάση διαβούλευσης, καθώς τα 2 δισεκατομμύρια, που θα το χρηματοδοτήσουν, αναμένεται να προέλθουν από ευρωπαϊκούς πόρους.

Παράλληλα, το ενδιαφέρον στρέφεται στις αλλαγές, που ενδεχομένως να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να διορθωθούν αδικίες, χωρίς, όμως, να αλλάζει η ουσία και το πνεύμα της ρύθμισης.

Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πάρουν την κοινοβουλευτική οδό, νομοσχέδια, όπως οι αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου σε περισσότερες από 600 συναλλαγές και η εισαγωγή «ψηφιακού τέλους συναλλαγής», καθώς και οι νέες προβλέψεις για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει και ειδικές φορολογικές ελαφρύνεις σε περιπτώσεις συνεργασίας επιχειρήσεων με startups.

Η συνέχεια του ψηφιακού μετασχηματισμού συγκαταλέγεται, επίσης, στα μεγάλα «στοιχήματα» της κυβέρνησης, με καθαρά μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Το αρμόδιο υπουργείο υλοποιεί 92 έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,9 δις ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται ο εμπλουτισμός του gov.gr με νέες υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις, το mAigov, η εισαγωγή νέων εγγράφων στο Gov.grWallet, η παροχή ρητής συναίνεσης (consent) για την άντληση δεδομένων με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, η νέα ψηφιακή εφαρμογή «Digispect» σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ολοκλήρωση των αυτοψιών σε κτίρια μετά από φυσικές καταστροφές. Έργο, που αποτελεί σταθμό, θεωρείται η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, μέχρι το τέλος του 2025, που θα αποτελεί τον πρώτο φορέα που εντάσσει την Τεχνητή Νοημοσύνη στη δημόσια διοίκηση.

Για το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο τρίμηνο έως το τέλος του έτους, θεωρείται ένας κομβικός πολιτικός χρόνος. Η πυρκαγιά της Αττικής επανέφερε τους υψηλούς τόνους στην κριτική της αντιπολίτευσης και την ευθεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Αν, λοιπόν, μέχρι την ΔΕΘ έχουν τρέξει σε μεγάλο βαθμό τα βασικά μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, τότε με άλλο αέρα θα ανέβει στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διαφορετικά θα προσπαθεί να μπαλώσει τις τρύπες που δημιούργησε ο Αύγουστος.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα