Παραμένει ο στόχος της επανεκκίνησης στην ΔΕΘ

Η πυρκαγιά στην Αττική άλλαξε την επικοινωνιακή στρατηγική του Μαξίμου, που υποχρεώθηκε να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση

Ο συγγραφέας Μανώλης Δουκίδης είχε γράψει μία φράση, η οποία έμελλε να μετατραπεί σε γνωμικό. Ο λόγος για την φράση «όταν ο άνθρωπος σκέφτεται ο Θεός γελάει και όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός ξεκαρδίζεται στα γέλια».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η συγκεκριμένη φράση ταιριάζει γάντι στο Μαξίμου που αλλιώς τα είχε σχεδιάσει για το δύσκολο φθινόπωρο κι αλλιώς πρέπει τώρα να πορευθεί. Μετά το σοκ των ευρωεκλογών και την πτώση 13 ποσοστιαίων μονάδων μέσα σε ένα χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανασχηματισμό με στόχο την επανεκκίνηση του κυβερνητικού σχήματος τον Σεπτέμβριο.

Μία επανεκκίνηση που είχε σχεδιαστεί να αρχίσει με την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, όπου το καλάθι του πρωθυπουργού, το οποίο προβλέπεται μισογεμάτο να… γεμίσει χάρη στους κατάλληλους επικοινωνιακούς χειρισμούς. Επίσης είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση της ΔΕΘ στην Βουλή το νέο Μίνι Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο «θεραπεύει» κάποιες από τις αδικίες, συμπεριλαμβάνοντας στις διατάξεις του και την αύξηση του 2,5-2,8% στους συνταξιούχους που θα δοθεί από την 1η Ιανουαρίου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με κάποια άλλα επιδόματα (επιταγή ακρίβειας κλπ) σχεδίαζαν στην κυβέρνηση να ανατρέψουν το κλίμα και φυσικά να ξεφύγουν από την δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθε η κυβέρνηση λόγω του εκλογικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές.

Ήταν και η θερινή ραστώνη, οι διακοπές, τα μπάνια του λαού. Γι’ αυτό είχε μπει ο στόχος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου με την κατάλληλη επικοινωνιακή τακτική να επιχειρηθεί η επανεκκίνηση της κυβέρνησης. Όμως όλα τα σχέδια ανατράπηκαν λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στην βορειοανατολική Αττική, που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα κι αφού διένυσε 37,96 χιλιόμετρα σβήστηκε στην οδό Αναπαύσεως στο Πάτημα Χαλανδρίου, στον αστικό ιστό.

Η αρνητική εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία είναι το νέο ζητούμενο για την κυβέρνηση που τρέχει να μπαλώσει την κατάσταση. Είτε με γρήγορες κινήσεις σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις και τα μέτρα για τους πληγέντες πυρόπληκτους, είτε με το να πετάει την μπάλα στην εξέδρα, εκμεταλλευόμενη όλα τα δώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Και η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και άτομα που αναδείχθηκαν από αυτόν είναι βασιλιάδες στα… αυτογκόλ.

Έτσι ξαφνικά αντί οποιαδήποτε συζήτησης για τα καμένα ο κόσμος ασχολείται (και λογικά ως ένα βαθμό) με την παράνομη πισίνα του Κασσελάκη στις Σπέτσες. Η οποία ξεκίνησε ως δεξαμενή νερού, εν συνεχεία ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για χώρο όπου οι ιδιοκτήτες κάνουν ποδόλουτρο, ενώ στον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες επιδείχθηκε άδεια του 1978 για κατασκευή βόθρου. Δηλαδή 10 χρόνια πριν γεννηθεί ο Κασσελάκης. Ή τα όσα έχουν προηγηθεί με τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς στο διαδίκτυο του ευρωβουλευτή Νίκου Παππά κατά των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και της διευθύντριας στο ΣΕΦ, της Χριστίνας Τσιλιγκίρη.

Και μπορεί επικοινωνιακά να ξεφεύγει προς ώρας η κυβέρνηση, όμως όλοι στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι άλλα είναι τα προβλήματα που απασχολούν τις ελληνικές οικογένειες, ενόψει του Σεπτεμβρίου που παραδοσιακά τα έξοδα αυξάνονται λόγω και της έναρξης του σχολικού έτους.

Στόχος του Μαξίμου είναι να ξεπεραστούν οι δύσκολες ημέρες του Αυγούστου και όλη η προσοχή έχει στραφεί στην προετοιμασία για την ΔΕΘ, από τη βήμα της οποίας ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στείλει ακόμα ένα μήνυμα ανασύνταξης της κυβέρνησης και του κόμματος μετά το «στραπάτσο» των ευρωεκλογών και τη μεγάλη γκρίνια που ακολούθησε στο εσωτερικό του κόμματος για λάθη, παραλείψεις και αστοχίες, αλλά και για ταυτοτικά ζητήματα σχετικά με το χαρακτήρα και το πολιτικό προφίλ της Ν.Δ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, o βασικός στόχος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα είναι να παρουσιάσει – εκτός από τα αναμενόμενα και λίγο-πολύ γνωστά μέτρα – και ένα συνεκτικό αφήγημα σχετικά με τους στόχους και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία-παρά-κάτι χρόνια της θητείας της, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πλειστάκις και πολλάκις ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν, όπως και το 2023, στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το καλοκαίρι του 2027.

Πολυδιάστατα προβλήματα

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εξεύρεση ενός ισχυρού και πειστικού αφηγήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα προβλήματα που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει είναι και πολλά και πολυδιάστατα:

  • Το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει άλυτο, παρά τις δηλώσεις περί μείωσης των τιμών κάποιων προϊόντων. Αντιθέτως, λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς στην Αττική, η οποία κατέστρεψε και πολλές καλλιέργειες, υπάρχει ορατός κίνδυνος νέων ανατιμήσεων, ειδικά σε οπωροκηπευτικά προϊόντα. Κάτι που σύμφωνα με τις πρώτες καταγγελίες φάνηκε στις λαϊκές αγορές της πρωτεύουσας και των προαστίων άμεσα, καθώς το λεκανοπέδιο σε ένα μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται από καλλιέργειες σε Μαραθώνα, Γραμματικό, Βαρνάβα, όπου ανθούν τα θερμοκήπια.
  • Η φωτιά στην Αττική έπληξε ακόμα περισσότερο τοαίσθημα ασφάλειας των πολιτών, καθώς οι φλόγες μπήκαν σε αστικό ιστό, ενώ, παρά τις προσπάθειες για συστήματα πρώιμης προειδοποίησης, υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την πορεία των έργων για ενίσχυση της πολιτικής προστασίας – και σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα.
  • Όσον αφορά στα… εσωτερικά μέτωπα, οι αλλαγές στην κυβέρνηση και σε διάφορες γενικές γραμματείες μπορεί να οδήγησαν σε μια ελαφρά «αποΠΑΣΟΚοποίησή» της, αλλά η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Ν.Δ. παραμένει και σιγοβράζει, έστω κι αν η Κ.Ο. του κόμματος δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε πιο ριζοσπαστικές κινήσεις, όπως, π.χ. την καταψήφιση νομοσχεδίου.
  • Τέλος, η πιεστική καθημερινότητα κάνει δύσκολο στο να επικοινωνηθούν στους πολίτες διάφορες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, που συνήθως χρειάζονται χρόνο για να φανεί η επίδρασή τους: ιδίως όταν σε διάφορα «μέτωπα» (π.χ. υγεία) υπάρχουν μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα.

Διαχείριση ζημιάς, οδεύοντας τη ΔΕΘ

Σε δίνη αντιπολιτευτικών βολών, οι οποίες συνοδεύονται από τα πολλά ερωτήματα των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού το εφιαλτικό διήμερο της 11ης και 12ης Αυγούστου βρίσκεται η κυβέρνηση.

Οι εικόνες της οικολογικής καταστροφής ως ακόμη ένα βαρύ αποτύπωμα στο ανάγλυφο του Λεκανοπεδίου, που προστίθενται στις καμένες εκτάσεις των προηγούμενων ετών, ο θάνατος μιας γυναίκας, η οποία βρέθηκε απανθρακωμένη σε βιοτεχνία που είχε παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα στο Πάτημα Χαλανδρίου και οι ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις συνθέτουν το μαύρο σκηνικό της επόμενης ημέρας. Το γαλάζιο στρατόπεδο, μέσα από συσκέψεις και δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, επιχειρεί να λειάνει τις γωνίες που οδήγησαν τη φωτιά να καίει μέσα στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με τα κόμματα αριστερά και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας να δίνουν ραντεβού εντός του Κοινοβουλίου, προκειμένου να συνεχίσουν τον κύκλο της αποδόμησης στοιχείων και επιχειρημάτων που προτάσσει και θα συνεχίσει να προτάσσει η κυβέρνηση.

Τα αντιπολιτευτικά βέλη για αβελτηρία στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, που κατέστρεψαν μεγάλα τμήματα εκτάσεων στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής, δεν λένε να κοπάσουν πέντε εικοσιτετράωρα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και έφτασε στις παρυφές των προαστίων της Αθήνας. Οι αιχμές για το επιτελικό κράτος και τα αιτήματα για παραίτηση του αρμόδιου υπουργού, Βασίλη Κικίλια, πολλαπλασιάζονται, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ορθώσει αναχώματα στην κατακεραύνωση της στρατηγικής της, όπως έγινε σαφές με το πέρας της διευρυμένης σύσκεψης στο κτίριο «Φάρος» της Πολιτικής Προστασίας, υπό τον πρωθυπουργό.

Το κλίμα, σε κάθε περίπτωση, είναι βαρύ σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο, με την επιχείρηση «διαχείριση της ζημιάς» να βρίσκεται σε εξέλιξη και να περιλαμβάνει αναφορές για ικανοποίηση όσον αφορά τους χειρισμούς στο πεδίο και για τον βελτιωμένο βαθμό συντονισμού των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση της σφοδρής κατάστασης.

«Προσπαθούμε κάθε χρόνο να γίνουμε καλύτεροι, με τις συνθήκες δυστυχώς να γίνονται όλο και δυσκολότερες. Δεν θα επιτρέψουμε να αποδομηθεί η σημαντική προσπάθεια που έχει γίνει εφέτος στην Πολιτική Προστασία», σημείωσε, ο κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η κυβέρνηση θα ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, μόλις περάσει η ένταση και η πίεση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της, ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί και ο σχετικός απολογισμός. Μία συζήτηση την οποία ζήτησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τη γαλάζια επιχειρηματολογία, που θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν και τον μπούσουλα για τη μάχη της Ολομέλειας:

* Φέτος η χώρα διαθέτει 17.500 πυροσβέστες, πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις ακόμη 700 δασοπυροσβεστών και αυξήθηκαν οι μονάδες των δασοκομάντος από 6 σε 16.

* Η Πυροσβεστική από την 1η Μαΐου έχει αντιμετωπίσει 3.543 ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών, ενώ την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο πέρυσι αντιμετώπισε 2.344 ενάρξεις πυρκαγιών. Δηλαδή, 50% περισσότερες το 2024 σε σχέση με το 2023 στο ίδιο χρονικό διάστημα. «Όλες αυτές οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τον ίδιο μηχανισμό πολιτικής προστασίας που κάποιοι μέσα σε λίγες ώρες έσπευσαν να απαξιώσουν», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

* Εφαρμόστηκε το πρόγραμμα Antinero, ύψους 321 εκατομμυρίων ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης τρέχει το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ», 25 drones επιτηρούν όλο το 24ωρο τους ορεινούς όγκους της Αττικής, τις δασικές και τις ημιαστικές περιοχές, ενώ ελικόπτερα πραγματοποιούν έμφορτες περιπολίες.

«Κάθε χρόνο οφείλουμε ως Πολιτεία να βελτιωνόμαστε και να παίρνουμε μαθήματα από τη μία περίοδο στην επόμενη. Οι εκ του ασφαλούς κριτές και οι κάθε λογής πρόθυμοι να κουνήσουν το δάχτυλο τη στιγμή της μάχης, που έχουν μάθει να αντιπολιτεύονται χωρίς καμία συγκεκριμένη αντιπρόταση, είναι βαθύτατα επιζήμιοι στην κοινή μας προσπάθεια», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Επόμενος σταθμός η ΔΕΘ

Σε χρόνο παράλληλο με τα απανωτά πυρά της αντιπολίτευσης για τις κυβερνητικές ευθύνες, που οδήγησαν σε μια «αθωράκιστη Αττική», το Μέγαρο Μαξίμου έχει εισέλθει σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η παρουσίαση και ανάλυση του πολιτικού και οικονομικού σχεδίου για τους επόμενους δώδεκα μήνες, με επίκεντρο την καθημερινότητα, θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό συστατικό στοιχείο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Έχοντας ως σταθερό σημείο αναφοράς τη δημοσιονομική ισορροπία, οι παρεμβάσεις που αναμένεται να συμπεριληφθούν στην πρωθυπουργική ομιλία θα εκτείνονται σε ένα τρίγωνο.

Ένα τρίγωνο που θα ξεκινάει από την αντιμετώπιση του στεγαστικού, με κινήσεις όπως:

– Η επέκταση του προγράμματος “Σπίτι μου”, με επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
– Τα κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις.
– Οι αυξημένες επιδοτήσεις για ανακαίνιση κλειστών ακινήτων.
– Τα αντικίνητρα για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Στο μέτωπο του δημογραφικού, αναμένεται ότι θα πρωταγωνιστήσει ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της επιδοματικής πολιτικής, με αύξηση επιδομάτων για οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά και επέκταση των προνομιών που σήμερα ισχύουν για τους πολύτεκνους και στους τρίτεκνους. Όσον αφορά τη φορολογική πολιτική, η κυβερνητική στρατηγική θα περιλαμβάνει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τις αυξήσεις σε συντάξεις, καθώς και την περαιτέρω στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, που δεν λαμβάνουν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα