ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Έξι χώρες μας γεμίζουν τα ταμεία

Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ολλανδία είναι οι αγορές από τις οποίες ο ελληνικός τουρισμός έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση

Έξι μόλις χώρες από το εξωτερικό αρκούν για να υπάρχει μία επιτυχημένη χρονιά για τα τουριστικά έσοδα. Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ολλανδία είναι οι αγορές από τις οποίες ο ελληνικός τουρισμός έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση. Οι έξι χώρες συνεισφέρουν αθροιστικά το 48,3% των επισκέψεων, το 58,0% των διανυκτερεύσεων και το 58,2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων.

Από αυτές τις χώρες, την υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη καταγράφουν οι επισκέπτες από την Γερμανία (710 €). Την υψηλότερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση καταγράφουν οι επισκέπτες από το τις ΗΠΑ (98 €). Τέλος, η μικρότερη διάρκεια παραμονής ανά περιφέρεια καταγράφηκε από τους επισκέπτες από της Γαλλίας και της Ιταλίας (6,9) ενώ η μεγαλύτερη από τους επισκέπτες από την Γερμανία (8,7) σύμφωνα με τη μελέτη “Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; B΄ μέρος: Ανάλυση κύριων αγορών ανά Περιφέρεια 2023” του ΙΝΣΕΤΕ. Σημειώνεται πως ένας τουρίστας στη χώρα μπορεί να επισκεφθεί περισσότερες από μία Περιφέρειες. Για το λόγο αυτό ο αριθμός επισκέψεων στις Περιφέρειες είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό αφίξεων στη χώρα και, κατ’ αναλογία, η Μέση Διάρκεια Παραμονής στην Περιφέρεια και η Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη είναι συγκριτικά μικρότερη από τους αντίστοιχους δείκτες σε επίπεδο χώρας.

Τονίζεται πως το 2023 στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 36.136 χιλ. επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζοντας αύξηση +15,2% σε σύγκριση με το 2022 που είχαν πραγματοποιηθεί 31.367 χιλ. επισκέψεις. Η πλειοψηφία των περιφερειών παρουσίασε αύξηση στον αριθμό των επισκέψεων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα