Ιστορική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Κίεβο για μια «ειρηνική διευθέτηση»

Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφτασε σήμερα στο Κίεβο με στόχο να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για μια «ειρηνική διευθέτηση» του πολέμου που προήλθε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Έφτασε ο Μόντι στο Κίεβο για μια «ειρηνική διευθέτηση»-Ιστορική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού

Ο Ινδός Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφτασε σήμερα στο Κίεβο με στόχο να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για μια «ειρηνική διευθέτηση» του πολέμου που προήλθε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ουκρανία από τότε που το Κίεβο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τις ουκρανικές δυνάμεις να παραμένουν στη δυτική περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας μετά την εισβολή της 6ης Αυγούστου και τα ρωσικά στρατεύματα να σημειώνουν αργή αλλά σταθερή πρόοδο στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι συναντήσεις θα είναι ιδιαίτερης σημασίας για το Κίεβο, το οποίο προσπαθεί να καλλιεργήσει διπλωματικές σχέσεις με τον Παγκόσμιο Νότο στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει μια δίκαιη διευθέτηση για τον τερματισμό του πολέμου.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα ο Μόντι επισκέφτηκε τη Μόσχα, με την παρουσία του εκεί να συμπίπτει με μια βαριά ρωσική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία που έπληξε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, η οποία ώθησε τον Ινδό πρωθυπουργό να επιπλήξει τον πρόεδρο Πούτιν.

Εκείνη η επίσκεψη είχε προκαλέσει την έντονη κριτική του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας “τεράστια απογοήτευση και καταστροφικό πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες να βλέπει κανείς τον ηγέτη της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου να αγκαλιάζει τον πιο αιμοσταγή εγκληματία του κόσμου μια τέτοια μέρα”.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε στο Reuters ότι η επίσκεψη του Μόντι στο Κίεβο είναι σημαντική καθώς η Ινδία “ασκεί πραγματικά κάποια επιρροή” στη Μόσχα.

Η Ινδία προσπαθεί να διατηρήσει μια ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στη Ρωσία, με την οποία έχει συνάψει σταθερές σχέσεις, και τις δυτικές χώρες, με τις οποίες επιδιώκει μια προσέγγιση για να αντιμετωπίσει την Κίνα, την περιφερειακή αντίπαλό της.

Ο ινδός πρωθυπουργός έχει αποφύγει να καταδικάσει ρητά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η Ινδία έχει καταφύγει στην αποχή σε όλες τις ψηφοφορίες αποφάσεων του ΟΗΕ που μπορεί να είναι εχθρικές έναντι της Μόσχας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα