Το «Εξοικονομώ» επανέρχεται με τρία προγράμματα από το φθινόπωρο του 2024

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος συνολικά ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 170 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης

Τρία προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων θα «τρέξουν» το φθινόπωρο του 2024.

«Το πρώτο πρόγραμμα που ανοίγει είναι το ‘Εξοικονομώ 2024’ που αφορά τον γενικό πληθυσμό», είπε στο MEGA ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης. Ο προϋπολογισμός αυτού του προγράμματος θα είναι στα 700 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, συν 170 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος, είναι η ένταξη στο πρόγραμμα 45.000 νοικοκυριών.

«Στο γενικό ‘Εξοικονομώ’, το υπουργείο αποφάσισε να επιδοτεί περισσότερο μια ενεργειακή επέμβαση που επιλέγεται από κάποιον προκειμένου να αναβαθμίσει ενεργειακά το ακίνητό του με βάση το σύστημα βαθμοημερών. Οι βαθμοημέρες είναι ο αριθμός των ημερών μέσα σε έναν χρόνο σε μια περιοχή που η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από μια μέση θερμοκρασία άνεσης. Για παράδειγμα, για ένα ακίνητο που βρίσκεται στην Δράμα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη θέρμανσης άρα θα δοθεί μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης στις συσκευές που θα παράγουν θερμότητα, από ό,τι στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη».

Το δεύτερο πρόγραμμα «είναι μόνο για αντλίες θερμότητας». Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται από 50% έως 60%, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος, να αυξηθεί η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στα νοικοκυριά από 7% στο 17%.

Το τρίτο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, απευθύνεται σε φτωχά νοικοκυριά, με στόχο ένταξης σε αυτό 5.000 νοικοκυριών.

«Θεωρώ ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για τα προγράμματα ‘Εξοικονομώ’. Ο κόσμος πρέπει να κάνει αιτήσεις διότι είναι πολύ σημαντικό το να θωρακίσεις ενεργειακά το ακίνητό σου. Ωφελείσαι στο τέλος», καταλήγει ο κ. Χριστοδουλίδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα