Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου είναι η Ευρώπη με την Κίνα

«Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο, αλλά είναι αναπόφευκτος» δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ

Ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου μεταξύ Κίνας και Ευρώπης είναι πολύ κοντά, μετά τις ανακοινώσεις για επιβολή νέων δασμών σε κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Ε.Ε.

Η Κίνα «απάντησε» με έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε γαλακτοκομικά προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που περιλαμβάνει το αναθεωρημένο σχέδιο των Βρυξελλών είναι να επιβάλει επιπλέον δασμούς της τάξεως του 9% στα οχήματα της Tesla που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα και εισάγονται από εκεί. Η επιβολή των νέων δασμών αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Οι προτεινόμενες χρεώσεις έχουν αναθεωρηθεί, οπότε οι κινεζικές MG SAIC Motor, GEELY (μητρική της Volvo Car) και BYD θα επωμιστούν πρόσθετους δασμούς 36,3%, 19,3% και 17% αντίστοιχα. Η ΕΕ διερευνά επίσης τον δυνητικά επιζήμιο αντίκτυπο των κινεζικών επιδοτήσεων για τους παραγωγούς ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών στη βιομηχανία του μπλοκ των 27 χωρών.

Η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου

Συνέχεια στο θέμα έδωσε η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, με την οποία ζήτησε έρευνα στις επιδοτήσεις της ΕΕ για την παραγωγή φρέσκου και επεξεργασμένου τυριού, μπλε τυριού και άλλων προϊόντων τυριού, γάλακτος και κρέμας γάλακτος. Θα διερευνηθούν 20 προγράμματα επιδοτήσεων σε οκτώ κράτη μέλη – Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ρουμανία.

Η ανακοίνωση αυτή θεωρήθηκε ως απάντηση στα σχέδια επιβολής δασμών από την Ε.Ε. στα EV που είναι «Made in China» και μια ένδειξη της κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Όλοφ Γκιλ, σε δηλώσεις του στο Euronews ανέφερε ότι «η Επιτροπή θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα της γαλακτοβιομηχανίας της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και θα παρέμβει κατά περίπτωση για να διασφαλίσει ότι η έρευνα συμμορφώνεται πλήρως με τους σχετικούς κανόνες του ΠΟΕ».

Σε πρόσφατες δηλώσεις το, πάντως ο απερχόμενος Ύπατος Εκπροσώπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΕΕ και Κίνας «μπορεί να είναι αναπόφευκτος».

Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο Quo Vadis Europa στο Σανταντέρ της Ισπανίας στις 20 Αυγούστου, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι Βρυξέλλες δεν επιθυμούν μια τέτοια σύγκρουση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί: «Τα πολιτικά μας συστήματα είναι διαφορετικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε συστημική και μόνιμη αντιπαλότητα. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας». «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς, δεν έχουμε συμφέρον να μπούμε σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά ίσως είναι αναπόφευκτο, είναι επίσης στη λογική των πραγμάτων». «Δεν μας ρωτούν οι ΗΠΑ πότε απαγορεύουν την εισαγωγή κινεζικών αυτοκινήτων, δεν πρόκειται να μας ρωτήσουν πού πάνε αυτά τα κινεζικά αυτοκίνητα αν δεν πάνε στις ΗΠΑ. Είμαι σίγουρος ότι θα πάνε στην ευρωπαϊκή αγορά, και αυτό δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στον κλάδο μας».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα