Ναυάγιο στο Παλέρμο: Αυτοί είναι οι έξι που κατέληξαν σε υγρό τάφο

Ζωντανοί από το ναυάγιο βγήκαν 15 άτομα. Ανασύρθηκε το πτώμα του σεφ, Ρεκάλντο Τόμας, ενώ χθες ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των πέντε από τους έξι ανθρώπους που παρέμεναν αγνοούμενοι

Η κρουαζιέρα αναψυχής και χαλάρωσης μετατράπηκε σε τραγωδία για τον μεγιστάνα Μάικ Λιντς, την 18χρονη κόρη του και την παρέα του, που επέβαιναν στο υπερπολυτελές ιστιοφόρο Bayesian και κατέληξε σε ναυάγιο στη Σικελία.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα ιστιοφόρο μήκους 56 μέτρων, μετέφερε 22 επιβάτες και μέλη πληρώματος και ήταν αγκυροβολημένο λίγο έξω από το λιμάνι του Πορτιτσέλο, κοντά στο Παλέρμο στη Σικελία.

Το υπερπολυτελές γιοτ ανατράπηκε και ναυάγησε κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας τη Δευτέρα (19/8).

Ζωντανοί από το ναυάγιο βγήκαν 15 άτομα, τη Δευτέρα ανασύρθηκε το πτώμα του σεφ του γιοτ Ρεκάλντο Τόμας ενώ χθες ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των πέντε από τους έξι ανθρώπους που παρέμεναν αγνοούμενοι.

Πέντε είναι οι σοροί που εντοπίστηκαν χθες κατά τις έρευνες που έκαναν οι αρχές της Σικελίας στο ναυάγιο του Bayesian στα ανοιχτά του Παλέρμο, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων στους έξι.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι έρευνες με στόχο να ανασυρθεί η μία σορός που έχει εντοπιστεί αλλά δεν έχει ανασυρθεί από το σκάφος, και να βρεθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος.

Τα βρετανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι σοροί του μεγιστάνα Μάικλ Λιντς και της κόρης του, Χάνα, είναι ανάμεσα σε αυτές που εντοπίστηκαν χθες και έχουν ταυτοποιηθεί.

Σύμφωνα με την ιταλική Corriere, οι υπόλοιπες σοροί που ανασύρθηκαν ανήκουν στον πρόεδρο της Morgan Stanley International, Τζόναθαν Μπλούμερ, τη σύζυγό του Τζούντιθ, τον δικηγόρο Κρις Μορβίλο και τη σύζυγό του Νέντα.

Η ιταλική Corriere δημοσίευσε τα ονόματα και τα προφίλ των αγνοουμένων που φαίνεται να έχουν επιβεβαιωθεί ως θύματα του ναυαγίου.

Ρικάλντο Τόμας

Ο Καναδο-Αντιγκουανός μάγειρας του γιοτ ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του ναυαγίου. Ζούσε στην Αντίγκουα, ήταν ο σεφ του πλοίου και γνώριζε τον Μάικ Λιντς για 30 χρόνια. Άνθρωποι που τον γνώριζαν έκαναν λόγο για έναν αγαπητό, καλοσυνάτο άνθρωπο με μια ήρεμη ψυχή

Μάικ Ρίτσαρντ Λιντς

Ο 59χρονος Μάικ Λιντς ήταν Βρετανός μεγιστάνας της πληροφορικής, με το προσωνύμιο «ο Βρετανός Bill Gates». Το υπερπολυτελές γιοτ ανήκε σε εκείνον και είναι καταχωρημένο σε μια από τις εταιρείες του. Ο Λιντς ήταν ο εμπνευστής του ταξιδιού στη Μεσόγειο με την οικογένειά του και μερικούς συναδέλφους για να γιορτάσει την αθώωσή του σε υπόθεση διαφθοράς.

Χάνα Λιντς

Η 18χρονη κόρη του Μάικ Λιντς και της Άντζελα Μπακάρις (η οποία βρισκόταν στο σκάφος αλλά επέζησε).

Τζόναθαν Μπλούμερ

Ο 70χρονος Τζόναθαν Μπλούμερ ήταν πρόεδρος της Morgan Stanley Bank International και της ασφαλιστικής εταιρείας Hiscox. Σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου και έχει διατελέσει στο παρελθόν μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια εταιρειών.

Κρις Μορβίγιο

Ήταν ο δικηγόρος του Μάικ Λιντς στις ΗΠΑ και εταίρος στην εταιρεία Clifford Chance της Νέας Υόρκης.

Είχε εκτενή εμπειρία στην εκπροσώπηση εταιρικών και μεμονωμένων πελατών σε κρατικές έρευνες, σχετικές ρυθμιστικές και αστικές διαδικασίες και εσωτερικές έρευνες.

Είχε υπερασπιστεί τον μεγιστάνα στην αγωγή που κατέθεσε στις ΗΠΑ εναντίον του αμερικανικού ομίλου Hewlett-Packard, ο οποίος το 2011 αγόρασε την εταιρεία του που εκδίδει λογισμικό Autonomy έναντι 11 δισ. δολαρίων. Η HP είχε κατηγορήσει την Autonomy για παραποίηση των λογαριασμών της, κατηγορώντας ειδικότερα τον Λιντς ότι διόγκωσε τεχνητά τα έσοδα, την αύξηση των πωλήσεων και τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας.

Νέντα Μορβίγιο

Σχεδιάστρια κοσμημάτων και σύζυγος του δικηγόρου του Λιντς. Γνωστή ως Νέντα Νασίρι, σχεδίαζε και έφτιαχνε κοσμήματα στη Νέα Υόρκη.

Η αγνοούμενη Τζούντι Μπλούμερ

Τέλος, η γυναίκα που φέρεται να αγνοείται είναι η Τζούντι Μπλούμερ, σύζυγος του Τζόναθαν Μπλούμερ και πρώην διευθύντρια της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Change Real Estate μαζί με τον σύζυγό της. Για περισσότερα από 20 χρόνια ήταν υποστηρικτής της Eve Appeal, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης γυναικολογικών παθήσεων.

Σήμερα θα συνεχιστούν οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση της έκτης σορού, ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο σκέλος της τραγωδίας.

Αργά το βράδυ της Τρίτης (20/8), δύτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας κατάφεραν να βγάλουν από τους μεντεσέδες ένα παράθυρο πλάτους τριών μέτρων χρησιμοποιώντας το άνοιγμα ως σημείο εισόδου.

 

Οι δύτες προσέγγισαν τον κοινό χώρο του σκάφους, αλλά όχι τις καμπίνες, καθώς θα χρειαστούν κάποιο χρόνο επειδή ορισμένες από τις εισόδους ενδέχεται να είναι μπλοκαρισμένες. Το σκάφος κείτεται στη δεξιά πλευρά του, σε βάθος περίπου 50 μέτρων θέση που καθιστά δύσκολη την επιχείρηση.

Οι δύτες έχουν στη διάθεσή τους μόλις 8 -10 λεπτά στον τόπο του ναυαγίου προτού αναδυθούν ξανά στην επιφάνεια, καθώς παρεμποδίζονται από τους «πολύ στενούς χώρους» μέσα στο βυθισμένο γιοτ.

Σύμφωνα με ειδικούς, είναι δύσκολο να εξηγήσουν πώς ένα μεγάλο πολυτελές σκάφος με σύγχρονο εξοπλισμό και τρομερά χαρακτηριστικά ασφαλείας, βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Μια άλλη θαλαμηγός, που ήταν αγκυροβολημένη δίπλα του, δεν έπαθε τίποτα από την καταιγίδα.

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Ναυτικού Συμβουλίου Έρευνας και Διάσωσης, δήλωσε πως το Bayesian υπήρξε «θύμα» ενός πολύ έντονου και σπάνιου καιρικού φαινομένου.

«Εξετάζοντας τις ακραίες καιρικές συνθήκες, αν ήταν ένας στρόβιλος νερού, όπως φαίνεται ότι ήταν, θα το κατηγοριοποιούσα ως ένα περιστατικό μαύρου κύκνου» (σ.σ.: “ black swan event” – συμβάν που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί υπό κανονικές συνθήκες, αλλά εκ των υστέρων φαίνεται πως ήταν αναπόφευκτο), δήλωσε στο Reuters.

Δήλωσε σίγουρος πως οι Αρχές θα πάνε «μέχρι τέλους» για τα αίτια που προκάλεσαν το ναυάγιο, χάρη στις περιγραφές των επιζώντων, των μαρτύρων και την εξέταση του πλοίου, που φαίνεται να παραμένει άθικτο στο βυθό της θάλασσας.

Δεν έχει γίνει η επίσημη αναγνώριση των σορών

Οι ιταλικές αρχές δεν προσδιορίζουν την ταυτότητα των σορών που έχουν εντοπιστεί, παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την ταυτότητά τους.

Ο λόγος είναι επειδή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης προτού επικοινωνήσουν με τις οικογένειες των θυμάτων και σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι νεκροί πρέπει να αναγνωριστούν επίσημα από ένα μέλος της οικογένειας ή ένα πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στα θύματα, προτού πιστοποιηθεί επίσημα ο θάνατος.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σικελίας, Σαλβατόρε Κοκίνα δήλωσε ότι θα γίνει έρευνα εν ευθέτω χρόνω, αλλά προτεραιότητα είναι να βρεθούν όλοι όσοι επέβαιναν στο πλοίο Bayesian.

Η γιορτή μετατράπηκε σε τραγωδία

Οι επιβάτες του σκάφους ήταν καλεσμένοι του Μάικ Λιντς, ιδρυτή του γίγαντα λογισμικού Autonomy, και φέρονται να βρίσκονταν εκεί για να γιορτάσουν την αθώωσή του σε μια τεράστια υπόθεση απάτης στις ΗΠΑ.

Ο Βρετανός μεγιστάνας αθωώθηκε τον Ιούνιο από τις πολλαπλές κατηγορίες για απάτη που αφορούσαν την πώληση της Autonomy στον αμερικανικό γίγαντα της πληροφορικής Hewlett-Packard, ύψους 11 δισ. δολαρίων το 2011.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα