ΣΥΡΙΖΑ: Σύσκεψη Πολιτικής Γραμματείας με τα μαχαίρια έτοιμα κάτω από το τραπέζι

Η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "τυπική" καθώς κρίνεται το μέλλον της «Αυγής», η διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη και τη βαραίνει η σκιά εμφύλιου πολέμου που ξέσπασε με πρωταγωνιστές τους Πολάκη - Λινού

Συνεδριάζει στις 13:00 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Αυγής, στη σκιά της διαμάχης Πολάκη-Κασσελάκη για τη Λινού και της αναβολής του πειθαρχικού για τον Χρήστου Σπίρτζη.

Οι εργαζόμενοι στα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν απλήρωτοι τον μήνα Ιούλιο και το επίδομα αδείας με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία σε Αυγή και ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το σχέδιο που επεξεργάστηκαν οι διοικήσεις της εφημερίδας και του ραδιοφώνου προκύπτει το συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με το υπάρχον προσωπικό.

Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης είναι δραματική και τα 2εκατ.€ που μπαίνουν στα κομματικά ταμεία δεν αρκούν σε καμία περίπτωση όχι μόνο να συντηρήσουν το καθημερινό φύλλο της Αυγής αλλά όπως σημειώνουν οι δυο διοικήσεις απαιτούνται και επιπλέον περικοπές στο μισθολογικό κόστος.

Στο πλάνο που θα παρουσιαστεί προβλέπονται απολύσεις για 30 από τους 68 της Αυγής καθώς θα πρέπει να απομακρυνθούν και έως 10 εργαζόμενοι από τα τρία ραδιόφωνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Ακόμη και με αυτό το πλάνο πάντως το ταμείο είναι μείον και για το λόγο αυτό τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιρειών Μέσων Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να προβούν ακόμη και σε τραπεζικό δανεισμό άνω των 3,5εκατ.€ προκειμένου να καλυφθούν και οι αποζημιώσεις των 40 εργαζομένων που θα απολυθούν.

Για να είναι βιώσιμο το πλάνο για media σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα πρέπει εκτός από το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης των 2εκατ.€ στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ για τους επόμενους τέσσερις μήνες να μπαίνει στο ταμείο της Κουμουνδούρου τουλάχιστον μισό εκατομμύριο και αυτό αν γίνουν συνδρομητές 10 χιλιάδες φίλοι και μέλη.

Στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πάντως εμφανίζονται πριν τη συνεδρίαση σφόδρα δυσαρεστημένοι από τη στάση της ηγετικής ομάδας καθώς θεωρούν ότι ο κ. Κασσελάκης θυμάται τα όργανα κάθε φορά που καλείται να πάρει δύσκολες και αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Η πολιτική νομιμοποίηση του σχεδίου που θα κατατεθεί από το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο δεν θα πρέπει να θεωρείται μια εύκολη υπόθεση από τη στιγμή που στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης σε κατ’ ιδίαν συνομιλητές τους δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος θυμάται τις συλλογικές λειτουργίες και τα όργανα όταν το κόστος των αποφάσεων βαραίνει επικίνδυνα στις πλάτες του.

Ο κ. Κασσελάκης συνεχίζει τους ελιγμούς σε αυτή την εντεινόμενη κρίση εσωστρέφειας και αστάθειας στην οποία εισέρχεται το κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν καθαρά κινήσεις τακτικής για να κερδίσει χρόνο πίσω από γεγονότα όπως η προγραμματισμένη για σήμερα της συνεδρίασης της επιτροπής δεοντολογίας για την υπόθεση του Χρήστου Σπίρτζη με τη νέα συνεδρίαση να ορίζεται για την 3η Σεπτεμβρίου και την αναβολή του δεύτερου άρθρου του κ. Κασσελάκη στην εφημερίδα documentο στο πλαίσιο της κατάθεσης σε δημόσια κριτική από την πλευρά του προέδρου των «πραγματικών γεγονότων» κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την είσοδό του στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα.

Η σημερινή στάση της κίνησης των 87 στην Πολιτική Γραμματεία αναπόφευκτα θα παίξει το ρόλο της στις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με την παραπομπή Σπίρτζη με το ερώτημα της διαγραφής για την κριτική που άσκησε το προηγούμενο διάστημα στην ηγεσία του κόμματος.

Αυτό γιατί τυχόν παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Τσίπρα θα σήμαινε ενεργοποίηση του casus belli από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με το κίνδυνο αποχώρησης και στελεχών και βουλευτών να θορυβεί την Κουμουνδούρου.

Ο κ. Κασσελάκης έχει μπροστά του όμως και ένα πολύ μεγάλο αγκάθι που ακούει στο όνομα Πολάκης.

«Ή δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Ή προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο εν όψει εξελίξεων. Ή στήνουμε παιχνιδάκια» έγραφε στα social media ο κ. Πολάκης σχολιάζοντας τις διαρροές περί τεχνοκρατών που θα διερευνούσαν τις καταγγελίες σε βάρος της κας Λινού κατ’ εντολή του κ. Κασσελάκη. Ο Χανιώτης βουλευτής με συνεχείς αναρτήσεις δεν σταμάτησε να κατηγορεί την καθηγήτρια Επιδημιολογίας για τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει το ινστιτούτο Prolepsis το οποίο διευθύνει, προκαλώντας ουσιαστικά το ίδιο του το κόμμα και την ηγεσία της. Έβαλε μάλιστα στο στόχαστρο τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη, προειδοποιώντας ότι έρχεται ένα εκρηκτικό φθινόπωρο: «Την ίδια στιγμή που εμένα με έθεσαν εκτός Κ.Ο. με ένα στημένο και ψεύτικο κλάμα σε μισή ώρα, χωρίς να με ρωτήσουν ή να με ειδοποιήσουν, χρειάζονται –λέει– έρευνα από “ανεξάρτητο τεχνοκράτη” για να βγάλουν συμπέρασμα γι’ αυτά που αποκαλύφθηκαν για τη Λινού. Δουλευόμαστε ψιλό γαζί μου φαίνεται και προφανώς αυτά δεν γίνονται δεκτά».

Στελέχη της επιρροής της ομάδας των 87 κάνουν λόγο για πόλεμο φθοράς καθώς όπως επισημαίνουν ο κ. Πολάκης παραμένει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Κουμουνδούρου όχι μόνο συνεχίζει να αφήνει έκθετη μια βουλευτή του κόμματος την ώρα που το ίδιο το κόμμα θα έπρεπε να τον καλέσει να στοιχειοθετήσει τις καταγγελίες καθώς παρότι διαγραφείς παραμένει μέλος του κόμματος.

Ο κ. Πολάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους το ξεκαθάρισμα στο ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν πληροφορίες ότι όταν θα είναι έτοιμος και με βάση το καταστατικό θα θέσει θέμα ηγεσίας έχοντας συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές.

Η εναπομείνασα βάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινείται ολοένα και πιο δυναμικά προς τον κ. Πολάκη κάτι που ο ίδιος φαίνεται να το υπολογίζει έντονα για τις τελικές του αποφάσεις.

Η διαγραφή Πολάκη από την ΚΟ εξακολουθεί να είναι μη αποδεκτή από τους φανατικούς υποστηρικτές του και πολλοί έχουν πάρει ήδη θέση δίπλα του.

Χαρακτηριστική ήταν και η ανάρτηση του Μάρκου Χατζησάββα, από την πλευρά Πολάκη, ο οποίος ασκεί σφοδρή κριτική στον κ. Κασσελάκη και επιτέθηκε στον διευθυντή του γραφείου του προέδρου, Μανώλη Καπνισάκη, γιατί όπως αναφέρει επέλεξαν το ρόλο «τεχνοκρατικού επιδιαιτητή» στην περίπτωση της κας Λινού.

«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τον Στέφανος Κασσελάκης – Stefanos Kasselakis σε πολιτικό του ηγέτη και όχι τεχνοκρατικό επιδιαιτητή!

Η στοιχειώδης ανταπόκριση σε αυτό απαιτεί μια πολιτική απόφαση για τις δημόσιες καταγγελίες κατά της Αθηνάς Λινού. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν υπόκειται σε «ανεξάρτητη έρευνα» απο «ανεξάρτητη εταιρεία»!

Αν (όπως διατείνεται το δημοσίευμα) αυτό αποτέλεσε φαεινή ιδέα του «γραφείου του»… ε τότε υπάρχει θέμα με το «γραφείο του», το οποίο… πριν αποπεμφθεί ο Παύλος Πολάκης από την ΚΟ, δεν απευθύνθηκε σε καμία «ανεξάρτητη εταιρεία» για να «ελέγξει κάθε πτυχή του θέματος» ώστε να διασαφηνιστεί πόσο σεξιστική (ή μη) ήταν η αντίδραση του απέναντι στους μορφασμούς της συνεργάτιδας του Άδωνι

Και αν αληθεύει γενικά το δημοσίευμα, τότε κάτι δεν πάει καλά και σιγά σιγά… όλο και περισσότερος κόσμος θα υποψιάζεται ότι δεν είναι ο γυαλός στραβός!», έγραψε.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα άργησε να στηρίξει τον ευρωβουλευτή Νίκο Παππά, όταν ο πρώτος που έσπευσε να τον υπερασπιστεί ήταν ο Παύλος Πολάκης δείχνοντας ότι θέλει να συσπειρώσει γύρω του αρκετές δυνάμεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα