Ουκρανία: Άμαχοι εγκαταλείπουν το Ποκρόβσκ καθώς συνεχίζεται η ρωσική προέλαση προς την πόλη

Παρά την αστραπιαία ουκρανική εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας την Τρίτη (20/8), οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν προς το Ποκρόβσκ και αναγκάζονται άμαχοι με μικρά παιδιά στην αγκαλιά και κουβαλώντας βαλίτσες έφυγαν από την ανατολική πόλη

Άμαχοι με μικρά παιδιά στην αγκαλιά και κουβαλώντας βαλίτσες έφυγαν από την ανατολική πόλη Ποκρόβσκ της Ουκρανίας, όπου ο ρωσικός στρατός πλησιάζει γρήγορα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το AP, οι τοπικές Αρχές δήλωσαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν τόσο γρήγορα, ώστε οι οικογένειες έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν την πόλη και άλλες κοντινές πόλεις και χωριά. Περίπου 53.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στο Ποκρόβσκ, δήλωσαν αξιωματούχοι, και ορισμένοι από αυτούς αποφάσισαν να φύγουν αμέσως.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών επιβιβάστηκαν σε τρένα και λεωφορεία με τα υπάρχοντα που μπορούσαν να μεταφέρουν. Κάποιοι έκλαιγαν καθώς περίμεναν να αναχωρήσουν. Στρατιώτες βοηθούσαν τους ηλικιωμένους με τις βαλίτσες τους και εθελοντές βοηθούσαν άτομα με αναπηρία. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Η Νατάλια Ιβανιούκ δήλωσε ότι οι εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ηχούσαν ακόμη ενώ εκείνη και οι κόρες της, ηλικίας 7 και 9 ετών, εγκατέλειπαν το σπίτι τους στο κοντινό χωριό Μιρνοχράντ, το οποίο απέχει λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου. «Ήταν τρομακτικό!», δήλωσε η ίδια στο AP, προσθέτοντας: «Με το ζόρι βγήκαμε έξω».

Το Ποκρόβσκ είναι ένα από τα κύρια αμυντικά προπύργια της Ουκρανίας και βασικός κόμβος εφοδιασμού στην περιοχή του Ντονέτσκ. Η κατάληψή του θα έθετε σε κίνδυνο τις αμυντικές ικανότητες και τις οδούς ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και θα έφερνε τη Ρωσία πιο κοντά στον διακηρυγμένο στόχο της, δηλαδή να καταλάβει ολόκληρη την περιοχή του Ντονέτσκ. Μία από τις προσπάθειες του Κιέβου να μειώσει την πίεση στο ανατολικό μέτωπό του ήταν η απροσδόκητη ουκρανική εισβολή της 6ης Αυγούστου στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας, η οποία μεταξύ άλλων αποσκοπούσε στο να εκνευρίσει το Κρεμλίνο και να το αναγκάσει να διασπάσει τους στρατιωτικούς του πόρους.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι «ελέγχουμε 1.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 92 οικισμούς στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας»

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Κυριακή (18/8) δήλωσε ότι η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ προσπαθεί να δημιουργήσει μια νεκρή ζώνη, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις της Μόσχας πέρα από τα σύνορα, ιδίως με πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, πυραύλους και βόμβες. Σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βράδυ της Δευτέρας (19/8), ανέφερε ότι η Ουκρανία ελέγχει σήμερα 1.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 92 οικισμούς στην περιοχή του Κουρσκ.

«Η περιοχή των ρωσικών συνόρων απέναντι από την περιοχή μας, στο Σούμι, έχει ως επί το πλείστον εκκαθαριστεί από τη ρωσική στρατιωτική παρουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Τώρα, η πραγματική επιτυχία των πολεμιστών μας μιλάει από μόνη της. Οι αμυντικές μας ενέργειες στα σύνορα, καθώς και η αδυναμία του Βλαντίμιρ Πούτιν να υπερασπιστεί το έδαφός του, είναι αποκαλυπτικές. Η προληπτική μας άμυνα είναι η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρωσικής τρομοκρατίας, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στον επιτιθέμενο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα