Goldman Sachs: Καταλύτης για τη Nexans η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργεια Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

Goldman Sachs: Εάν δεν εκτελεστεί η διασύνδεση Great Sea Interconnector, το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο θα κάλυπτε λιγότερο από 1/3 της χωρητικότητας της περιόδου 27/28

Ως έναν εκ των σημαντικών καταλυτών που θα ενισχύσουν τις επιδόσεις της Nexans θεωρεί τον Great Sea Interconnector η Goldman Sachs, η οποία μέχρι να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, υποβαθμίζει τη σύσταση της μετοχής σε ουδέτερη (neutral) από αγορά (buy) προηγουμένως.

Ας θυμήσουμε εδώ ότι ο Great Sea Interconnector είναι ο αγωγός διασύνδεσης μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, μέσω της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής τροφοδοσίας στον κόσμο.

Αναφορικά με τη Nexans, παρά τις μικρές αυξήσεις που πραγματοποίησε η Goldman Sachs στα EBITDA του 2024, για να αντανακλούν μια καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση στα τμήματα χαμηλής τάσης (Χρήσεις και Μη ηλεκτροδότηση), παραμένει περίπου 4%/6% κάτω από τη συναίνεση της αγοράς, δεδομένης της πρόσφατης αδυναμίας της Nexans στον τομέα HV (τμήμα G&T). Επίσης μείωσε την εκτίμηση για τα EBITDA στο τμήμα αυτό μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της περιορισμένης ορατότητας κάλυψης συμβολαίων της εταιρείας. Η Goldman Sachs βρίσκεται επίσης προς το χαμηλό άκρο των προβλέψεων για το 2024 (750-800 εκατ. ευρώ).

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, υπάρχει υψηλότερη αβεβαιότητα σχετικά με τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητας σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Nexans και συμφωνίες frame αντιστοιχούν σε 7,5 έτη τρεχουσών πωλήσεων για το τμήμα G&T (έναντι 10,7/8,8 ετών για την NKT/Prysmian).

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται υψηλής ορατότητας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη εκτέλεση της σύμβασης Great Sea Interconnector στο εγγύς μέλλον, η οποία αποτελεί >20% του ανεκτέλεστου της Nexans και θα ήταν πολύ αργά για να αντικατασταθεί με νέες συμβάσεις σε περίπτωση σημαντικών καθυστερήσεων που σχετίζονται με την τρέχουσα αβεβαιότητα στις συζητήσεις μεταξύ των φορέων.

Επιπλέον, με βάση τη σταδιακή κατανομή του ανεκτέλεστου των συμβολαίων ανά σύμβαση, η χωρητικότητα HVDC της εταιρείας για το οικονομικό έτος 2027-2028 φαίνεται λιγότερο από 50% κλεισμένη, καθώς πολλά από τα συμβόλαια που της έχουν ανατεθεί εκτείνονται στη δεκαετία του 2030.

«Εάν δεν εκτελεστεί η διασύνδεση Great Sea Interconnector, εκτιμούμε ότι το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο θα κάλυπτε λιγότερο από 1/3 της χωρητικότητας της περιόδου 27/28, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τη Nexans να καλύψει πλήρως το κενό, δεδομένου ότι το 2027 αναμένεται να είναι το έτος κατά το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία η μεγαλύτερη πρόσθετη χωρητικότητα του κλάδου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα