Στο 3% στην Ελλάδα τον Ιούλιο ο πληθωρισμός – Στο 2,6% στην ευρωζώνη

Στο 3% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με τη Eurostat, παρμένοντας πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά για τον πληθωρισμό καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), τη Λετονία (0,8%) και τη Δανία (1,0%) σύμφωνα με τη Eurostat

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,6% τον Ιούλιο, από 2,5% τον Ιούνιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,3%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Ιούλιο, από 2,6% τον Ιούνιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 6,1%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τη δεύτερη εκτίμηση της.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), τη Λετονία (0,8%) και τη Δανία (1,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,8%), το Βέλγιο (5,4%) και την Ουγγαρία (4,1%). Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε εννέα κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δεκατέσσερα.

Τον Ιούλιο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,82 εκατοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,45 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,19 π.μ.) και την ενέργεια (+0,12 π.μ.).
Ανατιμήσεις

Αναφορικά με την Ελλάδα, στο 2,7% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο έναντι 2,3% τον Ιούνιο σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (η Eurostat μετρά τον εναρμονισμένο δείκτη).

Τα τρόφιμα καταγράφουν και πάλι τις μεγαλύτερες ετήσιες μεταβολές με το ελαιόλαδο να σημειώνει ράλι 56,7%, τα δημητριακά να κερδίζουν +7,4%, τα ψάρια νωπά 8,4% kai το μεταλλικό νερό/αναψυκτικά (8,6%). Αντίθετα μειώσεις σε ετήσια βάση υπάρχουν στο αλεύρι (-8,9%) και τα νωπά φρούτα (-9,2%).

Μεγάλη αύξηση καταγράφει και το φυσικό αέριο με +23,4%, όπως και οι κατηγορίες μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο +18,4% και Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία 12,6% καθώς έχουμε μπει στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα