Κούρεμα προστίμου ακόμα και 50% σε όσους «ομολογούν» φοροδιαφυγή

Φορολογούμενοι που αποδέχονται τα ευρήματα του φορολογικού ελέγχου από την 1η Οκτωβρίου μπορούν να επωφεληθούν από εκπτώσεις στα πρόστιμα που φθάνουν έως και το 50%.

«Κούρεμα» έως 50% στα πρόστιμα της εφορίας από 1η Οκτωβρίου
Με τη νέα μόνιμη διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού, τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν και θα αποδεχθούν άμεσα τα πρόστιμα, θα εξασφαλίσουν σημαντικές εκπτώσ

Ανάλογα με το στάδιο στο οποίο θα γίνει η αποδοχή των ευρημάτων, τα πρόστιμα θα μειώνονται αναλόγως.

Σημειώνεται ότι οι εκπτώσεις 25%-50% θα ισχύουν μόνο για πρόστιμα που επιβάλλονται λόγω μη υποβολής δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων.

εις.

Τα πρόστιμα αυτά κυμαίνονται από 10% έως 50% επί των φόρων που προκύπτουν από εκπρόθεσμες δηλώσεις ή τροποποιητικές δηλώσεις, καθώς και επί των επιπλέον φόρων που επιβάλλονται από ελεγκτές λόγω απόκρυψης φορολογητέας ύλης. Ειδικά για τον ΦΠΑ, τα πρόστιμα υπολογίζονται με ποσοστό 50%, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, η εφορία μειώνει τα πρόστιμα ως εξής:

50% αν η αποδοχή των παραβάσεων γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών, και έως τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης, από την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.
40% μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, και κατά τη διάρκεια της προθεσμίας για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
30% μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή μετά την πάροδο της προθεσμίας για τη σιωπηρή απόρριψη, και ενώ συνεχίζεται η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο πρώτου βαθμού.
25% μετά την άσκηση δικαστικής προσφυγής και έως την παραμονή της αρχικά ορισθείσας ημερομηνίας για την εκδίκαση της υπόθεσης στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.

Μετά τη μείωση των προστίμων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται την 1η Οκτωβρίου 2024. Η υπόλοιπη οφειλή μετά τη μείωση θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα