Αλλαγές στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών εξετάζει το ΥΠΕΘΟ

Παρά την αήξηση των φορολογικών εσόδων από ελεύθερων επαγγελματιών, αυτή δεν προέκυψε από άυξημένα δηλωθέντα εισοδήματα, αλλά από τον νέοτρόπο φορολόγησης. Για το λόγο αυτό το υπουργείο εξετάζονται αλλαγές στη φορολόγησή τους

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα 9,9 δισ. ευρώ για το 2023, όπως δείχνουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που κατατέθηκαν φέτος το καλοκαίρι, σημαντικά αυξημένα κατά 4,8 δισ. ευρώ, από τα 5,1 δισ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές, φαίνεται πως «δικαιώνεται» η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει τον τρόπο φορολόγησής τους, με τον τεκμαρτό προσδιορισμό, καθώς ο στόχος για επιπλέον έσοδα επιτεύχθηκε.

Μάλιστα, το συνολικό ποσό που εισέπραξε επιπλέον το δημόσιο από τον νέο τρόπο φορολόγησης το 2024, σε σχέση με το 2023, ανέρχεται σε περίπου 440 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των εισοδημάτων, το μέσο δηλωθέν εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι τα 13.901 ευρώ.

Ωστόσο, ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσε μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ, κάτι που αποδεικνύει πως τα έσοδα δεν προέκυψαν επειδή δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα, με τους επαγγελματίες να εκφράζουν ακόμα αντιρρήσεις, αν και παραμένουν χαμηλά τα ποσοστά αυτών που αμφισβήτησαν πρακτικά το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, ποσοστό 0,006% των υπόχρεων βάσει του τεκμηρίου.

Αυτό μεταφράζεται σε μόλις 263 άτομα, σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

Οι παρεμβάσεις που εξετάζει το ΥΠΕΘΟ

Η έκθεση της φορολογικής διοίκησης είναι αυτή που θα κρίνει τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι επαγγελματίες συνεχίζουν να υποδηλώνουν εισοδήματα.

Πλέον, το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στην «ατζέντα» του την επανεξέταση ολόκληρου του συστήματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σημεία βελτίωσης και στρεβλώσεις που παραμένουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, οι αλλαγές δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν δια στόματος πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο τα πέντε επικρατέστερα σενάρια περιλαμβάνουν:

Το κριτήριο του τζίρου, με βάση το οποίο προσαυξάνεται το τεκμαρτό εισόδημα.
Το κριτήριο του κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα.
Το ενδεχόμενο συνυπολογισμού του οικογενειακού εισοδήματος.
Βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Μείωση της επιβάρυνσης που θα προκληθεί λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ο οποίος αποτελεί τη βάση υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα