Φθίνει η Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου – Η θέση της στην παγκόσμια οικονομία

Η απώλεια, σχεδόν ολοκληρωτικά, των ενεργειακών πηγών από Ρωσία, οδηγεί την προβληματική εδώ και καιρό βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης, σε μεγαλύτερες δαπάνες, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων, που γίνονται ακριβότερα

Κοιτώντας κάποια στοιχεία της Eurostat, παρατηρεί κανείς με ανησυχία τα πιο κάτω:
– Ο αριθμός των πτωχευμένων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 3,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σε μεγαλύτερο βαθμό αυξήθηκαν οι χρεοκοπίες επιχειρήσεων στην ευρωζώνη, φθάνοντας το 4,4% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.
Το προηγούμενο τρίμηνο οι πτωχεύσεις εταιρειών είχαν αυξηθεί επίσης, κατά 4,6%.
– Ο αριθμός των νέων εταιρειών που έχουν εγγραφεί στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,1% μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, μετά από αύξηση 1,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στην ευρωζώνη, οι εγγραφές επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 1,9%, μετά από αύξηση 2,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

H Ελλάδα προηγείται στην αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων

Σύμφωνα με την Eurostat, σε επίπεδο χωρών, η Ελλάδα προηγείται στην αύξηση των πτωχεύσεων επιχειρήσεων με 133% , ακολουθούμενη από τη Λιθουανία (16,7%) και τη Σλοβακία (7,6%). Αντίθετα, η Λετονία (-21,4%), η Σουηδία (-14,7%) και το Λουξεμβούργο (-8,2%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση στον αριθμό των πτωχεύσεων.
Τα πιο πάνω στοιχεία μας προβληματίζουν ακόμη περισσότερο, αν δούμε ότι δεν είναι ένα προσωρινό φαινόμενο. Η αύξηση των χρεοκοπιών στην ΕΕ είναι σταθερή από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και στην ευρωζώνη από τα τέλη του 2022.

Συνέπειες του πολέμου

Διαπιστώνουμε ότι το φαινόμενο σην Ε.Ε. παρουσιάζεται με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και αυτό αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές συνέπειες του πολέμου.
Από τον πόλεμο και μετά, η Ευρώπη στήριζε τη βιομηχανία αλλά και την οικονομία της στις χαμηλές τιμές σε αέριο και πετρέλαιο, που προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ρωσία. Η απώλεια σχεδόν ολοκληρωτικά των πηγών αυτών, οδήγησε την προβληματική εδώ και καιρό βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης, να γίνεται από άλλες πηγές ιδιαίτερα δαπανηρές. Αυτό υποβαθμίζει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων, αφού αναγκαστικά γίνονται ακριβότερα, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Οι χώρες της Ευρώπης πληρώνουν περίπου 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για φυσικό αέριο, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες μόλις 7 δολάρια. Εκτιμούν μάλιστα, ότι η πλήρης απεξάρτηση από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας θα ολοκληρωθεί σε περίπου 10 χρόνια.

Η Ευρώπη για να σταματήσει να βυθίζεται στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, πρέπει να αναπτύξει δική της γεωστρατηγική και οικονομική πολιτική, για να ξαναφτάσει στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα