Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν στην ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

Η άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν στο Ισραήλ, αφήνει μια μικρή νότα αισιοδοξία για την διευθέτηση των μέχρι αυτή τη ώρα αγεφύρωτων διαφορών μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Την ώρα που Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Χαμάς ρίχνουν ο ένας στον άλλον την ευθύνη για την αποτυχία ως αυτό το στάδιο της προσπάθειας των μεσολαβητών να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών   Άντονι Μπλίνκεν , προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα.

Στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «ακόμη εφικτή» και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα εγκαταλείψει» την προσπάθεια να συναφθεί.

Το βασικό πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η απαίτηση της Χαμάς για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον λεγόμενο «διάδρομο της Φιλαδέλφεια» που βρίσκεται ανάμεσα στη Γάζα και την Αίγυπτο και τον οποίο κατέλαβε ο IDF από τον περασμένο Μάιο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε εξαιρετικά απαισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, με το «Channel 12» να αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός δεν υποχωρεί από το αίτημά του για συνεχή ισραηλινή παρουσία στον «διάδρομο της Φιλαδέλφεια». Στην πραγματικότητα, ο Νετανιάχου ανέφερε στους διαπραγματευτές του Ισραήλ ότι συμφωνία θα υπάρξει μόνο εάν η Χαμάς αποσύρει το δικό της αίτημα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα