Ο φόβος (της Ρωσίας) φυλάει τα έρημα (της Πολωνίας)

Συμφωνία ύψους 1,13 δισ. ευρώ σύνηψε ο πολωνικός όμιλος Huta Stalowa Wola με την αμερικανική Raytheon με αντικείμενο την παραγωγή 48 εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας

Είναι άγνωστο αν υπάρχει στα πολωνικά αντίστοιχη παροιμία με την ελληνική που λέει ότι «ο φόβος φυλάει τα έρημα», το σίγουρο είναι όμως ότι ο φόβος για την… γειτόνισσα Ρωσία έχει κάνει την Πολωνία να ισχυροποιεί με κάθε τρόπο στην αποτρεπτική δύναμή της.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσεται και η συμφωνία ύψους 1,13 δισ. ευρώ που σύνηψε ο πολωνικός όμιλος Huta Stalowa Wola με την αμερικανική Raytheon, η οποία αφορά την παραγωγή 48 εκτοξευτών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας.

Οι εκτοξευτές M903 θα παραχθούν στην Πολωνία με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να τους εντάσσουν στη φαρέτρα τους τη διετία 2027-2029. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα η Βαρσοβία υπέγραψε άλλη συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την αγορά εκατοντάδων πυραύλων αέρος-αέρος AIM-120C AMRAAM, ενώ ακολουθεί και πολωνικό-αμερικανικό deal για την προμήθεια 96 αμερικανικών μαχητικών ελικοπτέρων AH-64E Apache αξίας €9 δισ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα