Σε κατάσταση πολιορκίας η Βρετανία

Επικίνδυνο παραμένει το μείγμα οργής που έχει δημιουργηθεί στο Νησί έπειτα από τη δολοφονία των τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ της βόρειας Αγγλίας

Με το… αριστερό ξεκίνησε η θητεία των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ στη Μεγάλη Βρετανία καθώς μετά από την δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών στις 29 Ιουλίου που φέρεται να διέπραξε ο 17χρονος, Άξελ Ρουντακουμπάνα, σε παιδικό εργαστήριο χορού στο Σάουθπορτ, η βρετανική κοινωνία ζει μέρες οργής.

Το φυτίλι των βιαιοτήτων άναψε στην παραθαλάσσια πόλη όπου έγινε το κακό και σαν ντόμινο εξαπλώθηκε σε αρκετές πόλεις που στις τρεις εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την τραγωδία μετατρέπονται σε πεδία μαχών μεταξύ ακροδεξιών ομάδων, αντρατσιστικών οργανώσεων και της Αστυνομίας.

Το πρόβλημα είναι ότι στη Βρετανία έχει ξεκινήσει ένα ιδιότυπο πογκρόμ με βανδαλισμούς καταστημάτων αλλοδαπών και επιθέσεις σε τεμένη και σε δομές που φιλοξενούν μετανάστες που αιτούνται άσυλο, το οποίο αγγίζει –αν δεν έχει ξεπεράσει– τα όρια της αυτοδικίας. Το ακόμη χειρότερο; Το κύμα τη οργής πυροδοτήθηκε από σειρά fake news που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και τα οποία με πρόσχημα το όντως αυξημένο μεταναστευτικό πρόβλημα στη νησιωτική χώρα ωθούν ακραίους κύκλους σε αντίστοιχα ακραίες αντιδράσεις.

Απόδειξη η επίθεση που εξαπέλυσαν εκατοντάδες κουκουλοφόροι την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Ρόδεραμ της βόρειας Αγγλίας η οποία υποκινήθηκε επί της ουσίας από ανυπόστατες φήμες ότι ο συλληφθέντας Άξελ Ρουντακουμπάνα είναι ισλαμιστής που έχει αιτηθεί άσυλο στη Μ. Βρετανία. Ποια είναι η αλήθεια; Ότι ο 17χρονος απλώς έλκει την καταγωγή του από τη Ρουάντα, αλλά κατά τα λοιπά ο ίδιος έχει γεννηθεί στην Ουαλία και είναι χριστιανός στο θρήσκευμα που μάλιστα εκκλησιαζόταν συχνά.

Προσωρινό ανάχωμα στο κύμα της υποκινούμενης οργής έχουν σταθεί αφενός οι Βρετανοί που διαδηλώνουν κατά χιλιάδες κατά του ρατσισμού αφετέρου η κυβέρνηση Στάρμερ που υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες βίαιες διαμαρτυρίες έχουν ρατσιστικά ελατήρια κι ως τέτοιες είναι παράνομες και εγκληματικές που θα αντιμετωπιστούν «με την πλήρη ισχύ του νόμου». Υπό αυτό το πρίσμα η φρεσκοεκλεγμένη βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στις ράγες το σχέδιό της για δημιουργία ενός «μόνιμου στρατού» που θα στελεχώνεται από ειδικούς αξιωματικούς δημόσιας υπηρεσίας που θα είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον της αντιμετώπισης των φυσικών ταραχοποιών στους δρόμους αλλά και όσων διαπράττουν παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες που υποδαυλίζουν το ρατσιστικό μίσος.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχές ασφαλείας της Βρετανίας παραμένουν σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επανάληψη ρατσιστικών  ταραχών χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα θα λυθεί καθώς το σύνθημα των αγανακτισμένων «Σταματήστε τις βάρκες» υποκρύπτει κοινωνικές και πολιτικές παθογένειες που συνήθως ξεσπούν άδικα στους φτωχοδιάβολους των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα