NOYB: Η ΜΚΟ που είναι φόβητρο για τους παγκόσμιους κολοσσούς της τεχνολογίας

Μετά την Meta Platforms η μη κυβερνητική οργάνωση σέρνει στα δικαστήρια το X (πρώην Twitter) με την κατηγορία ότι προσωπικά δεδομένα χρηστών έχουν χρησιμοποιηθεί παρανόμως από την πλατφόρμα προκειμένου να «εκπαιδευτεί» πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης

Στα δικαστήρια σέρνει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) η μη κυβερνητική οργάνωση NOYB με την κατηγορία ότι προσωπικά δεδομένα χρηστών έχουν χρησιμοποιηθεί παρανόμως από την πλατφόρμα του Έλον Μασκ προκειμένου να «εκπαιδευτεί» το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης Grok που έχει αναπτυχθεί η xAI.

Η NOYB υποστηρίζει ότι η πλατφόρμα X ουδέποτε ενημέρωσε τους χρήστες της με ενεργό τρόπο ότι τα προσωπικά δεδομένα τους χρησιμοποιούνται και πως η «υποκλοπή» φαίνεται να ανακαλύφθηκε τυχαία από τους περισσότερους χρήστες χάρη στο μήνυμα ενός «τουϊτερά» που στις 26 Ιουλίου ενημέρωσε την διαδικτυακή κοινότητα για την επίδικη προεπιλεγμένη παράμετρο.

Η μη κυβερνητική οργάνωση κατέθεσε προσφυγές σε 8 ευρωπαϊκά κράτη (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία) ζητώντας από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσουν σε «επείγουσα διαδικασία». Δια στόματος του διευθυντή της, Μαξ Σρεμς, η NOYB ανακοίνωσε ότι λαμβάνει υπόψη τη διαβεβαίωση του πρώην Twitter ότι αναστέλλει τη χρήση προσωπικών δεδομένων κατόπιν συμφωνίας με την Ιρλανδική Επιτροπή για την Προστασία των Δεδομένων (DPC), που ενεργεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έστω κι έτσι, πάντως, η μη κυβερνητική οργάνωση ζητάει να διεξαχθεί «πλήρης έρευνα» για να εξασφαλισθεί ότι η πλατφόρμα X «σέβεται πλήρως» τον κανονισμό για την προστασία των δεδομένων που απαιτεί τη συναίνεση των χρηστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η NOYB έχει εξελιχθεί σε φόβητρο για τους επιχειρηματικούς κολοσσούς του κλάδου της τεχνολογίας κι αυτό το γνωρίζει καλά λ.χ. η Meta Platforms (σ.σ. η πρώην Facebook Inc που ελέγχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp) που έχει πληρώσει διοικητικά πρόστιμα άνω του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και τον Ιούνιο υποχρεώθηκε να αναστείλει το πρόγραμμά της για χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών της σ’ ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα