Ο οικονομικός γρίφος για τη Σαντορίνη

Είναι φίσκα το ηφαιστογενές μαργαριτάρι των Κυκλάδων ή μήπως είναι… φούσκα ο υπερτουρισμός;

Ήταν το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου όταν τα εγχώρια ηλεκτρονικά ΜΜΕ βομβάρδισαν τους αναγνώστες τους με την είδηση ότι ένας δημοτικός σύμβουλος στη Σαντορίνη πρότεινε ούτε λίγο ούτε πολύ στους συμπολίτες τους μόνιμους κατοίκους των Φυρών να ελαττώσουν εκούσια τις μετακινήσεις τους εξαιτίας της απόβασης δεκάδων χιλιάδων τουριστών που φτάνουν στο νησί με κρουαζιερόπλοια.

Όπως ήταν αναμενόμενο στην ελληνική «παροικία» των social media ξέσπασε πόλεμος και δικαίως καθώς είχε προηγηθεί και η αλήστου μνήμης… παρόλα τού Άρη Πορτοσάλτε στον ΣΚΑΪ ότι τα αποκαλούμενα «μπάνια του λαού» δεν μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο στο διάστημα από τις 15 Ιουλίου ως τις 30 Αυγούστου «διότι δεν χωράμε».

Η απορία πολλών δεν είναι τι… θάλασσα είχαν πιεί τις ημέρες των δηλώσεών τους ο γνωστός δημοσιογράφος και ο Σαντορινιός πολιτευτής της αυτοδιοίκησης, αλλά τι πραγματικά συμβαίνει στο ηφαιστειογενές νησιωτικό κόσμημα του ελληνικού τουρισμού καθώς σε ένα προ ημερών ρεπορτάζ του κατά τεκμήριο έγκυρου αμερικανικού δικτύου CNN παρουσιάζεται μία εντελώς διαφορετική εικόνα.

Αποκαλώντας τη Σαντορίνη «νησί του Instagram», η συντάκτρια του ρεπορτάζ Μορίν Ο’ Χάερ επικαλέστηκε τη μαρτυρία του τουριστικού πράκτορα Τζιανλούκα Σιμέντι που δραστηριοποιείται στη Σαντορίνη αλλά είναι και μόνιμος κάτοικος του νησιού επί σχεδόν δύο δεκαετίες, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ο υπερτουρισμός δεν υπάρχει», ότι το νησί είναι άδειο (σ.σ. κυρίως τις βραδινές ώρες που οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων έχουν αποχωρήσει), ότι αυτή «είναι η χειρότερη εποχή που έχει υπάρξει ποτέ» και πως αυτό που εκείνος διαπιστώνει είναι η έλλειψη υποδομών.

Όσο, πάντως, αναζητείται η αλήθεια, αν δηλαδή είναι φίσκα η Σαντορίνη ή αν είναι… φούσκα ο υπερτουρισμός, στην κυβέρνηση ολοένα και περισσότερο σκέφτονται να αντιγράψουν το μοντέλο της Βενετίας, επιβάλλοντας αύξηση του κομίστρου «απόβασης» στο μοναδικό κυκλαδονήσι για τους επισκέπτες κρουαζιέρας από τα €2 που κοστίζει σήμερα στα €10. Με το πέρασμα του Δεκαπενταύγουστου αναμένονται και οι επίσημες ανακοινώσεις, αλλά δεν είναι μυστικό ότι υπάρχει διχογνωμία για το δέον γενέσθαι. Κι αυτό διότι υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι το μέτρο θα αντιμετωπίσει το τον υπερτουρισμό και θα αυξήσει κατάτι τα τουριστικά έσοδα, με την αντίθετη άποψη να υποστηρίζει το ακραίο σενάριο της πλήρους απαγόρευσης στα κρουαζιερόπλοια να «δένουν» στα ελληνικά νησιά χωρίς όμως να εξηγούν πώς θα ισοφαριστούν τα διαφυγόντα κέρδη για την ελληνική τουρκική βιομηχανία.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα