Το φετεινό είναι το πιο θερμό καλοκαίρι που ζήσαμε ποτέ, δήλωσε στο ραδιόφωνο της  ΕΡΤ ο Κώστας Λαγουβάρδος

Ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε ότι φέτος παρατηρήθηκαν ο πιο θερμός Ιούνιος και Ιούλιος που έχουν καταγραφεί ποτέ, και ο Αύγουστος αναμένεται να ακολουθήσει την ίδια τάση

Κώστας Λαγουβάρδος:δήλωσε: «Απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες» – Το βράδυ δείχνει την τάση του καιρού
Ίσως θα είναι το πιο θερμό καλοκαίρι που ζήσαμε ποτέ, σύμφωνα με τον Κώστα Λαγουβάρδος. Τι είπε για την φωτιά στην Αττική και τον καιρό τις επόμενες μέρες.
Κώστας Λαγουβάρδος: «Απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες» – Το βράδυ δείχνει την τάση του καιρού

Ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, δήλωσε ότι το φετινό καλοκαίρι πιθανότατα θα καταγραφεί ως το πιο θερμό που έχουμε βιώσει ποτέ, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών.

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι πολύ πιθανό ότι το φετινό καλοκαίρι θα αποτελέσει το πιο ζεστό που έχουμε ζήσει ποτέ, τόσο σε διάρκεια όσο και σε μέσο όρο θερμοκρασιών.

«Το χειρότερο και για μένα αυτό είναι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής, είναι ότι οι μέσοι όροι έχουν ανέβει πάρα πολύ. Έβλεπα χθες το βράδυ τους σταθμούς που λειτουργούμε μέσα στο λεκανοπέδιο, 11 το βράδυ να έχεις 32-33 βαθμούς στα νότια προάστια, στον Πειραιά, στη Νίκαια, είναι θερμοκρασίες απίστευτα υψηλές και δημιουργούν ένα θερμικό στρες όλο το 24ωρο στους κατοίκους κυρίως των μεγάλων πόλεων. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου από την κλιματική αλλαγή. Οι καύσωνες και κυρίως τι συμβαίνει μέσα στις μεγάλες πόλεις και σε μεγάλες πόλεις που έχουν και λίγο πράσινο» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο στης  ΕΡΤ.
Στην Αττική το λίγο πράσινο τείνει τα εξανεμιστεί.

Ειδικά στην Αττική, το λίγο πράσινο τείνει να εξανεμιστεί, αν σκεφτεί κανείς ότι στην πάροδο οκτώ ετών έχουν καεί 450.000 στρέμματα δασών και 700.000 συνολικά περίπου καμένες εκτάσεις. Για τις περιοχές που έχουν καεί, το πρόβλημα είναι τόσο περιβαλλοντικό όσο και αισθητικό, αλλά και πρακτικά, πολύ κοντά στις περιοχές που έχουν καεί προφανώς υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις όπως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.

«Δεν επηρεάζει προφανώς τη θερμοκρασία του κέντρου της Αθήνας, αλλά επηρεάζει πολύ τη θερμοκρασία στις περιοχές που έχει χαθεί το πράσινο. Από κει και πέρα είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας, το αισθητικό κομμάτι είναι πάρα πολύ σημαντικό και επίσης σε κάποιες περιοχές, ειδικά σε μεγάλες κλίσεις, η απώλεια των δέντρων των θάμνων κάνει λίγο πιο επικίνδυνη την κατάσταση για πλημμυρικά επεισόδια, για πιο έντονη επιφανειακή απορροή των νερών όταν έχουμε μια ισχυρή βροχόπτωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα