Premier League: Σίτι και τα μυαλά στα κάγκελα

Δύσκολα θα χάσουν και εφέτος το πρωτάθλημα οι «πολίτες» αν πιστέψει κανείς τα συμπεράσματα της μεγαλύτερης εταιρείας αναλύσεων στον κόσμο

Οι μεγαλύτερες εταιρίες στοιχημάτων δίνουν ως πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στην Πρέμιερ Λιγκ την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα. Με διαφορά μάλιστα από το δεύτερο φαβορί την Άρσεναλ, ενώ πολύ μακριά βρίσκονται όλοι οι υπόλοιποι.Η Λίβερπουλ (χωρίς τον Γιούργκεν Κλοπ), η Τσέλσι, η Μάντσεστερ Γιουνάτιεντ δεν έχουν καμία τύχη!

Με βάση τις προσομοιώσεις που πραγματοποίησε ο υπερυπολογιστής της βρετανικής εταιρίας αναλύσεων Opta, η Μάντσεστερ Σίτι αναδεικνύεται ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, με πιθανότητα 82.2%. Η κυριαρχία της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα τα τελευταία χρόνια την καθιστά τον κύριο διεκδικητή, με τη σταθερότητα και το βάθος στο ρόστερ της να είναι τα κύρια όπλα της.

Η Άρσεναλ, υπό την καθοδήγηση του Μικέλ Αρτέτα, έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, με την Opta να της δίνει 12.2% πιθανότητα να σηκώσει τον τίτλο. Η εκτίμηση είναι ότι θα κοντράρει για τον τίτλο ως ένα βαθμό, αλλά δύσκολα θα κόψει πρώτη το νήμα από την αντίπαλό της.

Η Λίβερπουλ, υπό τη νέα ηγεσία του Άρνε Σλοτ, είναι η τρίτη ομάδα με πιθανότητες 5.1%. Πάλι καλά. Διότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ομάδα του Άνφιλντ θα μπορέσει να κάνει κούρσα πρωταθλητισμού μετά την αποχώρηση του Γιούργκεν Κλοπ από το μεγάλο λιμάνι….

Ωστόσο, ομάδες όπως η Τσέλσι και η Νιούκασλ διατηρούν ελπίδες, αν και οι πιθανότητες τους είναι περιορισμένες. Καμία άλλη ομάδα, σύμφωνα με τον υπερυπολογιστή δεν έχει πιθανότητες να καθίσει στο θρόνο της βασίλισσας της Premier League για τη σεζόν 2024/25.

Οι εταιρείες στοιχημάτων μπορεί να πέσουν έξω. Ο υπερυπολογιστής της Opta είναι λίγο δύσκολο να μην επιβεβαιωθεί. Κι αυτό γιατί επεξεργάζεται χιλιάδες δεδομένα, όπως οι αξίες των ποδοσφαριστών, η προϊστορία, ακόμη και αστάθμητους παράγοντες που μερικές φορές καθορίζουν αποτελέσματα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες και δεν περνάνε από το ανθρώπινο μυαλό. Ωστόσο, η εκτίμηση που δίνει η εταιρεία αναλύσεων βασίζεται στα  σημερινά δεδομένα τα οποία στη διάρκεια της σεζόν θα αλλάζουν συνεχώς γιατί θα προσαρμόζονται στις τρέχουσες συνθήκες, με δεδομένο ότι η μπάλα είναι στρογγυλή και όλα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

 

Σε 10.000 προσομοιώσεις, η Μάντσεστερ Σίτι κατακτά τον τίτλο στο 82.2% των περιπτώσεων.

Αυτό δείχνει την ανωτερότητά της, αλλά η διαφορά στο ποσοστό της σε σχέση με πέρυσι είναι εμφανής προς τα κάτω, καθώς η πρόβλεψη για το 2023-24 ήταν 90.2%.  Μ΄άλλα λόγια φαίνεται ότι η ψαλίδα μίκρυνε με την Άρσεναλ η οποία δείχνει αυτή τη στιγμή ο πιο ισχυρός αντίπαλος για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Οι “Κανονιέρηδες” τερματίζουν στη δεύτερη θέση στο 61% των περιπτώσεων και εξασφαλίζουν μια θέση στην τετράδα στο 95.7%. Σε ό,τι αφορά τη Λίβερπουλ η νέα εποχή της ομάδας υπό τον Σλοτ ξεκινά με πολλές υποσχέσεις, αλλά οι «κόκκινοι» έχουν 88.8% πιθανότητες να τερματίσουν στην τετράδα.

Η μάχη για την τέταρτη θέση αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή.

Η Τσέλσι, με τον Έντσο Μαρέσκα στο τιμόνι της, έχει 31.6% πιθανότητες να μπει στην τετράδα. Η Νιούκασλ, μετά από μια δύσκολη χρονιά λόγω τραυματισμών, διατηρεί 26.6% πιθανότητες. Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρά την αστάθεια τους την περασμένη αγωνιστική χρονιά, παραμένουν στη διεκδίκηση, με 17.5% και 18.9% πιθανότητες αντίστοιχα.

 

H σωτηρία

Η μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού θα είναι το ίδιο μεγάλη.

Ο υπολογιστής της Opta προβάλλει τη Σαουθάμπτον ως την ομάδα που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να υποβιβαστεί, με ποσοστό 66.7%. Η Ίπσουιτς και η Λέστερ ακολουθούν με 64.7% και 60.3% αντίστοιχα. Αν συμβεί αυτό, τότε για δεύτερη φορά από το 1998 οι τρεις ομάδες που ανέβηκαν στην Premier League θα πάρουν αμέσως το… ασανσέρ για να επιστρέψουν στην Championship. Η πρώτη ήταν τη προηγούμενη αγωνιστική χρονιά, όπου Λούτον, Μπέρνλι και Σέφιλντ δεν άντεξαν και φέτος θα αγωνιστούν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Άλλες ομάδες που κινδυνεύουν είναι η Νότιγχαμ Φόρεστ (35,6%) και η Γουλβς, με την τελευταία να έχει 20.9% πιθανότητες να πέσει στην Championship.

Η τελική κατάταξη  

Η τελική κατάταξη που προκύπτει από τις 10.000 προσομοιώσεις δείχνει τη Μάντσεστερ Σίτι πρώτη με 88.7 μέσους πόντους, ακολουθούμενη από την Άρσεναλ (77.6), τη Λίβερπουλ (74.0) και την Τσέλσι (61.7). Η Νιούκασλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

1η: Manchester City – 88.7 M.O βαθμών
2η: Arsenal – 77.6
3η: Liverpool – 74.0
4η: Chelsea – 61.7
5η: Newcastle United – 60.5
6η: Manchester United – 58.5
7η: Tottenham Hotspur – 58.2
8η: Aston Villa – 54.1
9η: Crystal Palace – 52.7
10η: West Ham United – 49.1
11η: Brighton & Hove Albion – 49.0
12η: Fulham – 48.0
13η: Everton – 46.7
14η: Brentford – 46.3
15η: Bournemouth – 45.1
16η: Wolverhampton Wanderers – 42.5
17η: Nottingham Forest – 39.3
18η: Leicester City – 35.0
19η: Ipswich Town – 34.1
20ή: Southampton – 33.9

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα