Κομβικής σημασίας η κατάληψη της Σούντζα από τους Ουκρανούς

Φιλοξενεί σταθμό μέτρησης του ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει στην Ευρώπη - Ενδέχεται να σταματήσει η ροή του - Η Σούντζα αντιπροσωπεύει την κυριότερη κατάκτηση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ

Υπό τον πλήρη έλεγχο της Ουκρανίας τέθηκε η ρωσική πόλη Σούντζα, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη (15/8) ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η ρωσική πόλη θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς φιλοξενεί σταθμό μέτρησης του ρωσικού φυσικού αερίου που φθάνει από τη δυτική Σιβηρία, το οποίο στη συνέχεια ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 3% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.

Τον ρόλο της Σούτζα περιέγραψε πιο γλαφυρά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Φεντόροφ, λέγοντας σε εκπομπή της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης: «Εξυπνοι άνθρωποι στο Κίεβο έχουν υπολογίσει ότι πρέπει να καταλάβουν αυτόν τον κόμβο, ώστε ο ρωσικός στρατός να αναγκαστεί να τον καταστρέψει για να τον πάρει πίσω. Αυτό σημαίνει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα σταματήσουν, εξαιτίας των ενεργειών της Ρωσίας, όχι της Ουκρανίας»

«Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού Ολεξάντρε Σίρσκι ανέφερε την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της πόλης της Σούντζας από τα χέρια ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων», δήλωσε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Η πόλη βρίσκεται περίπου 9,6 χιλιόμετρα μέσα στο ρωσικό έδαφος, στην περιφέρεια του Κουρσκ, η οποία εδώ και μία εβδομάδα αποτελεί «θέατρο» μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης των δυνάμεων του Κιέβου. Η πόλη με πληθυσμό 5.500 κατοίκων αντιπροσωπεύει την κυριότερη κατάκτηση των ουκρανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της επίθεσής τους στην περιοχή του Κουρσκ.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σούντζα απομακρύνθηκαν, ενώ όσοι παρέμειναν, κατέφυγαν σε υπόγεια.

«Κρυφτήκαμε στους θάμνους» δήλωσε η Τατιάνα Ανικέγιεβα, μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Εθελοντές μοίραζαν νερό, φαγητό, ψωμί στους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δρόμο. Ο ήχος του κανονιοβολισμού συνεχίστηκε χωρίς διακοπή. Το σπίτι έτρεμε», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα