Ο ΠΟΥ κήρυξε την Τετάρτη συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων,

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές και στη χώρα μας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, παγκοσμίως,

Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ιό mpox, που είναι γνωστός και ευλογιά των πιθήκων.

«Είναι σαφές ότι απαιτείται μια συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να σταματήσει η έξαρση των κρουσμάτων και να σωθούν ζωές», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ήδη με ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως στο πλαίσιο της πρόληψης έναντι της νόσου, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια από τις 22 Ιουλίου.

Γυναίκες και παιδια πιο ευάλωτοι
«Πιο ευάλωτοι στη συγκεκριμένη επιδημία, η οποία είναι στην Αφρική μόνο, θεωρούνται οι γυναίκες και τα παιδιά. Δεν θεωρούμε ότι θα προκληθεί κάτι ανάλογο εκτός Αφρικής, διότι ο τρόπος μετάδοσης αυτός με τον οποίο οδηγείται είναι πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή με την άμεση επαφή», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Δεν θεωρούμε ότι θα προκληθεί κάτι ανάλογο εκτός Αφρικής, διότι ο τρόπος μετάδοσης αυτός με τον οποίο οδηγείται είναι πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή με την άμεση επαφή. Η ασθένεια φέρει ένα στίγμα για αυτούς που κολλάνε και δεν προέρχεται ούτε καν από τους πιθήκους. Ιστορικά δηλαδή μπήκε αυτός ο όρος γιατί ανακαλύφθηκε αρχικά σε πιθήκους που ήταν πειραματικοί στην Κοπεγχάγη πριν από αρκετά χρόνια».

Εν συνεχεία, ο ίδιος τόνισε: «Υπάρχουν δύο κλάδοι. Ο δεύτερος κλάδος, ο οποίος φαίνεται ότι εξαπλώνεται σε μια περιοχή του Κονγκό, φαίνεται ότι είναι η πιο βαριά μορφή της νόσου από αυτή που είχε προκαλέσει την πανδημία – και εξαπλώνεται σε όλο τον πληθυσμό με την άμεση επαφή, δηλαδή δημιουργεί αυτά τα εξανθήματα στο δέρμα. H διαφορά της από την προηγούμενη είναι ότι φαίνεται ότι έχει αρκετά μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα. Έτσι αναφέρεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχει προκαλέσει σε σχεδόν 15.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί, περίπου 500 θανάτους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα