Μήνυση από τον Δικηγορικό Σύλλογο Σερρών για τη φωτιά που καίει 28 ημέρες στο όρος Όρβηλος

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου θα καταθέσει στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Σερρών ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών για την φωτιά στο όρος Όρβηλος, η οποία κατακαίει επί ένα σχεδόν μήνα παρθένο και προστατευμένο δάσος

Η φωτιά καιει περίπου ένα μήνα και σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από φορείς και κατοίκους, καμία σοβαρή προσπάθεια αναχαίτισης ή κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

«Στο δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι της ακριτικής μας περιοχής στα βόρεια σύνορά μας, αλλά μαζί με αυτούς και όλοι οι Σερραίοι, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αποδοθούν ευθύνες για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή» δηλώνει με ανάρτησή του σε προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο κ. Καρίπογλου εξήγησε πως με τη μηνυτήρια αναφορά «θα ζητήσουμε να διερευνηθεί κατά πόσο υπήρξε οικολογική καταστροφή, γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία λέει ότι καίει μόνο χαμηλή βλάστηση στον Όρβηλο και αυτό είναι καλό γιατί ανακυκλώνεται το χαμηλό υπόστρωμα κάτω από τα δέντρα». Αυτό που επιδιώκει ο Δικηγορικός Σύλλογος είναι να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη, «να δούμε αν κάηκαν δέντρα ή όχι, αν έγινε οικολογική καταστροφή, πόση είναι η έκταση που κάηκε και γιατί δεν πέταξαν σχεδόν καθόλου εναέρια μέσα, δηλαδή γιατί αφέθηκε στην τύχη της η φωτιά. Κατά συνέπεια αν υπάρχει παράβαση καθήκοντος» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των δικηγόρων.

«Είναι η μόνη κίνηση που μπορούμε να κάνουμε για να πιέσουμε την κατάσταση» κατέληξε ο κ. Καρίπογλου.

Οργισμένοι είναι οι κάτοικοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι Σέρρες είναι αντιμέτωπες με δύο φωτιές που καίουν αγροτοδασικές εκτάσεις επί ημέρες είναι οι Σέρρες, η μία στο όρος Όρβηλος πάνω από το Αχλαδοχώρι και το Άγκιστρο και η δεύτερη στο όρος Μενοίκιο πάνω από το Χιονοχώρι. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του voria.gr, δεν επιχειρούσαν εναέρια μέσα, παρά μόνο σήμερα σηκώθηκε ένα ελικόπτερο για τη φωτιά στο Μενοίκιο, που, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής παραθέτοντας σχετική εικόνα (κεντρική φωτογραφία), έχει από χθες φουντώσει.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο όρος Όρβηλος βρίσκεται ένα όχημα με δύο πυροσβέστες, ενώ το σημείο είναι δύσβατο. Η φωτιά καίει για 28η μέρα, με τον δήμαρχο Σιντικής, Γιώργο Τάτσιο να τονίζει σε δηλώσεις του πως τις τελευταίες ημέρες δεν επιχειρεί κανένα εναέριο μέσο, με αποτέλεσμα η φωτιά από εκεί που απλά κάπνιζε, να έχει λάβει ξανά διαστάσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εστία πέρασε πάνω από το Αχλαδοχώρι Σερρών, όπου κατέκαψε πευκόδασος και αυτή τη στιγμή εντοπίζεται πάνω από το Άγκιστρο όπου καίει οξιά. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι έχουν καεί περί τα 26.000 στρέμματα δάσους, ενώ σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην πλατεία Αγκίστρου εκδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και θα αποσταλεί στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Νιώθουμε ότι μας έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε αβοήθητοι» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Τάτσιος.

Στο όρος Μενοίκιο, η φωτιά καίει από τις 9 Αυγούστου και σύμφωνα με την Πυροσβεστική εντοπίζεται σε δύσβατο ορεινό σημείο σε μεγάλο υψόμετρο. Στο σημείο επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 14 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρο και μηχανήματα έργου. Μόλις σήμερα, δόθηκε εντολή να επιχειρήσει ένα ελικόπτερο.

Xαρακτηριστική είναι και η εικόνα που αναρτήθηκε το βράδυ της Τρίτης στη σελίδα Forecast Weather Greece, όπου διακρίνεται ένα πύρινο μέτωπο από το χωριό Ορεινή Σερρών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα