Δεν συμμετέχει σε νέες συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα η Χαμάς

Η Χαμάς ανακοίνωσε την άρνησή της να συμμετέχει στο νέο κύκλο συνομιλιών για κατάπαυση στη Γάζα, που αναμένεται να διεξαχθεί στο Κατάρ την Πέμπτη (15/8)

Η Χαμάς, η οποία νωρίτερα είχε συμφωνήσει με το σχεδίου του Αμερικανού προέδρου,  αυτή την εβδομάδα είχε δηλώσει πως οι συνομιλίες συνιστούν «χάσιμο χρόνου»

«Η Χαμάς δεσμεύεται στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό ώστε να εφαρμοστεί», δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Το να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης ώστε να διαπράξει περισσότερες σφαγές», πρόσθεσε.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ αναμένουν ότι οι έμμεσες συνομιλίες θα προχωρήσουν όπως έχει σχεδιαστεί και πως μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμη δυνατή. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, ήταν θετική να στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες, όμως η Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, ζήτησε ένα εφικτό σχέδιο για εφαρμογή μιας πρότασης την οποία έχει ήδη αποδεχθεί αντί περισσότερων συνομιλιών.
Η εκεχειρία το μόνο που θα μπορούσε να συγκρατήσει το Ιράν, ενώ τώρα θεωρείται ότι το Ιράν βρίσκεται με το «δάχτυλο στη σκανδάλη»

Την ίδια ώρα, όμως, που οι προσδοκίες για συμφωνία μειώνονται, τρεις υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα συγκρατούσε το Ιράν από μια άμεση ανταπόδοση στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα