Επιτελικό χάος έφερε η εκτός ελέγχου πυρκαγιά – Έσκασε σαν φούσκα το επιτελικό κράτος

Η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, καθώς η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανικανότητά της.

ΑΡΘΡΟ
ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αδιανόητες εικόνες ολέθρου και κραυγές απόγνωσης κυριαρχούν σε όλη τη χώρα.
Η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, καθώς η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανικανότητά της.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Μητσοτάκη έχει ξεπεράσει τον εαυτό της στην αποτυχία! Χιλιάδες στρέμματα δασών έχουν καταστραφεί, περισσότερα από όσα είχαν καεί τα προηγούμενα δέκα χρόνια! Η φωτιά στον Όρβηλο των Σερρών συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα για 27η ημέρα. Ξεκίνησε το βράδυ της 18ης Ιουλίου και έχει καταστρέψει πάνω από 26.000 στρέμματα παρθένου δάσους.
Τα συστημικά ΜΜΕ, κατόπιν εντολών από το Μέγαρο Μαξίμου, φρόντισαν να αποσιωπήσουν το γεγονός, για να μη χαλάσουν οι διακοπές των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού!
Ας μιλήσουμε επιτέλους χωρίς φόβο και πάθος…
Χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, ας πούμε τις πικρές αλήθειες. Το καλοκαίρι του 2024 καίγεται ό,τι έχει απομείνει ή ό,τι έχει αναγεννηθεί με ελάχιστη αναδάσωση από ιδιώτες στα βουνά της Αττικής.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε εσπευσμένα από τις διακοπές του για να συντονίσει τη λήψη μέτρων. Όμως όλα θα ακολουθήσουν τον γνωστό δρόμο, τον οποίο έχουν χαράξει οι πολίτες με την ψήφο τους από το 1945, όταν οι οικοπεδοφάγοι ξεκίνησαν το οργανωμένο και επικερδές έργο της καταπάτησης των πανέμορφων δασικών εκτάσεων.
Όλοι βαδίζουμε αυτόν τον δρόμο χέρι-χέρι…
Δυστυχώς, η ανικανότητα αφορά όλες τις κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα εξουσίας που έχουν περάσει, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη. Το κυβερνητικό ποίημα είναι γνωστό: Κακές καιρικές συνθήκες, δυσκολία πρόσβασης λόγω της μορφολογίας του εδάφους, κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά ισχύουν.  Το ερώτημα είναι τι ακριβώς έκανε  η κυβέρνηση στο επίπεδο  της πρόληψης για όλα αυτά.
Οι υπεύθυνοι πολιτικοί πλήρωσαν πολιτικά—και ορθά—τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού.
Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός του επαναλάμβαναν μονότονα και κουραστικά πως το επιτελικό κράτος ήταν έτοιμο από καιρό.
«Η Ελλάδα—μας έλεγαν—θα είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα διαθέτει εθνικό δορυφορικό σύστημα για τις πυρκαγιές».
Τώρα, μετά από πέντε χρόνια πρωθυπουργίας, ο κ. Μητσοτάκης χρεώνει την καταστροφή στην κλιματική κρίση, όπως έκανε και το 2021 μετά την καταστροφή στην Εύβοια.
Οι πολίτες, εξαγριωμένοι και εξαθλιωμένοι από τις πυρκαγιές, ζητούν να μάθουν πού είναι οι «τολμηρές λύσεις» που είχε υποσχεθεί τότε;
Οι ευθύνες είναι τεράστιες για αυτούς που μας έλεγαν για θωρακισμένη πολιτεία και επάρκεια μέσων, επίγειων και εναέριων, ανακοινώνοντας αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”.
Αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο!
Παρόλα αυτά, ακούμε την ίδια κασέτα!
Ακούμε τα ίδια που μας είπαν και όταν πέρυσι ο Έβρος καιγόταν επί μέρες και έγιναν στάχτη τουλάχιστον 723.000 στρέμματα, αναδεικνύοντας τη συγκεκριμένη πυρκαγιά ως τη μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας σε όλη την Ευρώπη!
Πιστέψαμε καλόπιστα ότι το πάθημα θα γινόταν μάθημα…
Εις μάτην… Με γένια στο πρόσωπο, ο Μητσοτάκης και οι λοιποί αξύριστοι υπουργοί παίζουν το ίδιο κακόγουστο θέατρο… Ο αρμόδιος Υπουργός έδωσε συνέντευξη με μπαταρισμένο χέρι…
Αυτό δεν είναι fake news ούτε AI… Υπουργοί που έγιναν τραγικοί και κωμικοί ταυτόχρονα, παραμένουν ανίκητοι και ηλίθιοι!
Ο άλλος πάλι, ο υποκλιθείς στον Ερντογάν Υπουργός Εξωτερικών Γεραπετρίτης, σε μια τραγική ειρωνεία, ζήτησε βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών από το πρώην αφεντικό της ΜΙΤ,  τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, αυτόν που απειλούσε πριν λίγες μέρες ότι θα μας βρει η φωτιά. Άφησαν τη χώρα χωρίς επαρκή εναέρια μέσα και τώρα εκλιπαρούν τους Τούρκους. Ξεφτίλα! Αντί να παραγγείλουν Beriev από τη Ρωσία, εκλιπαρούν τον Τούρκο!
Οι υπουργοί μπήκαν στο χορό της προπαγάνδας, ενώ η πυρκαγιά στην Αττική έκαιγε ανεξέλεγκτα, κάνοντας στάχτη οικίες, επιχειρήσεις και χιλιάδες εκτάσεις δασικής γης (πάνω από 100.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς). Συγκεκριμένοι Υπουργοί—ποιοι άραγε, μαντέψτε—βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν συγκρίσεις  με τον πύρινο εφιάλτη του 2009.
Στο κυβερνητικό θίασο μπήκαν και άλλοι υπουργοί, που πριν περασαν από ταχύρρυθμο φροντιστήριο στου Μαξίμου , η που πριν βγουν στα ΜΜΕ, ανοίγουν τα λεξικά για να βρουν αγνωστους όρους και να καλύψουν τα αίσχη Μητσοτάκη! Ανακάλυψαν το φαινόμενο των κηλιδώσεων για να δικαιολογήσουν την ανικανότητά τους!
Οι υπουργοί επαγρυπνούν, μας λένε, μοιραίοι και άβουλοι όμως δυστυχώς παρακολουθούν την τεράστια καταστροφή στην Αττική, όπου το αρμόδιο υπουργείο και το κυβερνητικό επιτελείο υποτίθεται ότι ήταν έτοιμα από καιρό. Πόσο έτοιμο είναι το επιτελικό κράτος Μητσοτακη, όταν έχει απορροφήσει μόλις το 1% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας;
Οι δικαιολογίες για την κλιματική αλλαγή δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη… και όμως μόνο στην Ελλάδα συνδυάζονται με τέτοιας έντασης και έκτασης καταστροφή.Η παντελής αδυναμία του συστήματος πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, καθώς και η αναποτελεσματική αντιμετώπιση της ολέθριας κατάστασης, εξοργίζει ακόμα περισσότερο τους ανυπεράσπιστους και βαριά φορολογούμενους πολίτες, που η κυβέρνηση των α(χ)ριστων και το σαθρό επιτελικό κράτος, αντί να τους προστατεύσουν, τους αραδιάζει φθηνές δικαιολογίες μέσα από έναν ξετσίπωτο επικοινωνιασμό…
Όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, και οι ευθύνες δεν ξεπλένονται με ιστορικές αναδρομές και
μάλιστα συγκρίσεις μη συγκρίσιμες.
Είναι πλέον δεδομένο ότι το επιτελικό κράτος έχει αποτύχει πλήρως τόσο στο κομμάτι της πρόληψης όσο και στο κομμάτι της ουσιαστικής αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.
Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ότι “θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή”.
Το μόνο που έχουν καταφέρει όμως είναι να αφήσουν τους πολίτες απροστάτευτους μπροστά στις φλόγες και να δικαιολογούν την ανεπάρκειά τους με αόριστες εξηγήσεις περί κλιματικής αλλαγής και δύσβατων περιοχών.
Οι πολίτες δεν απαιτούν πια απλώς απαντήσεις. Απαιτούν λογοδοσία.
Τα καμένα δάση, τα χαμένα σπίτια και οι ζωές που έχουν διαλυθεί, δεν θα αναπληρωθούν με υποσχέσεις και επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Είναι καιρός οι κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν ουσιαστικές λύσεις. Όχι άλλες ψεύτικες ελπίδες και κούφια λόγια.
Το επιτελικό κράτος, όπως το οραματίστηκε και το προώθησε ο κ. Μητσοτάκης, αποδείχθηκε μια φούσκα που έσκασε με τον πιο οδυνηρό τρόπο για τους πολίτες.
Ο τόπος χρειάζεται ριζικές αλλαγές, χρειάζεται αληθινή πολιτική βούληση για την προστασία της φύσης και των ανθρώπων.
Κάθε φορά που οι φλόγες καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και τις περιουσίες των πολιτών, η ανεπάρκεια των κυβερνώντων γίνεται όλο και πιο φανερή.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική ηγεσία που θα είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και όχι απλώς να τις χρησιμοποιεί ως άλλοθι για την αδράνειά της.
Ο χρόνος για δικαιολογίες έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για δράση, για πραγματική λογοδοσία και για την οικοδόμηση ενός κράτους που δεν θα αρκείται στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων, αλλά θα είναι ικανό να προστατεύει ουσιαστικά τους πολίτες και το περιβάλλον τους.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα