Στο παρά πέντε ενός Ιρανικού χτυπήματος, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες

Μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα προκύψει από τις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα θα συγκρατούσε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του

Όλο το διπλωματικό παρασκήνιο  στο παρά πέντε ενός Ιρανικού χτυπήματος.

Μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα προκύψει από τις ελπίδες για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα θα συγκρατούσε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του, δήλωσαν τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι που επικαλείται το Reuters.

Το Ιράν έχει ορκιστεί αυστηρή απάντηση στη δολοφονία του Χανίγια, η οποία έλαβε χώρα καθώς επισκεπτόταν την Τεχεράνη στα τέλη του περασμένου μήνα και για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε την εμπλοκή του. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αναπτύξει πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει την ισραηλινή άμυνα.

Μία από τις πηγές, ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος ασφαλείας, δήλωσε ότι το Ιράν, μαζί με συμμάχους όπως η Χεζμπολάχ, θα εξαπολύσει άμεση επίθεση εάν οι συνομιλίες στη Γάζα αποτύχουν ή εάν αντιληφθεί ότι το Ισραήλ καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις. Οι πηγές δεν ανέφεραν πόσο καιρό θα επιτρέψει το Ιράν να προχωρήσουν οι συνομιλίες προτού απαντήσει.

Με αυξημένο τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά τις δολοφονίες του Χανίγια και του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, το Ιράν έχει εμπλακεί σε έντονο διάλογο με τις δυτικές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τους τρόπους για τη διαβάθμιση των αντιποίνων, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν όλες υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ζητά από τους συμμάχους να βοηθήσουν να πεισθεί το Ιράν να αποκλιμακώσει τις εντάσεις. Τρεις περιφερειακές κυβερνητικές πηγές περιέγραψαν συνομιλίες με την Τεχεράνη για την αποφυγή κλιμάκωσης ενόψει των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη είτε στην Αίγυπτο είτε στο Κατάρ.
«Ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα είναι χρονικά και θα εκτελεστεί με τρόπο που δεν θα βλάψει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός», ανέφερε την Παρασκευή σε ανακοίνωσή της η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε την Τρίτη ότι οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση «έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Κάτι θα μπορούσε να συμβεί ήδη από αυτή την εβδομάδα από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του… Αυτή είναι μια εκτίμηση των ΗΠΑ καθώς και μια εκτίμηση του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Σχεδόν αναπόφευκτη μία επίθεση του Ιράν
«Αν συμβεί κάτι αυτή την εβδομάδα, η χρονική στιγμή θα μπορούσε σίγουρα να έχει αντίκτυπο σε αυτές τις συνομιλίες που θέλουμε να κάνουμε την Πέμπτη», πρόσθεσε. Το Σαββατοκύριακο, η Χαμάς αμφισβήτησε το κατά πόσον θα προχωρήσουν οι συνομιλίες. Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν πραγματοποιήσει αρκετούς γύρους συνομιλιών τους τελευταίους μήνες χωρίς να συμφωνήσουν σε τελική κατάπαυση του πυρός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα