Ανεξέλεγκτη συνεχίζει η φωτιά στη βορειοανατολική Αττική

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική - Καίγονται σπίτια σε Βριλήσσια και Νέα Πεντέλη - Μπαίνουν στη μάχη Ε.Ε., Κύπρος, Τουρκία, Μολδαβία - Αυξήθηκαν κατά 2 τα εναέρια μέσα που επιχειρούν, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 34 - Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τους ομολόγους του από Κροατία και Ισπανία για συνδρομή στην πυρόσβεση -Επαφές και με Ιταλία, Γαλλία

Στις φλόγες σπίτια στα Βριλήσσια, νέα μηνύματα του 112 για το Χαλάνδρι, όπως και στο Καλέτζι Μαραθώνα. Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική. Υπάρχουν πολλά πύρινα μέτωπα. Έχουν καεί σπίτια, σε Βριλήσσια και Νέα Πεντέλη. Εφιαλτικές οι στιγμές, δεν έχει τέλος η τραγωδία. Απογυμνώνεται η Αττική. Σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά.

΄Ηδη, η Τουρκία προσφέρθηκε να βοηθήσει στην κατάσβεση μέσω του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν,  καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, αναμένεται βοήθεια και από την Κύπρο, έπειτα από αίτημα της Αθήνας. Σύμφωνα με το cyprustimes.com ζητήθηκε συνδρομή σε ανθρώπινο δυναμικό. Με οδηγίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Υπουργού Δικαιοσύνης, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, Πυροσβεστική, Πολιτική Άμυνα, Τμήμα Δασών και νοσηλευτές, βρίσκονται σε συντονισμό για την σύσταση αποστολής σύμφωνα με τις ανάγκες και δυνατότητες μεταφοράς το συντομότερο δυνατόν.

Επικοινωνία υπάρχει και με Ιταλία, Γαλλία, ώστε να διερευνηθεί τι είδους βοήθεια θα μπορούσε να μας αποσταλεί.

Παρέμβαση και βοήθεια από Μολδαβία

Όπως ανακοίνωσε η πρεσβεία της Μολδαβίας στην Ελλάδα: «Οι πυροσβέστες της IGSU που αναπτύχθηκαν στην Ελληνική Δημοκρατία επεμβαίνουν για την κατάσβεση αρκετών εστιών εμπρησμού. Η ομάδα IGSU από τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η οποία αναπτύσσεται σε αποστολή προτοποθέτησης, εμπλέκεται στην κατάσβεση αρκετών καταστροφικών πυρκαγιών που καίγονται ξηρά βλάστηση και δασών στην Ελληνική Δημοκρατία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα της 11ης Αυγούστου, ισχυρή πυρκαγιά έπληξε την πόλη Βαρνάβα του νομού Αττικής.

Λόγω των καιρικών συνθηκών με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλή υγρασία, η φωτιά επεκτάθηκε ξαφνικά στην κατοικημένη περιοχή, επηρεάζοντας τα σπίτια των ντόπιων. Εδώ, σε έκταση περίπου 1 εκτάριο, αρκετά σπίτια τυλίχθηκαν στη φωτιά και οι προσπάθειες των κοινών ομάδων αντιμετώπισης επικεντρώθηκαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και στην προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους στην περιοχή.

Μέχρι τις 18:30, Μολδαβοί διασώστες, συνεργαζόμενοι με τις τοπικές ομάδες έκτακτης ανάγκης, κατάφεραν να σώσουν 3 ανθρώπους, 10 σπίτια και 5 οχήματα από τη φωτιά. Η παρέμβαση διήρκεσε μέχρι το πρωί της 12ης Αυγούστου. Επίσης, σήμερα το πρωί, η ομάδα παρέλαβε νέα αποστολή από τις ελληνικές αρχές κοντά στην πόλη της Αθήνας».

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συγκεντρώνει τρόφιμα και υγειονομικό υλικό

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση τροφίμων και υγειονομικού υλικού προς ενίσχυση των πυροπλήκτων της Αττικής.

Τα υλικά που συγκεντρώνονται από τον ΕΕΣ είναι:

Αλεύρι
Ζυμαρικά
Όσπρια
Γάλα Εβαπορέ – Σκόνη Γάλακτος (για παιδιά)
Κονσέρβες ( παντός τύπου)
Δημητριακά
Παξιμάδια
Γάζες Βαζελινούχες Αποστειρωμένες
Λιπαντικές Σταγόνες / Κολλύρια Ματιών
Φυσιολογικός Ορός Ματιών

Σημείο Συγκέντρωσης Τροφίμων: Κεντρικά Γραφεία ΕΕΣ Λυκαβηττού 1, Κολωνάκι, Κεντρικές Αποθήκες του ΕΕΣ Άστρους 111-113, Κολωνός, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-17:00, Τηλ: 210 3609825.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ellada/attiki-fotia-penteli-live-patima-exelixeis”>Live όλες οι εξελίξεις για τις φωτιές στην Αττική -Πύρινος εφιάλτης σε Νέα Πεντέλη και Πάτημα Βριλησσίων, καίγονται σπίτια – iefimerida.gr</a></p>

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα