ΛΑΡΚΟ: Φτου κι από την αρχή

Τι σχεδιάζει το ΥΠ.ΟΙΚ. μετά από το ναυάγηιο των διαγωνισμών για την πώληση της μεταλλουργίας

Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου να μπει ένα στοπ στον αργό θάνατο της μεταλλουργίας ΛΑΡΚΟ, αφού η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings που είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδύτης μέσων των παράλληλων διαγωνισμών που «έτρεξαν» για την πώληση αφενός των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ, αφετέρου των μεταλλευτικών δικαιωμάτων του Δημοσίου και της μεταλλουργίας της Λάρυμνας, γνωστοποίησε στο υπουργείο Οικονομικών ότι τελικά δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην εταιρεία.

Το ένα κομμάτι της αναμφίβολα κακής εξέλιξης αφορά τους λόγους για τους οποίους χάλασε deal, με την κοινοπραξία να επικαλείται καταρχάς την υποχώρηση των τιμών στα μέταλλα και στα προϊόντα νικελίου και κατά δεύτερον τις αλλεπάλληλες δικαστικές εμπλοκές (σ.σ. η ιρλανδική CMI που συμμετείχε στον διαγωνισμό προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του αποτελέσματος).

Η δεύτερη κρίσιμη παράμετρος είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να ζουν σε καθεστώς τεράστιας αβεβαιότητας. Επ’ αυτού το ΥΠ.ΟΙΚ. θα «αντιγράψει» τις πρόνοιες που είχαν ληφθεί για τους εργαζόμενους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και θα καλύψει μεταβατικά τους απασχολούμενους στη ΛΑΡΚΟ με ένα πρόγραμμα απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ σε δημόσιους φορείς (περιφέρειες, δήμους, Κέντρα Υγείας, ΔΥΠΑ, e-ΕΦΚΑ), με συγκεκριμένες ηλικιακές προδιαγραφές (διετές πρόγραμμα για όσους είναι έως 55 ετών, επταετές για όσους είναι άνω των 55) και με μισθός που ακαθάριστος θα ανέρχεται στα €1.210 (=€1.000 καθαρά), αλλά και με ένα επιπρόσθετο πλέγμα μέτρων που αφορά τη στέγαση και την υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον είναι το πώς προδιαγράφεται το μέλλον της ΛΑΡΚΟ ως επιχειρηματική οντότητα, ως brand name, μετά από την αποτυχία των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Η ενημέρωση που υπάρχει από το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε σε πρώτο χρόνο να εκτιμηθεί η κατάσταση και εφόσον αξιολογηθεί ότι χρειάζεται να επανασχεδιαστεί η δομή της συναλλαγής, με σκοπό να προκηρυχθεί ένας καινούργιος διαγωνισμός που θα οδηγήσει στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης μέσω αξιόπιστων ιδιωτών επενδυτών, η οποία θα παρέχει ουσιαστική προοπτική στους εργαζόμενους. Υπογραμμίζεται ότι τα περί βιώσιμης λύσης είναι μέρος της στοχοθεσίας για τη ΛΑΡΚΟ που έχει περιγράψει από την άνοιξη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων της εταιρείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα, πάντως, είναι αν η στοχοθεσία εκτός από ευκταία είναι και εφικτή. Κι αυτό διότι όπως αναφέρεται και στην… σπόντα που πέταξε προς διάφορους «αποδέκτες» το υπουργείο Οικονομικών, η αποτυχία των διαγωνισμών λόγω της έλλειψης επενδυτικού ενδιαφέροντος αποδομεί τους μαξιμαλισμούς ότι η μεταλλουργική εταιρεία έχει «μεγάλη αξία και κρυμμένες υπεραξίες» που συμπληρώνονται από τις αντιπολιτευτικές κορώνες ότι δήθεν η κυβέρνηση θέλει να ξεπουλήσει τη ΛΑΡΚΟ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα