Δουλειές με φούντες και στη Ρουμανία για τη ΔΕΗ

Η διοίκηση Στάσση προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία με την Evryo Group για την εξαγορά του σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτει η εταιρεία συμφερόντων της Macquarie Asset Management

Έχοντας στο… δισάκι της τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της για το πρώτο εξάμηνο του 2024 (βλ. EBITDA στα €927.000.000 αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2023, προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα €228.000.000 έναντι €84.000.000 το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) η διοίκηση Στάσση στη ΔΕΗ προχώρησε σε δεσμευτική συμφωνία με την Evryo Group για την εξαγορά του σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτει στη Ρουμανία η εταιρεία συμφερόντων της Macquarie Asset Management και το οποίο περιλαμβάνει έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 629 MW σε λειτουργία και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη.

Η χρηματοδότηση της εξαγοράς είναι δομημένη έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με τη χρηματοοικονομική πολιτική του Ομίλου ΔΕΗ και να παραμένει εντός του στόχου αναφορικά με το ανώτατο όριο μόχλευσης του Ομίλου. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ο Όμιλος ΔΕΗ θα προσθέσει EBITDA ύψους περίπου €100 εκατομμυρίων σε ετήσια βάση. Η επιλογή της Ρουμανίας δεν είναι τυχαία από την ηγεσία της ΔΕΗ καθώς εξαγορά ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική ανάπτυξης του Ομίλου ΔΕΗ στη Ρουμανία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της προσθήκης ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε λειτουργία, το οποίο περιλαμβάνει έργα χερσαίων αιολικών πάρκων 600 ΜW, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών 22 MW, πλωτού φωτοβολταϊκού πάρκου 1 MW, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών 6 MW, και περίπου 145 MW υπό ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εν λειτουργία της ΔΕΗ στη βαλκανική χώρα θα διπλασιαστεί και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα ανέλθει σε 5,3GW.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα