Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία να σταματήσει την τροφοδοσία της Ρωσίας με μικροτσιπ

«Θα υπάρξουν συνέπειες», το μήνυμα των ΗΠΑ. Πώς η Τουρκία «ξεπλένει» αμερικανικά μικροτσίπ που καταλήγουν στη Μόσχα

Με «συνέπειες» προειδοποιούν οι ΗΠΑ την Τουρκία σε περίπτωση που δεν περιορίσει τις εξαγωγές -προς τη Ρωσία- στρατιωτικού εξοπλισμού που συνδέεται με τις ΗΠΑ και είναι ζωτικής σημασίας για την πολεμική μηχανή της Μόσχας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Μάθιου Άξελροντ, βοηθός υπουργού Εμπορίου που ηγείται των προσπαθειών των ΗΠΑ να κρατήσουν την ευαίσθητη τεχνολογία μακριά από τα χέρια των αντιπάλων της Αμερικής, συναντήθηκε πρόσφατα με τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ως μέρος των προσπαθειών να σταματήσει το παράνομο εμπόριο. Το μήνυμά του, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του τμήματος εμπορίου, ήταν ότι η Τουρκία πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να περιορίσει το εμπόριο μικροτσίπ αμερικανικής προέλευσης και άλλων εξαρτημάτων που είναι ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Χρειαζόμαστε την Τουρκία να μας βοηθήσει να σταματήσουμε την παράνομη ροή αμερικανικής τεχνολογίας προς τη Ρωσία», δήλωσε ο Άξελροντ στους FT. «Πρέπει να δούμε πρόοδο, και μάλιστα γρήγορα, από την τουρκική κυβέρνηση και τη βιομηχανία, αλλιώς δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιβάλουμε κυρώσεις σε όσους παρακάμπτουν τους εξαγωγικούς ελέγχους μας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προειδοποίηση της Ουάσιγκτον είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη για το πώς η απόφαση της Τουρκίας να διατηρήσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία έφερε σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα