Υπερβακτήριο που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις βάζει σε συνεγερμό τον ΠΟΥ

''Εντονες ανησυχίες στον ΠΟΥ για υπερβακτήριο που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο - Προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις και είναι ανθεκτικός στα φάρμακα

Ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, εξαπλώνεται παγκοσμίως, προκαλώντας συναγερμό στον Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση πρόκειται για το Klebsiella pneumoniae (hvKp), είναι ένας τύπος βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσει ταχέως εξελισσόμενες, θανατηφόρες λοιμώξεις, ακόμη και σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πληθαίνουν οι αναφορές για άτομα που έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος του υπερβακτηρίου Klebsiella pneumoniae, που είναι ανθεκτικό στα διαθέσιμα αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα.

Ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο που προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, εξαπλώνεται παγκοσμίως, προκαλώντας συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση πρόκειται για το Klebsiella pneumoniae (hvKp). Είναι ένας τύπος βακτηρίων ανθεκτικών στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσει ταχέως εξελισσόμενες, θανατηφόρες λοιμώξεις, ακόμη και σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ πληθαίνουν οι αναφορές για άτομα που έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος του υπερβακτηρίου Klebsiella pneumoniae, που είναι ανθεκτικό στα διαθέσιμα αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Το K. Pneumoniae, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκεται στο περιβάλλον καθώς και στον λαιμό και το γαστρεντερικό σωλήνα διαφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Η κλασική εκδοχή του μικροβίου αποτελεί μεγάλο πρόβλημα σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, όπου μπορεί να μολύνει ιατρικό εξοπλισμό και να προκαλέσει ευκαιριακές λοιμώξεις, ειδικά σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι γνωστό ότι προκαλεί πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος και μηνιγγίτιδα λοίμωξης του νευρικού συστήματος.

Όπως πολλά επικίνδυνα βακτήρια, έτσι και το K. pneumoniae μεταλλάσσεται ώστε να αντιστέκεται στα πιο κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του.

Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί συναντούν όλο και περισσότερο στελέχη K. pneumoniae που όχι μόνο είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά καρβαπενέμης αλλά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις τόσο σε ανοσοκατεσταλμένους όσο και σε υγιείς ανθρώπους.

Ο ΠΟΥ ζήτησε πληροφορίες από τα κράτη-μέλη του σχετικά με τον παγκόσμιο επιπολασμό του K. pneumoniae. Από τις 43 χώρες που ανταποκρίθηκαν, οι 16 ανέφεραν περιπτώσεις hvKp, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας, ενώ 12 ανέφεραν ότι εντόπισαν ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στέλεχος του βακτηρίου που ονομάζεται ST23, το οποίο φέρει γονίδια που του επιτρέπουν να αντιστέκεται στις καρβαπενέμες και σε όλα τα διαθέσιμα αντιβιοτικά βήτα-λακτάμης.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα