«Χρησμοί» Στουρνάρα για επιτόκια και πληθωρισμό

«Θα πρέπει να μας ανησυχεί εξίσου το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να υπερβεί ή να υπολείπεται του στόχου» υποραμμιζει ο διοικητής της ΤτΕ

Σε περιόδους όπου η νομισματική πολιτική της Ε.Ε. αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις που έχουν σημαντική αντανάκλαση στις εθνικές οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης  ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, γίνεται περιζήτητος από τα εγχώρια αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ. Τελευταίο μέσο που ζήτησε τα… φώτα του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη ήταν ο ενημερωτικός ιστότοπος Platow.de που αποτελεί ένα από τα κορυφαία ηλεκτρονικά δίκτυα οικονομικής ενημέρωσης στη Γερμανία.

Ένα από τα πρώτα πράγματα για τα οποία ρωτήθηκε ο Γ. Στουρνάρας ήταν αν ο Σεπτέμβρης θα φέρει μαζί του και μία νέα μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τον διοικητή τη ΤτΕ να κλείνει το μάτι σε αυτό τα ενδεχόμενο. «Η απόφαση θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες καθώς όπως πολλάκις έχει υπογραμμίσει η Κριστίν Λαγκάρντ οι αποφάσεις δεν βασίζονται σε μεμονωμένα στοιχεία. Ωστόσο ο Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθησή τους ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει φέτος σε δύο μειώσεις επιτοκίων, υπό την προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί όπως αναμένουμε. «Είμαστε στον σωστό δρόμο. Επιπλέον, η ανάπτυξη είναι ασθενέστερη από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που και αυτό συνηγορεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης έκανε μνεία στον δυνητικό κίνδυνο να μειωθεί μεσοπρόθεσμα κάτω από τον στόχο του 2%, αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες ενδείξεις περί ασθενούς οικονομικής δραστηριότητας που σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας δεν αποκλείεται να παρασύρουν τον πληθωρισμό σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενόμενου. «Κατά τη γνώμη μου, οι κίνδυνοι είναι πλέον ισορροπημένοι. Θα πρέπει να μας ανησυχεί εξίσου το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να υπερβεί ή να υπολείπεται του στόχου» ήταν η κατακλείδα του επικεφαλής της ΤτΕ.

Ερωτώμενος, τέλος, για τη διασύνδεση της επαυξημένης αβεβαιότητας με τις πολιτικές εξελίξεις  ανά τον κόσμο, ο Γ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι μεγαλύτερος κίνδυνος από τις γαλλικές εκλογές –που πυροδότησαν μία αναστάτωση που τελικά απορροφήθηκε– είναι οι εκλογές στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να έχουν μόνιμη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των απειλών Τραμπ για επιβολή δασμών που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας και σε ένταση των πιέσεων προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα