Μέση Ανατολή χωρίς… μέση λύση

Οι 3+2 παράλληλοι πόλεμοι που θα δυσκολευτεί να αντέξει το Ισραήλ

Όσοι έλεγαν ότι το έγκλημα που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023, εφορμώντας στο νότιο Ισραήλ και αφήνοντας πίσω της εκατοντάδες νεκρούς αλλά και απαχθέντες, θα άνοιγε την πόρτα που φρενοκομείου στην πάντα εύφλεκτη Μέση Ανατολή αρχίζουν σιγα-σιγά να επιβεβαιώνονται.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Κι αυτό διότι τα τραγικά περιστατικά στην περιοχή πληθαίνουν επικίνδυνα, το δε Ισραήλ προκειμένου να αμυνθεί –αλλά σαφέστατα και για να κάνει επίδειξη ισχύος με αυτό που διεθνώς αποκαλείται «συλλογική τιμωρία»– ξυπνά παλιές έχθρες και γεννά νέες. Ενδεικτικό παράδειγμα το προ ημερών πυραυλικό χτύπημα που φέρεται να οργάνωσε και να εκτέλεσε το «Κόμμα του Θεού» του Λιβάνου, η περιβόητη Χεσμπολάχ, στο προσαρτημένο από το Ισραήλ τμήμα του υψιπέδου του Γκολάν, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 αθώα παιδιά που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε ένα χωράφι.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την πατρότητα του πυραυλικού χτυπήματος στο υψίπεδο του Γκολάν, αλλά δεν είναι μυστικό ότι την επαύριο της πολεμικής σύρραξης στη Γάζα η λιβανέζικη οργάνωση ξεκίνησε να βάλει κατά ισραηλινών στόχων με ρουκέτες και πυραύλους, εξοπλιζόμενη συχνά από τον άλλο εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν. Όπως λέγεται, μάλιστα, ο πύραυλος που σκότωσε τα 12 παιδιά ήταν ιρανικής προέλευσης που δεν είναι απόλυτης ακρίβειας και ωε εκ τούτου έπληξε λάθος στόχο.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το χτύπημα αναζωπύρωσε την (ανοιχτή) βεντέτα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με την σιιτική παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση που θυμίζεται ότι δημιουργήθηκε το 1985 για να αντιμετωπίσει το Ισραήλ που τρία χρόνια νωρίτερα είχε εισβάλει στον Λίβανο. «Αυτά τα παιδιά είναι δικά μας παιδιά (…) Το κράτος του Ισραήλ εν θα το αφήσει αυτό να περάσει έτσι. Η ανταπόδοσή μας θα έρθει, και θα είναι σκληρή», απείλησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ο οποίος έχει λάβει το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνησής του να αποφασίσει, μαζί με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, για τον χρόνο και τον τύπο των αντιποίνων που θα εξαπολυθούν εναντίον των υπαιτίων της επίθεσης. Τελικά αυτά τα αντίποινα ήρθαν πολύ γρηγορότερα από όσο ανέμενε η πλειοψηφία των διεθνών αναλυτών και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερα εμφατικό.

Για… αρχή η πολεμική μηχανή του Ισραήλ κατάφερε το βράδυ της περασμένης Τρίτης να σκοτώσει τον διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, πλήττοντας κτίριο σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί ότι Σούκρ ήταν ο υπαίτιος του χτυπήματος της σιιτικής οργάνωσης στα υψίπεδα του Γκολάν που έστειλε στον θάνατο 12 παιδιά και εφήβους.

Η συνέχεια των αντιποίνων που εξαπέλυσε το Τελ Αβίβ ήταν ακόμη πιο «ηχηρή» σε πολιτικό-στρατιωτικό αλλά και σε συμβολικό επίπεδο, καθώς μόλις ένα 24ωρο αργότερα από την εξόντωση του Σουκρ ήρθε η σειρά του Παλαιστίνιου ανώτατου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, να πέσει νεκρός σε ιρανικό έδαφος –στη βόρεια Τεχεράνη– από ένα χειρουργικό χτύπημα των Ισραηλινών σαν κι αυτά που συνήθως απαντώνται στον κινηματογράφο.

Η αρχική αίσθηση ήταν ότι ο Χανίγια βλήθηκε από πυρά ή βομβίδα drone που τον βρήκε σε κτίριο της ιρανικής πρωτεύουσας λίγες ώρες αφότου είχε επιστρέψει από την επίσημη τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, στη οποία έδωσε το «παρών».

Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και πιο… κινηματογραφική τουλάχιστον με βάση σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times στο οποίο αποκαλύπτεται ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχασε τη ζωή του όταν πυροδοτήθηκε βόμβα τεχνητής νοημοσύνης η οποία δύο μήνες πριν είχε «φυτευτεί» από αγνώστους (σ.σ. όλοι εικάζουν ότι οι δράστες ήταν πράκτορες της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ, της Μοσάντ) στο οίκημα όπου διέμενε ο Χανίγια και το οποίο αποτελεί μέρος ενός τεράστιου οικοδομικού μπλοκ σε πλούσια συνοικία της πρωτεύουσας των Περσών.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γεωπολιτικές γνώσεις για να αντιληφθεί κάποιος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη φωτιά της Μέσης Ανατολής –αμυνόμενοι, επιτιθέμενοι κι όλοι μαζί… αντεκδικητές– βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Το βράδυ της Πέμπτης το Ισραήλ έθεσε σε λειτουργία το αμυντικό αντιαεροπορικό του θόλο, το Iron Dome, ενώ η οδηγία που έχει δοθεί στους Ισραηλινούς πολίτες είναι να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε αν και εφόσον ηχήσουν οι σειρήνες τους πολέμου να είναι σε θέση να κατευθυνθούν –σε διάστημα μόλις 90 δευτερολέπτων (!!!)– στα καταφύγια προκειμένου να προφυλαχτούν.

Την ίδια ημέρα, στο άλλο στρατόπεδο, ανώτατοι αξιωματούχοι του Ιράν συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Χεζμπολάχ, των Χούθι της Υεμένη και ιρακινών συμμάχων ώστε να συζητήσουν την πιθανότητα μια συντονισμένη επίθεσης κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του Χανίγια.

Συμπέρασμα: η πόρτα του φρενοκομείου είναι ορθάνοιχτη!

Μια… πεντάδα μέτωπα

Αν όλα τα παραπάνω μπουν στη σειρά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το Τελ Αβίβ έχει ανοίξει πολλά παράλληλα πολεμικά μέτωπα:

>> Καταρχάς με τη Χαμάς την οποία θέλει να ξεριζώσει από τα παλαιστινιακά εδάφη στη Γάζα.

>> Κατά δεύτερον με τους σιίτες αντάρτες Χούθι που έχουν για ορμητήριο τους την Υεμένη.

>> Τέλος, με την Χεζμπολάχ εναντίον της οποίας αναμένεται να εκδηλωθεί το… ανταποδοτικό χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων, αν και όλα συνηγορούν ότι θα πρόκειται για μία περισσότερο «επικοινωνιακή» παρά ουσιαστική αντίδραση, ακριβών για να μην προκληθεί γενίκευση των εχθροπραξιών.

Αυτές οι τρεις δυνάμεις αποτελούν δεδηλωμένα για το Ισραήλ το αναπόσπαστο μέρος του «άξονα του Κακού». Όπου υπέρτατος κακός για το Τελ Αβίβ δεν είναι άλλος από το Ιράν. Αν, τώρα, προστεθεί και η Τουρκία που έστω και αλαζονικά απείλησε ότι μπορεί να εισβάλει στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου μετρά απέναντί του μία πεντάδα εχθρών που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτοχρόνως όταν αποφασίσουν να χτυπήσουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη όσο γραφόταν το ρεπορτάζ.

Παντού υπάρχει ένας… Ερντογάν

Γνωστός για τα φιλοπαλαιστινιακά και κυρίως αντι-ισραηλινά συναισθήματά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να… λανσαριστεί ως «πατερούλης» όλων των μουσουλμάνων.

Καταρχάς, με απόφασή του η ημέρα της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους για την Τουρκία. Το επόμενο που έκανε ήταν να παραβρεθεί σε μνημόσυνο που έγινε μέσα στην Αγιά Σοφιά  στην Κωνσταντινούπολη χθες Παρασκευή σχεδόν την ίδια ώρα που ο Χανίγια κηδευόταν στην Ντόχα του Κατάρ.

Η συμβολική τελετή έγινε στο πλαίσιο της μεσημεριανής προσευχής στην οποία προΐστατο ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της κυβέρνησης, Αλί Ερμπάς.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα