Ο θείος Σαμ την «είπε» στα Σκόπια, τα Σκόπια θα ακούσουν;

Πολλές… καρδιές στο ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. ευφρανθήκαν στο άκουσμα της παρέμβασης του αμερικανικού παράγοντα, ωστόσο θα ήταν φρόνιμο να κρατήσουν μικρό καλάθι

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο επιβεβαιώνεται κατ’ απόλυτο τρόπο η περίφημη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται, όπως και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, αυτός είναι σίγουρα η διπλωματία.

Κι αυτό διότι πολλές φορές τα ευχολόγια μεταξύ κρατών παραμένουν ευχολόγια δίχως πρακτικό αντίκτυπο και άλλες τόσες φορές, όταν τα πράγματα σκουραίνουν και απαιτείται δράση η διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσεται μένει κρυμμένη πίσω από κλειστές πόρτες. Φυσικά κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεσή του και σε αυτήν εμπίπτει η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να δηλώσουν σε ανοιχτή… ακρόαση ότι «μαρκάρουν» στενά τα Σκόπια να σταματήσουν τις προκλήσεις με τη χρησιμοποίηση του ονόματος Μακεδονία. Τα αποκαλυπτήρια του «παρασκηνίου» έκανε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, που είναι αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις της χώρας τους, λέγοντας σε πρόσφατη ακρόασή του στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται «ώστε η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τη συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α» πολλές… καρδιές στο ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. ευφρανθήκαν στο άκουσμα της παρέμβασης του αμερικανικού παράγοντα, ωστόσο θα ήταν φρόνιμο να κρατήσουν μικρό καλάθι διότι ο Ο’ Μπράιεν υπογράμμισε και κάτι ακόμη: ότι «η Βόρεια Μακεδονία έχει υποφέρει λόγω των διαφωνιών με τους γείτονές της, κάτι που αλλάζει συνεχώς τις (ενταξιακές) απαιτήσεις γι’ αυτήν» κι ότι μέρος της δουλειάς της Ουάσινγκτον είναι να προετοιμάσει «διπλωματικά έναν δρόμο ώστε (η Βόρεια Μακεδονία) να διατηρήσει τη συμφωνία που έχει με την Ελλάδα.».

Οπότε ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, δηλαδή ο δρόμος που θα προετοιμαστεί να μην έχει επικίνδυνες λακούβες για την Ελλάδα, μένει να απαντηθεί το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου: ο θείος Σαμ την «είπε» στα Σκόπια, τα Σκόπια θα τον ακούσουν;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα