ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: «Κλειστόν λόγω διακοπών» αλλά οι… δουλειές τρέχουν  

Η θερινή ραστώνη δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να συνδυάσει το τερπνόν μετά του ωφελίμου, προετοιμάζοντας σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις αλλά και «εξημερώνοντας» την κομματική βάση –και τους ψηφοφόρους της– με τις στοχευμένες αλλαγές που έκανε στις γενικές γραμματείες των υπουργείων

Αν και αποχαιρετιστήρια ενόψει των ολιγοήμερων καλοκαιρινών διακοπών του Αυγούστου, η τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μόνο διεκπεραιωτική δεν ήταν. Αντιθέτως συνδύασε την πολιτική ουσία με τις κατευθυντήριες γραμμές του προσεχούς διαστήματος, αλλά και τις απαιτούμενες δόσεις συμβολισμών και επικοινωνίας.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί της περασμένης Τρίτη πέρασαν τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου οι υπουργοί της κυβέρνησης και στην προγραμματισμένη συνεδρίασή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είδαν τον πρωθυπουργό να ανοίγει μια ασυνήθιστα ουσιαστική κυβερνητική ατζέντα για τα δεδομένα, πάντα, της ελληνικής θερινής ραστώνης. «Ορεκτικό» της συνεδρίασης αποτέλεσε η παρουσίαση ενός συνοπτικού απολογισμού σχετικά με τις επιδόσεις που πέτυχε η «γαλάζια» κυβερνητική πλειοψηφία στον έναν χρόνο που συμπλήρωσε στην εξουσία από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Κι αυτές οι επιδόσεις δεν είναι και μικρές, αν σκεφτεί κανείς ότι σε συνθήκες γενικευμένης –παγκοσμίως– ανασφάλειας, αξιόπιστοι διεθνείς οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.ά. έχουν αποδώσει όλο το προηγούμενο διάστημα τα εύσημά τους στην Αθήνα για τη πρόοδο που «έγραψε» σε τομείς κρίσιμους ενδιαφέροντος όπως είναι το επιχειρηματικό περιβάλλον, η αύξηση της απασχόλησης, η συνεχιζόμενη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας, ακόμη και το κράτος δικαίου όπου η χώρα μας μάλλον… άδικα είχε επικριθεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Έχει γίνει σχεδόν η μισή δουλειά

Δεν χωράει αμφιβολία ότι μένουν πολλά περισσότερα να γίνουν ακόμη, γι’ αυτό και στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου «σερβιρίστηκαν» τα αναθεωρημένα σχέδια δράσης των υπουργείων για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Αποτυπωμένα σε αριθμούς, αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν επιπλέον 58 έργα και 87 μεταρρυθμιστικές δράσεις, με 881 νέα ορόσημα πολιτικής που σχετίζονται με όλα όσα ιεραρχούν οι πολίτες ως κυρίαρχα ζητήματα της καθημερινότητάς τους (βλ. κόστος στέγης, κενά εργαζομένων στην αγορά εργασίας, κλιματική κρίση, δημογραφικό) είτε αποτελούν αναγκαία βήματα για να παραμείνει η εθνική οικονομία στον αστερισμό της ανάπτυξης (βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας και περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η στοχοθεσία που έχει βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του δεν είναι αποκομμένη από τους πέντε άξονες του κυβερνητικού προγράμματος –παραγωγική διαδικασία, κοινωνία, ψηφιοποίηση κράτους, «πράσινη» ανάπτυξη, δικαιοσύνη– όπως αυτό παρουσιάστηκε στους Έλληνες ψηφοφόρους στις διπλές εθνικές κάλπες της περασμένης χρονιάς. Κι αυτό διότι μέλημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι να γίνει ορατό από την κοινωνική πλειοψηφία αφενός ότι είναι ένας ηγέτης με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας που κάνει πράξη όσα υπόσχεται, αφετέρου ότι αφουγκράζεται τις αγωνίες των πολιτών. Στο εν λόγω πλαίσιο, εντάσσεται και η όχι τυχαία αναφορά που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, ότι με βάση τον μηχανισμό παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που έχει στηθεί στο Μαξίμου, από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι και σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη υλοποιήσει 29 μεταρρυθμίσεις και 25 σημαντικές δημόσιες επενδύσεις που ποσοστιαία αποτελούν το 42% των δεσμεύσεών της για τη φετινή χρονιά.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το συγκεκριμένο επιχείρημα θα το ακούσουμε να επαναλαμβάνεται στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της Ν.Δ., στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να εφαρμόσει ποιο στοχευμένες και με κοινωνική αντανάκλαση πολιτικές. Για παράδειγμα το βράδυ της 30ης Ιουλίου κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει την έκτακτη εισφορά που αρχής γενομένης από τον Αύγουστο και για διάστημα ενός έως τριών μηνών θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την τροπολογία, στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο επιβάλλεται ειδική εισφορά ύψους €10 ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης, με την κυβερνητική πρωτοβουλία να αποσκοπεί στη συγκέντρωση πόρων για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που με τη σειρά τους θα αποτρέψουν την υπερβολική αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές, λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη τον Ιούλιο. Στην παραπάνω απόφαση «κολλάει» η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μπορεί το Κοινοβούλιο να διακόψει για κάποιες εβδομάδες τη λειτουργία του αλλά τα μέτρα για την καθημερινότητα «δεν πάνε διακοπές», αν και την βαθύτερη έννοια του την εξέφρασε λέγοντας στη συνέχεια ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να κάνει το οικονομικό επιτελείο κι άλλες παρεμβάσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα