Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες μετατρέπεται το «ψαλίδισμα» στις συντάξεις χηρείας

Κατά την πάροδο της τριετίας, βάσει νόμου το ΥΠΕΘΟ επιβάλλεται να μειώσει κατά 50% τη χορήγηση παροχής στους δικαιούχους (από το 70% στο 35%)

Την κατάλληλη «φόρμουλα» για την περικοπή των συντάξεων χηρείας αναζητά το Υπουργείο Εργασίας, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα πρέπει να λάβει οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα τις «ψαλιδίσει».

Συγκεκριμένα, η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου, πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης. Η ρύθμιση έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2021, αλλά ποτέ δεν μπήκε σε εφαρμογή, με αποτέλεσμα, αν έχει αναδρομική ισχύ, να πρέπει να παρακρατηθεί το μέρος από τις τρέχουσες συντάξεις που πρέπει να επιστραφεί.

Τα σενάρια που εξετάζονται αφορούν:

-Στην περίπτωση δύο συντάξεων, να υπάρχει επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.

-Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.

-Η επιστροφή των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας του ότι δεν έγινε η περικοπή να γίνει σε πολλές δόσεις από το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα