Alpha Bank: Προσαρμοσμένα κέρδη 437 εκατ. ευρώ στο Α΄ εξάμηνο, αυξημένα 22,6%

Ψάλτης: «Καταφέραμε να σημειώσουμε πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, επιτυγχάνοντας σειρά στόχων νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας»

Υψηλή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία πέτυχε η Alpha Bank το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιτυγχάνοντας προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους ύψους 437 εκατ. ευρώ.

Η κερδοφορία ήταν αποτέλεσμα της επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 4% καθώς και των υψηλών εσόδων από τις υπηρεσίες Wealth Management, με τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται στα 437 εκατ.ευρώ αυξημένα κατά 22,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο, παρά την επίπτωση από τις συναλλαγές ΜΕΑ ύψους 108,2 εκατ.ευρώ.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα παραμένοντας απόλυτα προσηλωμένη στην ανθεκτικότητα του ισολογισμού της μείωσε τον Δείκτη ΜΕΑ (μη εξυπηρετούμενων δανείων) κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 4,7%, υπερβαίνοντας ήδη από το πρώτο εξάμηνο τον στόχο που είχε θέσει τον Μάρτιο για το σύνολο του έτους (Δείκτης ΜΕΑ 5%).

«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, καταφέραμε να σημειώσουμε ταχεία πρόοδο στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, επιτυγχάνοντας σειρά στόχων νωρίτερα από τον σχεδιασμό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Βασίλης Ψάλτης σε δήλωσή του.

Η υπερεπίτευξη των στόχων της διοίκησης της τράπεζας, το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με την ενισχυμένη κερδοφορία σε όρους RoTBV που ανήλθε σε 13,6% για το πρώτο εξάμηνο και την περαιτέρω μείωση των ΜΕΑ οδήγησε τη διοίκηση της τράπεζας να ανακοινώσει νέους υψηλότερους στόχους για το 2024, αναμένοντας:

  • Τον δείκτη ROTE να ανέλθει πάνω από 13,5%
  • Τα συνολικά έσοδα να ξεπεράσουν τα 2,1 δισ.ευρώ
  • Το κόστος πιστωτικού κινδύνου να διαμορφωθεί κάτω από 70 μ.β. και
  • Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή (EPS) να ανέλθουν σε 0,33 ευρώ, αυξημένα κατά 6%

Ηγετική θέση της Alpha Bank στο Wholesale Banking

Περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της τράπεζας στο Wholesale Banking έδειξαν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, με τον καθαρό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις να αυξάνεται κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023 και τις εκταμιεύσεις δανείων να ανέρχονται στα 3 δισ.ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση 5% τα έσοδα της επιχειρηματικής τραπεζικής σε επίπεδο εξαμήνου. Αναμένεται περαιτέρω άνοδος του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Ψάλτης, η Alpha Bank κατέγραψε «αξιοσημείωτη πρόοδο στη διαμόρφωση ενός ισχυρού δανειακού προγράμματος, το οποίο θα εκταμιευθεί εντός των επόμενων τριμήνων».

Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων της Alpha Bank διαδραμάτισε η νέα δομή που υιοθέτησε η τράπεζα με νέες ομάδες που δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς όπως μεταξύ άλλων η ενέργεια, οι υποδομές, η υγεία, ο τουρισμός και η τεχνολογία. Ενισχυτικά στην κερδοφορία του Wholesale Banking λειτούργησαν επίσης η αναβάθμιση του Transaction Banking και τα νέα ψηφιακά προϊόντα (όπως πληρωμές σε ξένο νόμισμα στο trade finance, πληρωμές SWIFT, account balance verification) που παρέχει στους επιχειρηματικούς της πελάτες, των οποίων η παραγωγή αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με το 2023.

Ρεκόρ επιδόσεων για τα αμοιβαία κεφάλαια της

Ισχυρή άνοδο της τάξης του 51% κατέγραψαν και τα αμοιβαία κεφάλαια της τράπεζας σε επίπεδο εξαμήνου, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ.ευρώ, ως αποτέλεσμα των θετικών τάσεων που επικρατούν στην αγορά και της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων, οδηγώντας στην εδραίωση της ηγετικής θέσης της τράπεζας στα αμοιβαία κεφάλαια. Οι ισχυρές αυτές επιδόσεις οδήγησαν σε αύξηση του μεριδίου αγοράς στα αμοιβαία κεφάλαια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 25%, με τις πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων να διαμορφώνονται στο 33% το πρώτο εξάμηνο, ξεπερνώντας σημαντικά τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 71% σε επίπεδο εξαμήνου γνώρισαν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα των αμοιβαίων κεφαλαίων, με την Alpha Bank να εξασφαλίζει βιώσιμα περιθώρια κέρδους, υψηλότερα από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Επιταχύνεται η υλοποίηση της εμπορικής συμφωνίας με την UniCredit

Με γρήγορους ρυθμούς τρέχει η στρατηγική συμφωνία της Alpha Bank με την UniCredit, καθώς την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της Alpha Bank Romania στην ιταλική τράπεζα στις 15 Ιουλίου, ακολούθησε η υλοποίηση της εμπορικής συμφωνίας για τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου, η διανομή των UniCredit onemarkets από το δίκτυο της τράπεζας ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλιο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν νέες συνέργειες στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα καθώς και νέες διασυνοριακές συνεργασίες. Στη σημασία της συνεργασίας της Alpha Bank με την UniCredit αναφέρθηκε και ο κ. Ψάλτης, σε δήλωσή του, χαρακτηρίζοντάς την «ευκαιρία να ηγηθούμε των εξελίξεων στην ελληνική αγορά, εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα ως μέρος ενός εκτεταμένου πανευρωπαϊκού δικτύου».

Τα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε υψηλότερο καθαρό έσοδο τόκων

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα επιτόκια προχώρησε η διοίκηση της τράπεζας, βλέποντας το 3Μ Euribor να ανέρχεται σε 3,6% από 3,5% για το 2024, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε οριακή μείωση του καθαρού εσόδου από τόκους από -5% που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις. Επιπλέον, όπως σημειώνεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η ευαισθησία του καθαρού εσόδου τόκων της τράπεζας για κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. μειώθηκε περαιτέρω στα περίπου 12 εκατ. ευρώ από 18 εκατ.ευρώ, επιβεβαιώνοντας την πλεονεκτική θέση της τράπεζας στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων που διαμορφώνεται. Τέλος, σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις, συνεχίστηκε η αργή μετάβαση στις προθεσμιακές, με τη διοίκηση της τράπεζας να εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων στο σύνολο των εγχώριων καταθέσεων, ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta), θα διαμορφωθεί στο 20% για το 2024 έναντι 24%, που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα