Τα δύο σενάρια για το πως ήρθε η πανώλη στην Ελλάδα

Κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα έχουν εντοπιστεί πλέον σχεδόν σε όλη τη χώρα. Πόσο κινδυνεύουμε;

 Χιλιάδες ζώα έχουν ήδη θανατωθεί και το μέγεθος του προβλήματος καταδεικνύει το πόσο διάτρητο είναι το σύστημα ασφαλείας, ελέγχου και παρακολούθησης στις μονάδες εκτροφής και στην εισαγωγή ζώων.

Πώς έφτασε στην Ελλάδα

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως έφτασε ο ιός στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» τα μολυσμένα ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία, όπου επίσης έχουν ανακοινωθεί κρούσματα. Βάσει της νομοθεσίας, απαιτούνται πιστοποιητικά υγείας για την εισαγωγή ζώων που πρόκειται να διοχετευτούν σε ελληνικές κτηνοτροφικές ομάδες. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν τα ζώα εισαχθούν και οδηγηθούν άμεσα σε σφαγή.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπάρχουν δύο επικρατέστερα σενάρια για το πώς έφτασε η πανώλη στην Ελλάδα.

  • Το πρώτο σενάριο είναι ότι τα ζώα εισήχθησαν από τη Ρουμανία με σκοπό την άμεση σφαγή τους αλλά κάποια από αυτά πουλήθηκαν σε κτηνοτρόφους, οι οποίοι με τη σειρά τους τα κράτησαν για να τα βάλουν στην παραγωγή ή για να τα παχύνουν λίγο ακόμη.
  • Το δεύτερο σενάριο είναι ότι τα ζώα που εισήχθησαν ήταν άρρωστα και βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με άλλα υγιή ζώα, τα οποία και μόλυναν. Στη συνέχεια δεν απολυμάνθηκαν τα οχήματα που μετέφεραν τα ζώα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, οπότε ο ιός εξαπλώθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, τα εισαγόμενα ζώα έχουν πλέον μεταφερθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται, πολλοί από τους ελέγχους που γίνονται είναι ελλιπείς ενώ πολλές από τις διαδικασίες που θα έπρεπε να τηρούνται, δεν τηρούνται. Σύμφωνα με τα άτομα που εμπλέκονται, ο λόγος εξάπλωσης είναι επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί κτηνίατροι σε όλα τα σημεία που θα έπρεπε να υπάρχουν.

Είναι ενδεικτικό πως ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Μόσχος, αποκάλυψε ότι έως και τη Δευτέρα συνεχίζονταν κανονικά οι εισαγωγές ζώων από τη Ρουμανία. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι υπηρεσίες είναι διαλυμένες και τα εργαστήρια έχουν παλιά μηχανήματα τα οποία υπολειτουργούν. «Πολλές φορές όταν εμφανίζονται ασθένειες δεν μπορούν να γίνουν άμεσα οι έλεγχοι γιατί δεν υπάρχουν τα αντιδραστήρια που χρειάζονται», δηλώνει.

Για το ζήτημα της πανώλης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και ο Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. «Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τον τρόπο προέλευσης και τη χώρα προέλευσης της νόσου στη χώρα μας. Από χθες το απόγευμα έχουμε και μια απαγόρευση της Ρουμανίας για εξαγωγή αμνοεριφίων προς την Ελλάδα, γνωστοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ρουμανία από μόνη της έλαβε μέτρα Συνεχίζεται λοιπόν, η επιδημιολογική έρευνα. Έχει παρέμβει ο εισαγγελέας. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι από εκεί ήρθαν. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε με εντατικό τρόπο, ώστε να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη νόσο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα