Μετριοπαθής χαρακτηρίζεται ο δολοφονηθής Ισμαήλ Χανίγια

Η Χαμάς, το πρωί της Τετάρτης (31/7), επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Μετά τη δολοφονία ενισχύθηκαν οι φόβοι πως είναι πια ορατή μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Το προφίλ του ηγέτη της Χαμάς

Ο Ισμαήλ Χανίγια γεννήθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό κοντά στην πόλη της Γάζας και εντάχθηκε στη Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα.

Φοίτησε σε σχολεία που διαχειριζόταν η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους και συνέχισε τις σπουδές του στην αραβική λογοτεχνία στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό και εξέτισε αρκετές ποινές σε ισραηλινές φυλακές τις δεκαετίες του 1980 και 1990.

Ξεκίνησε την πολιτική του δράση στην οργάνωση φοιτητών των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, εκεί όπου γεννήθηκε η Χαμάς. Ήταν μέλος της ένωσης φοιτητών του Ισλαμικού Πανεπιστημίου το 1983 και το 1984.

Καθώς η δύναμη της Χαμάς αυξανόταν, ο Χανίγια ανελισσόταν σταθερά στην ιεραρχική δομή της οργάνωσης.

Έγινε προστατευόμενος του ιδρυτή της Χαμάς, σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος, όπως και η οικογένεια του Χανίγια, ήταν πρόσφυγας από το χωριό Αλ Τζούρα κοντά στο Ασκελόν.

«Μάθαμε από αυτόν την αγάπη για το Ισλάμ και τη θυσία για αυτό το Ισλάμ και να μη γονατίζουμε μπροστά σε αυτούς τους τυράννους και δεσποτάδες», είχε πει το 1994 για τον Γιασίν, τον οποίο θεωρούσε πρότυπο.

«Οι επιθέσεις μας είναι απάντηση στις σφαγές που δεχόμαστε»

Ο Ισμαήλ Χανίγια είχε μιλήσει στο «Κουτί της Πανδώρας» για τη Χαμάς, αλλά και την εξέλιξη των επιχειρήσεων στη Γάζα, το 2009, παραθέτουμε απόσπασμα.

«Είμαστε ένας λαός που διώχθηκε από την πατρίδα του για να εγκατασταθούν στα σπίτια μας και στα χωράφια μας εβραίοι από κάθε γωνιά του πλανήτη, και η Χαμάς, υπερασπιστής αυτού του διωγμένου λαού στον αγώνα του για την ελευθερία και την ανεξαρτησία» είχε πει ο Ισμαήλ Χανίγια.

«Η Χαμάς ανέκαθεν απέφευγε οποιονδήποτε στόχο που θα είχε ως αποτέλεσμα τον χαμό άμαχου πληθυσμού. Να ξέρετε όμως, ότι οι επιθέσεις μας στην πραγματικότητα, είναι απάντηση στις σφαγές που δεχόμαστε. Εμείς δεν είμαστε σε θέση να πούμε τι μορφή καθεστώς και κράτος έχουμε.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μία πάλη κατά των δυνάμεων κατοχής και όταν θα δημιουργηθεί το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος ο καθένας θα προτείνει το πρόγραμμα του. Πιστεύουμε ότι η μπάλα είναι στο ισραηλινό γήπεδο ήταν είναι και θα παραμείνει όσο είναι δύναμη κατοχής» ανέφερε.

Τον Απρίλιο, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τρεις από τους γιους του Χανίγια και τέσσερα από τα εγγόνια του, σύμφωνα με τη Χαμάς.

Εκείνη την εποχή, ο Χανίγια επέμενε ότι ο θάνατός τους δεν θα επηρεάσει την κατάπαυση του πυρός και τις συνομιλίες για τους ομήρους. «Ευχαριστώ τον Θεό για την τιμή που μας έκανε να γίνουν μάρτυρες οι τρεις γιοι μου και ορισμένα από τα εγγόνια μου», δήλωσε τότε ο ηγέτης της Χαμάς, στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα